Folk og fisk som klikker på klekking: Derfor koker ørreten i Marka nå

Nå er det mulig å få digre ørretbeist på kroken i Oslo-marka. Her forteller ekspertene deg hvorfor fisken går bananas på denne tiden.

Jan-Olav Oseth med ørret på 3,9 på Katnosa i forrige uke helga. Samme tur skal han og Lars Jacobsen også ha fått en på tre blank, som ble satt ut igjen.

Hos Oslomarkas fiskeadministrasjon (OFA), som har ansvaret for fiskekortsalg og forvaltning av rundt 500 vann og elver i Oslo-området, har SMS-ene tikket inn de siste dagene. Meldinger og fiskeselfier forteller om vann som koker av vakende ørret, flotte fangster og fornøyde sportsfiskere.

OFAs områdeansvarlige i deler av Nordmarka, Harald Oterholt var selv ute med fluestangen i helgen. Han overlistet en ørret på 1,7 kilo i en putt på Krokskogen.

Harald Oterholt med ørret på 1,7 tatt i en putt i Nordmarka søndag.

I et av Nordmarkas vakreste villmarksinnsjøer, Katnosa ble det også rapportert om eventyrlige fangster i helgen:

  • Rekordfeite ørret på både to, tre og fire kilo ble fangsten for et knippe ivrige kanofiskere.

– En uforglemmelig opplevelse, sier Lars Jacobsen, som sammen med Jan- Ole Oseth fikk de to største - på wobbler fra kano.

De forteller at det var stor aktivitet og mye småfisk som vaket i vannskorpen.

– Suksessen handler om å være der når de store fiskene går etter smårøye i øverst i vannkanten. Du må ha timene dine, være der når det skje, forklarer Jacobsen.

Nå er fiske i Oslomarka best

Det gode fiskebettet er ikke tilfeldig. For på denne tiden er det insekts-bonanza og fest for vårsulten ørret i Nordmarka.

Og i buskene på land sitter sportsfiskerne som er nesten like hektet på å time klekkingen av døgnfluer, som det å få fisk på kroken.

OFAs markakonsulent Magnus Nilsson er én av dem. I Aftenpostens kaffeprat, som for anledningen er byttet ut med en lett kjølig turøl, forteller han hva som nå gir liv i og ved ørretvann.

- Fluefiske blir litt som jakt, noe gubbene må få utløp for. En eneste gang har jeg sett to jenter med fiskestenger i Marka. At de fleste fiskere er menn, har kanskje med at den jeger/samler-greia henger igjen fortsatt?, tror Magnus Nilsson, ørretekspert, insektjeger og fluefisker.

– Høytid for panserklekkinger

– Akkurat nå er det høytid for fluefisket Marka. Før det blir for varmt i vannene. Insekstsklekkinger er det store for tørrfluefiskerne. Dette er for puristene, og det skal fiskes på en spesiell måte, men det er jo egentlig ikke så vanskelig, sier Nilsson.

– Forklar for oss uinnvidde!

– Isen har knapt gått før de ivrigste fluefiskerne begynner å surre rundt i Marka. Fluefisket starter med nymfer, som jeg egentlig synes er tullete. Deretter er det mygging, for da klekker fjærmyggen. Men det kan være et – kjedelig fiske, det krever tålmodighet, som gjør at ADHD-en av og til klikker inn hos meg. Men så kommer de vakreste klekkingene: døgnfluene. Først**** marginataen, men aldri i store mengder. Så er det tid for vespertinaen – da kan vi få panserklekkinger der de tyter opp på vannet.

– Jeg vet at det er litt som å banne i kirka, men jeg håper på litt kaldere vær nå
Øl, fluer og en fiskestang. Magnus Nilsson og andre fluehuer har for lengst pusset fjærene og impregnert sine døgnflueimitasjoner.

Et magisk skue som gir godt fiske:Klekking i Oslomarka

Vulgata-døgnfluen kan klekke på innsjøenen i Marka i tusentalls .- samtidig. Fluefiskerne forsøker å være tilsteder akkurat når det skjer.

