Norge

Christine Bergland slutter som e-helsedirektør

Christine Bergland slutter brått som direktør i Direktoratet for e-helse. Nyheten kommer etter måneder med avsløringer om direktoratets konsulentbruk og bråk rundt milliardprosjekt.

Bergland har ledet Direktoratet for e-helse siden det ble etablert i 2016. Nå gir hun seg. Foto: Olav Olsen

 • Nina Selbo Torset
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

– Tiden er moden for å overlate ledelsen av direktoratet til en annen, sier hun i en pressemelding.

Bergland har ledet direktoratet siden opprettelsen i 2016. Fra 2010 til 2016 var hun divisjonsdirektør i e-helsedivisjonen i Helsedirektoratet. En periode var hun også assisterende helsedirektør.

Nå har hun sagt opp sin stilling og slutter som direktør i Direktoratet for e-helse, opplyser direktoratet på sine nettsider.

– Jeg har fått lede e-helsearbeidet i Norge i en oppbyggings- og vekstfase, og det har vært veldig spennende. Arbeidet går nå over i en annen fase, og jeg opplever derfor at tiden er inne for å overlate ledelsen av direktoratet til en annen profil, sier Bergland.

Les også

Få oversikt: Dette er avsløringene og krangelen om Kommune-Norges nye journalsystem

Debatt rundt milliardprosjekt og konsulentbruk

Aftenposten har de siste månedene satt søkelys på arbeidet med én felles helsejournal i Kommune-Norge – et milliardprosjekt som har fått navnet Akson.

I sommer fortalte vi om hvordan en av PwCs partnere har vært helt sentral i utredningen og planlegging av milliardprosjektet. Arbeidet har gitt konsulentselskapet store inntekter.

Sakene har ført til en heftig debatt. Den handler både om selve journalsystemet og den tilknyttede konsulentbruken i Direktoratet for e-helse. Bergland medgir i pressemeldingen at denne kritikken har vært krevende.

– I direktoratet er det om lag 170 kompetente ansatte, som hver dag står på for et enklere Helse-Norge. Bildet som er blitt skapt i media av et konsulentstyrt direktorat stemmer ikke, og er svært urettferdig overfor disse dyktige medarbeiderne.

– Kanskje kan det at jeg slutter gi mer arbeidsro fremover, sier Bergland.

Aftenposten hadde fredag en intervjuavtale med Bergland knyttet til konsulentbruken i direktoratet. Denne ble avlyst på kort varsel.

Går til departementet

Bergland går over i en stilling i Helse- og omsorgsdepartementet. Direktoratet har ikke opplyst hvilken stilling det er snakk om.

Strategidirektør Karl Vestli vil fungere som direktør i Direktoratet for e-helse inntil ny direktør er ansatt.

 1. Les også

  Slik fikk Nord-Makedonia et nasjonalt system for helsejournaler for en nitusendel av det Norge vil bruke

 2. Les også

  Staten droppet høring om Norges største digitaliseringsprosjekt. Vedtaket og begrunnelsen eksisterer ikke.

 3. Les også

  Undersøkelse: Halvparten av helsepersonell vet lite eller ingenting om Akson

Les mer om

 1. Kommune-Norges nye journalsystem
 2. Akson
 3. E-helse
 4. Digitalisering