Les også:
Aftenposten skrev i går at siden 2003 har minst seks usbekere og uigurer fått opphold i Norge på grunn av tilknytning til det radiakle islamistpartiet Hizb ut-Tahir.— Husk at de ikke er demokratiaktivister som søker asyl. De er motstandere av demokrati og menneskerettigheter, sier Zeyno Baran , en amerikansk ekspert på den radikale islamistgruppen.
Hun advarer norske myndigheter etter at Aftenposten i dag avslørte at radikale islamister fra Sentral-Asia som overbeviser myndighetene om at de tilhører bevegelsen, får opphold.
— De gjør ideologiske forarbeid til terrorhandlinger, sier Baran til Aftenposten.no.
Hun viser til at alle motstandere av målet om et verdensomspennende, muslimsk kalifat, en slags islamsk super-stat, blir utpekt som fiender av de radikale islamistene.
— De forklarer at det er muslimers ansvar å kjempe mot de som er motstandere av å etablere et kalifat, enten med våpen eller andre metoder, mener den amerikanske eksperten.
Hizb-ut Tahrir gjør ideologisk forarbeid til terrohandlinger.
Zeyno Baran, tyrkisk-amerikansk ekspert.
Trussel
Hun mener gruppen utgjør en trussel mot Vesten.
— Unge mennesker i Vesten kan tro at dette er slik islam egentlig er.
— Det er lett å gi noen et våpen, men det er ikke lett å snu noen til å bli motstandere av Vesten og demokrati, konkluderer hun.
- Ikke voldelige
Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Brynjar Lia tror ikke Hizb-ut Tahrir utgjør noen stor trussel mot Norge.
- Hizb-ut Tahrir er en liten og marginal gruppe, det er ingen terrorgruppe, sier Lia til Aftenposten.no.
— Denne gruppen er ikke voldelig, selv om den er antidemokratisk og har en militant retorikk, sier Lia videre.
På spørsmål om hva han mener om at personer med tilknytning til gruppa får opphold i Norge, svarer Lia at det er et innvandringspolitisk spørsmål, som han ikke vil kommentere.
Les hvordan Hizb-ut Tahrirs britiske avdeling beskriver seg selv her.
Får bli
I oktober 2003 fikk to brødre av uigursk opprinnelse medhold i klagen på asylavslag hos Utlendingsnemnda (UNE) og opphold i Norge. Begrunnelsen var at uigurene fra Sentral-Asia risikerte forfølgelse på grunn av sin tilknytning til den radikale islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir.
Siden da har minst fire andre islamistmedlemmer fra samme område fått opphold, viser en gjennomgang Aftenposten har foretatt av klager som har vært behandlet i nemnda. Én av de seks fikk opphold fordi han greide å overbevise UNE om at han virkelig hadde vært aktiv for Hizb ut-Tahrir i hjemlandet.
Bakgrunn fra islamistbevegelser kan nemlig i seg selv være grunn til å få opphold i Norge.