– Vil ikke denge sluk

– Er det insekter eller fisk dere egentlig er opptatt av?

– Jeg er i hvert fall opptatt av forholdet mellom insektene, været, tidspunktet og fisken. Man sitter gjerne og venter på at forholdene skal bli ideelle. Døgnfluer er insekter som lever i syklus, og på voksenstadiet lever de i svært kort tid. De popper/klekker gjerne opp på samme tidspunkt år etter år, litt avhengig av vær. Og den ser flott ut, vespertinaen, sier Nilsson.

– Men fisken er jo der uansett. Hvorfor ikke bare fiske med noe annet?

– Ja, man kan jo fiske med mark eller sluk også. Men det er som reklamen: Skal du fiske eller skal du få fisk? Du må se på dette litt som jakt. I stedet for å denge en sluk i 9000 forskjellige retninger og håpe du treffer en fisk, så jakter du, sniker deg innpå for å se fisken. Det er ikke noe hokus pokus, men det er noe spesielt over det, noe litt annerledes. Ventingen, speiding etter insekter, og de hele kan kulminere i et kast eller to om det er det dårlige forhold.

Døgnfluefiskere elsker fuktig vær

– Er det alt – en pen døgnflue og så er fiskesesongen over?

– Det kommer helt an på været, trivselstemperaturen for ørret er 12–16 grader. Jeg vet at det er litt som å banne i kirka, men jeg håper på litt kaldere vær nå. Litt sånn som i fjor. Det var en perfekt sesong for ørreten.

– Men i fjor var det jo iskaldt på våren og forsommeren?

– Det ideelle været for en del insektsklekking er gjerne fuktig. Mange fluefiskere sitter og koser seg i høljregnet, mens de venter på at vespertinaen – møkkaværsflua – skal klekke. De kan holde det gående, selv om de er gjennomvåte og kalde, hvis insektene klekker, fisken vaker og det blir en liten pause i plaskregnet.

– Hva er så stort med dette?

– Du jakter deg fram til noe. Det er en god følelse når alt stemmer i praksis. Helheten. Da trenger du ikke engang få fisk. Når du treffer klekkingen, får du det godt inni deg. Du sitter der, og nå skjer det! De beste fluefiskerne går vitenskapelig til verks, med fiskedagsbøker og statistikk. Da snakker vi faste dager, klokkeslett. Jeg går etter magefølelsen, sier fiske – og insektseksperten.

En klekket og klar myrdøgnflue.

Kanonfiske med kjempedøgnflue og svermende maur

– Men vi har ikke kommet til høydepunktet – vulgataen, Norges største døgnflue. Når de klekker i Nordmarka på denne tiden, trigges de virkelig store fiskene. Da kan du få kanonfiske. Det er tiden for å få noe virkelig gromt, ørret på 3–4 kilo. Så er det også maur. Det hender, når det blir veldig varmt – som nå – at stokkmauren svermer. Da er det også mulig å få stor fisk.

Kjetil Langgård med ørret på 1,9 kilo tatt i Katnosa i helgen. Redskap: markdrag fra kano.

– Laks er bare flaks

– Men hvorfor jakte på ørret og insekter i Marka, når det er blitt mulig å fiske kjempelaks i de fleste elevene på denne tiden?

– Det er noe helt annet. Laksefiske er flaksefiske! Det ser jeg på som et forsøk på å lure dyr til å spise noe de ikke har lyst på. Når laksen går opp elvene, så er det for å gyte. Det laksefiskerne gjør er å denge sluker i blinde og håpe de treffer en fisk som biter i refleks.

– Så fluefisket er bedre enn andre former for fiske?

– Man ser nok på tørrfluefisket som mer høyverdig og edlere. Men man gjør det man synes er gøy. Jeg setter meg ofte bare på rumpa og ser. Hvis det ikke er fisk som vaker, er det faktisk sjelden jeg pakker opp stanga. Det viktige er helheten. Og så er det å komme seg ut på tur, sier Nilsson.

  • Se Lars Lenth & Lars Nilsen prøve seg blant verdens største døgnfluer: