Norge

Professorer vil ha politikere ut av Nobelkomiteen

Flere norske professorer har signert et protestbrev til Stortinget hvor de mener det er eksperter, ikke politikere som burde sitte i Nobelkomiteen.

Nobelkomiteens medlemmer fra venstre: Sekretær Olav Njølstad, Tone Jørstad, Thorbjørn Jagland, Inger-Marie Ytterhorn, Henrik Syse (nestleder) og Berit Reiss-Andersen (leder). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

– Den norske forvaltningen av fredsprisen er en utrolig skandale, og det bør man snart innse. Det hele er blitt mer og mer pinlig, sier jurist Fredrik Heffermehl til Dagsavisen.

Sammen med 19 professorer fra universitetene i Oslo og Bergen har han sendt protestbrev til stortingspresident Olemic Thommessen (H). På vegne av Nobel Peace Prize Watch oppfordres det i brevet om at Stortinget endrer rutinene i valget av medlemmer til Nobelkomiteen.

Heffermehl er opprørt over at partiveteranene Carl I. Hagen og Inger-Marie Ytterhorn utfordrer hverandre om en plass for Frp i komiteen.

– Når i all verden har Hagen vist noen som helst interesse for globalt samarbeid? spør han, og retter enda skarpere mot Ytterhorn.

– Ytterhorn er ytterst irrelevant. Bare se hva hun uttaler: At det er morsomt å treffe så mange nye mennesker. Det hele blir så smålig, fortsetter han. Han viser til Ytterhorns uttalelse om at hun traff mange spennende mennesker i forbindelse med vervet.

Hagen avviser uttalelsene og sier det er nesten ingen som kvalifiserer seg etter Heffermehls krav. Det gjør også Ytterhorn.

– Hvis Heffermehl trekker så alvorlige slutninger ut fra én setning, må jeg nesten synes synd på ham, sier hun.

Les mer om

 1. Carl I. Hagen
 2. Olemic Thommessen
 3. Nobels Fredspris

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Selsom tolkning av Nobels vilje | Olav Njølstad

 2. POLITIKK

  Frp-veteran ønsker gjenvalg til Nobelkomiteen – kan blokkere Carl I. Hagen

 3. POLITIKK

  Nobel-striden om Hagen kan bli avgjort av presidentskapet

 4. NORGE

  Ytterhorn møtte på Stortinget mens hun satt i Nobelkomiteen

 5. POLITIKK

  Hagens nobeldrøm er knust for godt

 6. POLITIKK

  Ni ting du bør få med deg om Nobel-bråket