Norge

Jakten på Diagonalmenningen

Lyst til å følge i Harry Potters fotspor gjennom Diagonalmenningen? I London finnes ikke bare filmsettet, men også historiske inspirasjonskilder. Vil man ha enda mer Harry Potter-stemning, må man til Florida.

SKAL BRUKE DETTE BILDET SOM FRONTHENVISNING, IKKE BRUK I SAKEN
  • Cato Guhnfeldt

Få minutters gange fra Liverpool Street Station i Øst-London ligger angivelig inspirasjonen til Diagonalmenningen (Diagon Alley) i Harry Potter-bøkene. Gå fra jernbanestasjonen mot venstre langs Bishopsgate, så inn Middlesex Street og ta av første gate til venstre, som igjen leder frem til Artillery Passage (beliggende mellom Sandy’s Row og Artillery Lane): En 40–50 meter lang og trang gågate, nesten et smug.

— Det var under et restaurantbesøk her forfatteren Joanne «J.K.» Rowling angivelig skal ha fått ideen til Diagonalmenningen, forteller London-guide Amy Lawton.

Lett å leve seg inn i gamle dagers gru

Artillery Passage eksisterte som gate allerede på slutten av 1600-tallet. Da var den bedre kjent ved sitt kallenavn Smock Alley. Gaten er blant annet med i gamle 1600-tallskart og referert til i datidens dokumenter om eiendomsoverdragelser. Kong Henrik 8. skal på 1500-tallet ha brukt området til militærøvelser, derav navnet.

Omtrent midtveis inn i Artillery Passage i London, med travle londonere som tar en snarvei samt nysgjerrige turister. Ikke alle vet at de rusler i gaten som skal være inspirasjonskilden til Diagonalmenningen i Harry Potter-historiene.

I Artillery Passage sent på kvelden er det lett å forestille seg fortidens skumle typer og tvilsomme kvinner. For dette er ikke langt unna Whitechapel-området der Jack the Ripper herjet for 127 år siden. Anno 2015 er Artillery Passage mer fylt opp av et fåtalls travle londonere som benytter den smale gaten som en snarvei. Samt ikke fullt så travle turister som kanskje ikke helt vet hvor de befinner seg.

Mangler magi

— Hva! Er dette forbildet for Diagonalmenningen? sier et fransk søskenpar, Claire og Marielle. De er i midten av tenårene, med sin far på slep, alle tre normalt bosatt i de franske alper. - Vi har nettopp besøkt Harry Potter-studioene utenfor London, tilføyer de før de stirrer storøyd rundt seg i smuget.

Artillery Passage kan dessverre ikke by på Harry Potter-magi. For her ligger kun en restaurant (kanskje var det den Rowling besøkte), en pub, et par småbutikker og innganger til private leiligheter. Og før man aner det, er gaten slutt.

Den «virkelige» Diagonalmenningen, slik den fremstår på Harry Potter-turen i Warner Brothers Studios utenfor London.

Som Claire og Marielle velger derfor mange å besøke Warner Brothers Studio Tour nær North Watford i Nord-London for å beskue filmsettene, inkludert Diagonalmenningen. Eller å ta en Harry Potter Black Taxi-tur til flere av stedene i London med tilknytning til filminnspillingene. Les også: Blodfansen får ikke nok av studioturen

Har gjenskapt gaten

Å kjøpe både én og flere tryllestaver i «riktige» omgivelser er likevel mulig – både i Warner Brothers' London-studio og i Universal Studios' forlystelsespark i Orlando i Florida er gaten gjenskapt.

— Vi og øvrige utsalg selger flere tusen tryllestaver hver eneste dag, avslører Jocelyn Desjardins fra Philadelphia. Til daglig står hun bak disken i butikken Wands of Gregorovitz i den gjenskapte versjonen av Diagon Alley i Florida.

— Vi kan by på 36 ulike modeller av tryllestaver, alle laget av resin (harpiks) i Kina. De er pakket i lange, tynne pappesker med modellens navn på enden, akkurat som i filmene. Det er selvsagt også mulig å kjøpe hele tryllestavsett.

Tryllestavassistent Taylor Scribner i Wands of Gregorovitz-butikken i Diagon Alley i Florida selger tryllestaver for mellom 40 og 48 dollar pr. stykk og kan by på hele 36 modeller.

