Norge

Et hallusinerende marsslipp på Polet, men med litt bismak

Noe for enhver smak blant nyhetene på Polet. Du kan sippe moden Bordeaux, hallusinere litt med Absint og drikke Vikinge-mjød. Hva mer trenger man? Jo, å styre unna testvinene.

Slik ser den ut. Men den giftiggrønne fargen. Absint. Geir Salvesen

 • Geir Salvesen

På papiret virker Polets marsnyheter spredt og lite fokusert. Testproduktene som importørene styrer, er denne gang skrekkelige.

Men under det hele, ca. 70 nyheter i Basisutvalget (ca. 700 i bestillingsutvalget), er det flere smågrupper av nyheter som fyller hull i sortimentet, kan man nok si. For: Hvor mange netter har du ikke ligget våken og følt på savnet: Hvor blir det av de hvite Nord-Rhône-vinene på Polet?

Ikke følt noe savn, sier du? Vel, det er kanskje ikke de mest sentrale dråpene i vinverdenen, men de hører absolutt med der. Og det er riktig at Polet ikke har hatt noe tilbud til elskere av hvit Rhône. Vi snakker altså om områdene rundt St. Joseph og Crozes Hermitage noen mil sør for Lyon i Frankrike. Det er også hvitvin fra Sør-Rhône og Châteauneuf-du-Pape. Men de er ikke med her.

Hvitviner herfra? Skråningen i Hermitage gir mest tøffe og dyre rødviner. Men området har også gode hvitviner. Geir Salvesen

Roussanne og Marsanne er parhester

For bare å friske litt på eventuell hukommelsesbrist er det druetypene Roussanne og Marsanne som råder grunnen her. De rimer i hvert fall litt på hverandre og blir ofte brukt sammen i blandinger. Roussanne gir ofte litt pære og plommesmak, og tilfører friskhet og av og til mineralitet. Marsanne er den dominerende druen og gir litt tyngde og aromaer som honning og steinfrukt og nøtter. Marsanne er brukt i hvit Hermitage. Sammen med fatlagring, gir dette i Polets utvalgte viner stort sett faste, krydrede nøttaktige aromaer. Og et smaksunivers som er ganske unikt. Vinene oppfører seg også pussig. De lukker seg gjerne etter 3-4-5 år og våkner opp etter en dvalefase noen år senere, i en mer kremete, svulmende, moden versjon. Vinens svar på Snehvit.

Beste kjøp i slippet fra denne kategorien er Domaine Habrard Crozes-Hermitage 2014.

Sint av Absint?

På brennevinssiden kan du nå få kjøpt den beryktede Absint-drikken fra Tsjekkia. Polets variant fra en produsent med det velklingende navnet Fruko-Schulz Absinth er en småsnill greie smaksmessig, men med den typiske giftiggrønne fargen, et brennevin laget på medisinplanten Artemisia absinthium – mest kjent som malurt.

Nå kan du altså helle malurt i ditt hjemlige beger. Og så får man se om man unngår de angivelig hallusinogene virkningene man mente drikken hadde i kunstnerkretser på 1880-tallet eller deromkring. Denne virkningen skal ha hatt sin kilde i stoffet "tujon" som finnes i malurten. Andre teorier på virkningen er at kunstnerne rett og slett drakk for mye av den og derav fikk se syner.

Har du ikke smakt på Absint før, kan det meldes at Polets variant lukter som en slags myntelikør, men er litt strammere og ikke så søt i smaken.

Furmint og Bordeaux

Og mens vi er i Øst-Europa, er Ungarn et spennende og lite omtalt vinland. Herfra kommer det spennende og litt aparte vinstiler. Tokai Szamorodni heter skapningen og er en interessant vintype som vel ikke har sin like. Den er laget av Furmint-druer som er angrepet av edelråte. Disse druene blir presset sammen med friske druer. Etter noen år på flaske får man en pussig kombinasjon av tung, hvit burgunder, sherry og noe litt mer sprelsk og friskt. Men altså mest noe som smaker tradisjonelt og gammelmodig i ordets beste forstand. Polet har to viner, den beste er Ch. Dereszla Tokaji Szamorodni Száraz 2003 som faktisk ikke koster mer enn 119 kroner.

