Norge

Dette gikk du glipp av mens du sov i natt

å langt sør som i Sørkedalen i Oslo var nordlyset skarpt og synlig. Dette bildet er tatt klokken 02.30 i natt. Foto: PÅL BREKKE

Et sterkt nordlys vistes over store deler av Norge i natt.

  • Erlend Langeland Haugen

— 8. april hadde Sola nok et gassutbrudd. Ikke veldig kraftig, men det ble likevel meldt om en mulig geomagnetisk storm og mulighet for bra nordlys 11.-12. april når denne gasskyen ville treffe jordas magnetfelt, skriver Pål Brekke fra Norwegian Space Center til adressa.no .

Har du opplevd nordlys hos deg i natt?

Send oss en e-post til 2286@aftenposten.no

Og meldingene var sant. I natt ble det skarpt nordlys observert både i Trondheim og på Østlandet. Det klare været gjorde sitt til at det ble et majestetisk skue.

Brekke var ute i Sørkedalen like utenfor Oslo ,og knipset flere bilder av et klart grønt lys på nattehimmelen.

Slik så det ut klokken 1.25. (FOTO: PÅL BREKKE)

Mads Eilertsen fra Trondheim var ute på skogsveien rundt Geitfjellet midt på natten, og angret ikke på at han droppet senga.

— Trondheimsborgere som lå under dyna natt til mandag gikk glipp av et usedvanlig fint nordlys på nattehimmelen, sier han til adressa.no.

Nordlys også over Bergen i natt

— Det var veldig flott. Det lyste opp over hele Bergen, sier Christan Irgens til BT.no.

Han var på vei hjem fra skolen da han så nordlyset sent i går kveld. Han tok bildene fra Nordre Skogveien på nedsiden av Løvstakken cirka klokken 01.30.

— Jeg har sett nordlys på Vestlandet før, men ikke i Bergen.

- Ikke unormalt

For noen år siden skrev forskningsmagasinet Apollon at den magnetiske nordpolen driver sørover, mot Sibir, og at dette vil føre til at flammende nordlys «vil pryde nattehimmelen i Sør-Norge allerede om 20-25 år».

Så lenge måtte vi altså ikke vente, men ifølge meteorolog Roar Inge Hansen ved Storm Weather Center er det ikke unormalt med nordlys så langt sør som Bergen.

— Statistisk sett er våren den beste tiden for nordlys. Men aktiviteten på solen har vært forholdsvis lav, så litt overraskende er det likevel, sier han.

Utbrudd fra solen

Nordlys skyldes elektrisk ladede partikler fra solen, som kolliderer med atmosfæregassen. Ifølge nettstedet spaceweather.com hadde solen et utbrudd i går, og det er sett nordlys over Skandinavia, Skottland og Canada i natt.

— Den vanlige årsaken til nordlys er ut utbrudd fra solen, en såkalt protonstorm. Jorden ble truffet av et slikt utbrudd i går ettermiddag, sier Hansen.

For at nordlys skal oppstå er det også gunstig at magnetfeltet som omgir jorden har en sørlig retning - og det har det nå, forteller meteorologen.

Også over Oslo

I Arnulf Øverlandsvei på Voksenkollen i Oslo, tok Morten Berg dette bildet av nordlyset, natt til mandag.

Fra Voksenkollen. Foto Morten Berg.

Dette bildet er tatt i 2-3 tiden i natt i Nissedal i Telemark. Foto: MORTEN ØEN