Norge

NSB-topp trekker seg

Lederen for NSB Persontog trekker seg etter to år som leder.

Stein Nilsen trekker seg som leder for NSB Persontog. FOTO: Scanpix Foto: Braata, Espen

  • Espen Eik

Etter 2 år som leder har Stein Nilsen valgt å forlate NSB Persontog, melder NSB.

— Jeg håper jeg har bidratt til å sette NSB i stand til å levere den massive økningen i togtransport fra 2012 som kundene fortjener. Vi har vi opplevd en økende erkjennelse i de politiske miljøene for jernbanens utfordringer og jeg håper virkelig at de politisk ansvarlige i større grad går fra ord til handling, sier Stein Nilsen i en pressemelding.

Nilsen vil fortsette som leder av NSB Persontog frem til 1. april i år.

- Politikerne må bestemme seg

Til NTB sier Stein Nilsen følgende:

– Jeg er den første til å innse at dette ikke er godt nok.

Og det er ingen tvil om årsaken til at Nilsen takker for seg: en jernbane som sliter tungt under for magre bevilgninger over en årrekke.

– Jeg har jobbet veldig hardt for å få en god jernbane i Norge. Men med de forutsetningene som står til rådighet nå, ser jeg ikke at jeg klarer å lykkes, sier Nilsen til NTB.

Nilsen etterlyser nå en seriøs diskusjon om hva slags jernbane man vil ha her i landet.

– Det er ganske stor avstand mellom hva politikerne sier de ønsker og det de har lagt til rette for gjennom bevilgninger, sier han.

Staten dekker forsinkelser

Tidligere i dag ble det klart at staten trolig vil dekke de merkostnader NSB får som følge av kompensasjonen til reisende ved forsinkelser.

I Stortingets muntlige spørretime forsikret Kleppa at utgiftene til kompensasjon ikke skal stanse noen andre togprosjekter. På bakgrunn av de siste ukenes erfaring har NSB beregnet kostnadene til mellom 10 og 20 millioner kroner.

Ved 60 minutters forsinkelse på de lange togstrekningene refunderer NSB halve billettprisen, men satsen er 30 prosent reduksjon ved en halv time forsinkelse på intercitytrafikken.

- Det meste skyldes jernbaneverket

Det var Høyres Ingjerd Schou som tok opp spørsmålet om konsekvensene for NSB ved millionutbetalinger til togreisende. Hun mente at de aller fleste forsinkelsene skyldes feil og mangler hos Jernbaneverket, men at NSB noe uforskyldt blir sittende med regningen.

– NSB vil kanskje be om kompensasjon fra staten, men det får vi se på når kravet foreligger. Hvis dette blir et permanent tiltak, skal vi behandle det i forbindelse med statsbudsjettet for 2011, sa Kleppa.

Les også

  1. Jernbaneverket klarer ikke svare

  2. NSB dekker halve togbilletten ved forsinkelser

  3. Nekter å informere NSB om uhell