Viner i lammeretning? 2010-årganger fra Bordeaux

Så stunder det til påske. Og da har Polet tenkt i lammevennlig retning. Nemlig å skaffe noen rimeligere Bordeaux-varianter fra den beste årgangen på ørten tiår – nemlig 2010. To vanlige flasker, og tre magnumflasker, alle pent priset. Château Malescasse 2010 fra Haut-Mêdoc er min favoritt. Drøyt 260 kroner er jo veldig bra pris for dette. Men Ch. Citran er også gode greier. Og litt friskere. Når du bruker Bordeaux med tørrstoffer sammen med lam, er det kjekt å holde seg unna fløtegratinerte poteter fordi det blir for søtt når man stiller med slike viner i glasset. Sats på lammekoteletter eller hvitløksmarinerte lammelår eller steker med urtebakte— eller saltbakte poteter og sjysauser.

Blir mjød det nye ølet?

Heidundrende Heidrun. Noe å servere Amerika-slektningen på Norgesbesøk? Geir Salvesen

Kanskje ikke, men nå lanserer Polet tre mjøddrikker, hvor i hvert fall ett gir skikkelig vikingedåm.

I skuddet, vikinger. TV-serier som Game of Thrones og Vikings med blodig fremferd og våpenklang, er hotte.

Vikingenes syn på sin ettertid i himmelen var en pussig greie. Var man en ekstra barsk og god viking og hadde falt på slagmarken, kom man til Valhall etter døden, fikk sitte med de norrøne gudene. Så drev de med det de syntes var morsomst. Nemlig å slåss og drepe hverandre. De drepte våknet til liv igjen om kvelden. Da slaktet og spiste de grisen Særimne, drakk mjød fra geita Heidrun som beitet på taket av Valhall.

Den geita var så godt forspent at man kunne drikke mjøden direkte fra spenene, ferdig gjæret og alkoholproppet nok til at det kunne bli en durabelig fest med ny slåssing dagen derpå, der også grisen Særimne våknet til liv igjen med kjøtt og flesk på og lot seg spise igjen og igjen, mens Heidruns spener aldri gikk tomme.

Eldgammel alkoholtype

Mjød er en av de eldste alkoholtypene vi kjenner. Den var laget på honning og vann. Satt du en miks i et kar begynte den å gjære av seg selv. Hvordan mjøden smakte for 1000–1500 år siden her i Furet Værbitt kan man bare fantasere/grøsse over, men alkohol var det i hvert fall. Mjøden var til fest. Og når kornet kom for alvor, ble det ølbrygging og øl til hverdags.

Felles for de tre mjødtypene Polet nå lanserer er en klar duft av – honning. Og så er det varierende sødme og syrlighetsgrad. Engelske Gonells Mead, varenr.: 3665302. Pris kr 59,50. Har en litt pussig, bruslignende smak, litt syrlig rabarbra, som ender opp svakt søtlig. Relativt slank og mager i stilen. Den minst honningpregede av dem.

Eiker Mjød, varenr.: 3665302 . Pris: 85,50, Veldig honningduft på den, lynghonning lukter det mest, smaken er imidlertid ganske tørr, med en klart brusende smak. Virker litt tynn, trass i 7 volumprosent alkohol. For de slanke vikingene.

Ægir Heidrun Vikingmjød , fra berømte Ægir ølbryggeri, varenr.: 3503002 . Pris: Kr 151,-, (50 cl) er det mest klem i. Honning og bjerkesevje er det jeg får ut av denne i smaken. 13,2 volumprosent alkohol gir kropp og fylde, så her er det mulig å gå berserkr etter en flaske. Hvis man unngår kvalmen med for mye honning. Morsomt å servere til utlendinger, kanskje. Med hjelm, brynje og sverd i hånden.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

HVITE VINER

Dereszla_doc6on9gco8f7b1dzp2x9qj.jpg Vinmonopolet

**Ch. Dereszla Tokaji Szamorodni Száraz 2003, Tokaj.

Land:** Ungarn

Pris: Kr 119.90 , Varenr: 3723402

Karakter: 6. Poeng: 84

Spennende og gammeldags, med et slags karamellisert sitrusskall på duft og smak, elementer av honning, flor og sopp og nøtt. Svakt sødmefull. Kanskje litt vanskelig å finne mat til. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 12.

