Norge

Godkjenner omstridt kraftlinje i Hardanger

Regjeringen har i dag besluttet at Statnett får bygge den omstridte kraftlinjen fra Eidfjord til Samnanger.

 • Jon Tufto
 • Tron Strand

Olje— og energiministeren gjorde i formiddag rede for hvorfor mastene bygges. Han gir uttrykk for at han har forståelse for motstanden.

— Det er et betydelig inngrep, sier Terje Riis-Johansen.

Han mener at luftspenn er den eneste løsningen som gir god nok sikkerhet i kraftforsyningen til Bergen. Den alternative løsningen, sjø- og landkabel, er for usikker og også vesentlig dyrere, sier han.

— Dette er en klassisk konflikt der storsamfunnets behov er annerledes enn de lokale ønskene, sier statsråden.

Han innser at utbyggingen kan få konsekvenser for turistindustrien i Hardanger, og lover derfor 100 millioner kroner i ekstra overføringer til Hordaland fylkeskommune. Pengene skal øremerkes tiltak for reiselivsnæringen i Hardanger.

Hvordan pengene skal brukes, avgjøres av fylket og kommunene i samarbeid.

- Samlet regjering

Det er en samlet regjering som står bak beslutningen som Olje- og energidepartementet har tatt, ifølge statssekretær Guri Størvold (Sp) til bt.no.

Regjeringspartiet SV har kjempet for en uavhengig vurdering av alternativene, men har nå tapt saken. Det betyr at Statnett kan starte byggingen av den 90 kilometer lange høyspentlinjen gjennom delvis uberørt Hardanger-natur.

— Alle alternativer er grundig vurdert, sier Guri Størvold, og konklusjonen er klar:

— Det finnes ikke alternativer til luftlinjen, sier hun.

SV ville bruke mer tid

Til NTB sier imidlertid SV-nestleder Audun Lysbakken at SV er uenig i beslutningen om å bygge kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger. Partiet tapte kampen i regjeringen.

– SV mener vi burde brukt mer tid for å finne bedre løsninger, sier SV-nestlederen, sier partiets nestleder Audun Lysbakken.

– Denne linjen innebærer store naturinngrep, og det er stor folkelig motstand mot den i Hardanger. Usikkerheten rundt mulige alternative traseer har vært stor, og en rekke forslag til hvordan luftspenn gjennom Hardanger kan unngås har vært lansert. En uavhengig utredning av mulige alternativer ville derfor vært fornuftig, fortsetter han.

Lysbakken legger ansvaret for konsesjonsbehandlingen på Olje- og energidepartementet, og sier SV har markert sin uenighet under behandlingen av saken.

- Så skånsomt som mulig

Størvold understreker at det ikke har vært noen lett avgjørelse å ta.

— Men noe må gjøres på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen som vi hadde sist vinter. Utbyggingen vil bli gjennomført så skånsomt som mulig, og det vil bli satt inn avdempende tiltak. Vi legger også stor vekt på dialog med lokalbefolkningen, sier Guri Størvold til bt.no.

Svært mange personer har engasjert seg i kampen mot mastene i Hardanger. Blant kjente navn som har engasjert seg, er Johan Fredrik Odfjell, Trond Mohn og Bjarte Hjelmeland. Sistnevnte spilte i en reklamefilm med budskap om å si nei til mastene.

Sivil ulydighet

Organisasjonen Bevar Hardanger vil ikke gi opp kampen mot mastene.

— Vi får ta en rådslaging. Blir det sivil ulydighet, får vi ta det når den tid kommer, sier styreleder Klaus Rasmussen.

- Hva slags sivil ulydighet tenker du på?

— Jeg har ikke noe spesielt i tankene, sier Rasmussen.

Han er svært skuffet over regjeringens beslutning.

- Vi er lei oss. Det er trasig at de ofrer Hardanger-landskapet på bekostning av oljeindustriens ønsker om kortsiktig profitt. De kunne ha vært med og betalt for nedgravde kraftlinjer, men regjeringen vil ikke engang diskutere det, sier Rasmussen.

- Helsvart for Vestlandet

Skolebyråd i Bergen, Filip Rygg (KrF), kaller vedtaket «vanvittig».

- Hvilken beskjed er dette til Vestlandet? Først utsetter man hevingen av ubåten utenfor Fedje, deretter kutter man i overføringene til Bergen og nå skal monstermastene bygges. Det siste året har vært helsvart for Vestlandet, skriver han i sin blogg.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen er glad regjeringen har bestemt seg for å bygge ut kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.

Solvik-Olsen henviser til den anstrengte kraftsituasjonen i Hordaland.

— Samtidig forstår jeg kritikken mot luftspenn, og jeg skulle ønske regjeringen på et tidligere tidspunkt hadde gjort en grundig utredning av de ulike alternativene, sier Solvik-Olsen til NTB. Han er Frps energi- og miljøpolitiske talsmann.

Samtidig benytter han anledningen til å så tvil om SVs troverdighet.

— På ny ser vi at SV støtter politikk partiet har hevdet det er imot. SV fremstår som et opposisjonsparti internt i regjeringen, og driver med utstrakt bruk av dobbeltkommunikasjon. Man sier én ting, men gjør noe helt annet.

- Vil skade naturen

Naturvernforbundet i Hordaland mener utbygginen vil gjøre stor skade på naturen og landskapet i Hardanger.

- Vi er svært skuffet, sier Espen Edvardsen som er fylkesleder i Naturvernforbundet i Hordaland.

Statnett har alt for stor makt i norsk linjepolitikk, mener han.

— Det har kommet klart og tydelig fram i denne saken, sier Edvardsen og krever nå at regjeringen endrer behandlingsmåten for slike saker. Han mener både naturhensyn og lokale interesser må få langt større plass og betydning.

 1. Les også

  Sier ja til omstridt kraftledning

 2. Les også

  Kraftledning truer idyllen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Legg kabelen Hamang–Smestad i bakken

 2. NORGE

  Her kan kraftmastene bli dobbelt så høye. Dét skaper storm i Oslo og Bærum.

 3. NORGE

  Gigantprosjektet som illustrerer Frps bomkrise

 4. NORGE

  Rekordprosjektet E39 kan krympe enda litt mer

 5. A-MAGASINET

  Som barn flyktet han alene over Middelhavet. Nå er 18-åringen på flukt igjen - i Norge.

 6. NORGE

  Gårdeier frifunnet for hallikvirksomhet