Hvit Crozes Hermitage_doc6on9gd29vms1kpcc1rb.jpg Vinmonpolet

**Domaine Habrard Crozes-Hermitage 2014, Rhône.

Land:** Frankrike Pris: kr 181,40 , Varenr: 1495801 Karakter: 6, Poeng: 86

Rimelig og god hvit Crozes som gir en svakt røykaktig mineralitet, litt smør og fat og krydder, blomster og et ellers nøytralt aromabilde. 80 prosent Marsanne i denne. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 5–7. Alk: 13.

**Villard Saint Peray Version 2014, François Villard, Rhône.

Land:** Frankrike.

Pris: Kr 241,60, Varenr: 9887201

Karakter: 6 Poeng: 87 Pen vin, svulmende steinfrukt med skikkelig bitt i finish, her er det både fat og antydning til tanniner, laget på 85 prosent Marsanne, resten Roussanne. Til hvitt kjøtt. BA. Drikk: Nå-2021. Temp: 6–7. Alk: 13,5

**Maison Matisco Saint-Véran Les Rochats 2014, Bourgogne.

Land:** Frankrike **Pris: Kr 141,70, Varenr: 3697801

Karakter:** 6., Poeng: 83

Billig og bra, om ikke så karakterfull. Gjør jobben greit som en rimelig, nøytral, hvit burgunder uten fatpreg, nøytral på duft, litt grønne plommer, pære og fersken. BA. Drikk: Nå-2017. Temp: 5-7. Alk: 13.

**François Villard Saint Joseph Mairlant 2014, François Villard, Rhône.

Land:** Frankrike.

Pris: Kr 251,50, Varenr: 3651401 Karakter: 6, Poeng: 87

Veldig mineralsk, med røkt stein, fatkrydder og et nøytralt aromabilde som har elementer av nøtt og steinfrukt. Tørr. Mangler kanskje litt lengde. BA. Drikk: Nå-2020, Temp: 5-7, Alk: 13,5

**Domaine de la Croix Senaillet Saint-Véran En Pommards 2014, Bourgogne.

Land:** Frankrike.

Pris: Kr 201,40, Varenr: 3734901

Karakter: 5+, Poeng: 85

Fin "billigburgunder" som spiller på de rette strengene. Litt smør og nøtter, nesten i Meursault-stil, ellers modne gule epler, bra friskhet og syre og middels til god fylde. BA. Drikk: Nå-2019. Temp: 5–7. Alk: 13

**Cuilleron Saint-Péray Les Potiers 2014, Yves Cuilleron, Rhône..

Land:** Frankrike.

Pris: Kr 246,60, Varenr: 3702901 Karakter: 5, Poeng: 86

En habil, frisk, krydret Rhône-vin med et ørlite streif av lakris i aromabildet. Fin, nøytral friskhet med null fruktsødme, litt smør og nøttepreg, og svak sitron i aroma og smaksbildet. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 5–7. Alk: 13,5.

RØDE VINER

**Kingston Syrah Lucero 2014, Kingston Family Vineyards, Casablanca.

Land:** Frankrike. Pris: Kr 191 **,60, Varenr: 3629601

Karakter: 6, Poeng:** 86

Mørk, kraftig Syrah med svulmende, men også litt fast miks av røde og mørke bær, teknisk vellaget med alle elementer i balanse. En liten kraftbasse. Grillvin, kjøttvin. BA. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17. Alk: 14.

Malescasse 2010_doc6on9gdgensg1ggdd59qj.jpg Vinmonopolet

**Château Malecasse 2010, Bordeaux.

Land:** Frankrike. Pris: Kr 261,70, Varenr: 3702801 Karakter: 6, Poeng: 86

Veldig mye Bordeaux for pengene, Haut-Mêdoc. Fyldig, relativt varm i preget og ørlite rustikk, men ellers tørket, mørk litt høyalkoholisk frukt som allikevel er en fin intro til området. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14.

**Château Citran 2010, Bordeaux.

Land:** Frankrike. Pris: Kr 265,30, Varenr: 3734701 Karakter: 6, Poeng: 86

Pent utviklet, sømløs Haut-Mêdoc med miks av solbær, moreller og plommer, litt over middels fylde og litt tanniner i finish. Litt kjøligere stil enn Malescasse. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 13,5.

**Naked On Roller Skates 2014, Some Young Punks, McLaren Vale.

Land:** Australia. Pris: K r 171,60, Varenr: 540001 Karakter: 5, Poeng: 84

Fin den. Litt høy alkohol, som allikevel er pent oppsugd i en sømløs, mørk bærfruktighet, konsentrert, lang i smaken, et sjarmerende overflødighetshorn. Tykk og fyldig. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14,5.

**Vultur Petite Sirah 2014, Daniel A Miranda, Colchagua.

Land:** Chile. Pris: Kr 191,60, Varenr: 3600701 Karakter: 5+, Poeng: 85

Veldig mørk, intens, mineralsk røykaktig rødbærsfruktighet med pent strammende tanniner, omgitt av en fleskete, moden fruktighet. Veldig trøkk i denne. Grillvin absolutt. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14.

**Château Côte Puyblanquet 2010 Magnum, Bordeaux.

Land:** Frankrike. Pris: K r 356,10, Varenr: 3703005 Karakter: 5+, Poeng: 85

Ganske bløt, middels fyldig, helt grei fruktighet med hovedvekt på Merlot-druer, mørke bjørnebær, litt tanniner i finish. Stammer fra St. Emilion. Ørlite lær og lakris. Rimelig magnum. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14.

Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2014, Anderson Valley, California.

Land: USA

Pris: Kr 268,-, Varenr: 2665001

Karakter: 6, Poeng: 88

Årgangsbytte fra denne interessante amerikanske produsenten. Absoutt nydelig, klar bringebærsfruktighet, kjølig, stram, middels fyldig, pur og elegant. Modne, men fortsatt litt merkbare tanniner. BA. Drikk: Nå-2019. Temp: 14-16. Alk: 13,4.

BESTILLINGSUTVALGET

Château de Beaucastel Ch.Neuf-du-Pape Rouge 2013, Famille Perrin, Rhône.

Land: Frankrike.

Pris: Kr 699, Varenr: 3778705

Karakter: 6, Poeng: 92

Den er god, masse friskhet her, veldig fin rødbærsfruktighet, veldig kjølig fruktighet, fiole i aromabildet. Veldig tilgjengelig i en så ung årgang. God fylde. BU. Drikk: Nå-2022. Temp: 15-16. Alk: 14,5.

Malvira Langhe San Guglielmo Magnum 2010, Piemonte.

Land: Italia

Pris: Kr 515,-, Varenr: 4772205

Karakter: 6, Poeng: 87

Flott lammevin for påsken som gir jernet med mye lær— og fatpreg. Druemiks fra Piemonte som tar det beste fra Nebbiolo og Barbera. Mye trøkk og fylde, modenhet også. Moreller, litt trøfler i aromabildet. BU. Drikk: Nå. Temp: 15-17. Alk: 13,5.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vin

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Geir Salvesen: Nå kommer reintiden

 2. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 3. A-MAGASINET

  Er dette ett av Norges beste hvitvinskjøp akkurat nå?

 4. A-MAGASINET

  Fårikål eller eplekake? Viltkjøtt eller sopp?

 5. A-MAGASINET

  400 kvalitetsviner. Lave priser. Små kvanta. Det er duket for nytt køkaos når polet slipper modne viner.

 6. A-MAGASINET

  De aller beste grillvinene