Omsetningen er upåklagelig. Barn og unge diskuterer seriøst hvilken tryllestav som kan være best før kassaapparatet klinger i beste amerikanske stil. I den langt større tryllestav-butikken Ollivanders kan man også følge en gruppe på bakrommet med tusenvis av esker oppetter veggene og få en demonstrasjon. På tredje forsøket, etter at esker av seg selv har fløyet inn og ut av hyllene, forenes den riktige tryllestav med sin nye eier under et magisk lys før det bærer ut i forretningen igjen.

Tryllestavene virker!

Noen av tryllestavene til salgs kan «trylle», det vil si de er interaktive. Universal Studios har på strategiske steder markert steder i Diagonalmenningen og landsbyen Galtvang (Hogsmeade) der man med et par vips med staven kan få ting til å skje.

— Ett sted vil en interaktiv tryllestav skru på vannet i en fontene eller få det til å regne ned i gaten fra en paraply. Andre steder kan man få en fjær til å sveve eller tenne lys, opplyser Jocelyn Desjardins.

— Prisen for en tryllestav varierer fra 40 til 48 dollar, avhengig om staven skal være interaktiv eller ikke, forteller tryllestavassistent Taylor Scribner i Wands of Gregorovitz-butikken.

På den andre siden av gaten fra Ollivanders ligger forøvrig banken Flirgott (Gringott), med en ildsprutende drage på taket. Innendørs venter bankhvelv utstyrt med sinnrike låser, stabler av penger og krumbøyde dverger med fjærpenner. Her kan man oppleve en forrykende 3D-reise i en vibrerende, skakende simulator. Troll, drager og Voldemort selv dukker opp før alle heldigvis unnslipper ondskapens univers.

Våren 2016 åpner Universal Studios i Hollywood i California sin egen Harry Potter-attraksjon, utvilsomt også med Diagonalmenningen.

Tryllestaven har en lang historie

Tryllestaver har fulgt menneskeheten i årtusener. I litteraturen omtales en tryllestav angivelig første gang i Homers episke dikt Odysseen, der magiens gudinne Circe bruker den til å forvandle mennesker.

Tryllestaver skal også ha blitt inkludert som del av utstyret i graver i oldtidens Egypt for å kunne anvendes i dødsriket, kanskje til å holde onde makter unna. Bruk av tryllestaver er videre blitt knyttet til frimurerseremonier. I nyere tid har tryllestaven dukket opp i mange forfatteres bøker, ikke minst i eventyrene.

Cecil Court er ikke så snirklete og smal som Artillery Passage, men har til gjengjeld en rekke spennende, gammeldagse butikker.

Men tilbake til London. Ikke alle er enig i at Artillery Passage tjente som forbilde for Diagonalmenningen. De hevder det rette stedet er Cecil Court rett ved Leicester Square undergrunnsstasjon, også en gågate – og med flere særegne butikker for salg av gamle trykk, bøker, antikviteter, sølvgjenstander etc. Cecil Court er imidlertid langt bredere enn Artillery Passage.

Kunstbutikk med Harry Potter-stemning

Nevnes bør også Leadenhall Market, bygget i viktoriansk stil i 1881, med inngang fra Gracechurch Street, nær undergrunnsstasjonene Bank og Monument i Londons City. Enkelte av eksteriørscenene for området nær Diagonalmenningen ble filmet her. Noen mener markedet er det nærmeste man kommer «virkelighetens Diagonalmenningen».

Det finnes imidlertid ekte butikker i daglig drift i London som på innsiden ser ut som om de er hentet rett ut av Diagonalmenningen. Forretningen L. Cornelissen & Son. i 105 Great Russell Street, midtveis mellom Tottenham Court Road undergrunnsstasjon og British Museum, særpreges av et mylder av svarte, smale skuffer fra gulv til tak i ekte Harry Potter-stil. Her får man likevel ikke kjøpt tryllestaver, derimot pensler, maling, lerret og alt det en kunstner eller amatørmaler kan ønske seg.

Personalet innrømmer dog at man tidvis har mottatt spørsmål fra unge kunder om usedvanlige produkter: «Kan jeg få kjøpe en tryllestav fra nest øverste skuff?»

Les også

  1. JK Rowling angrer på Harry Potter-romanse

  2. «Harry Potter har ikkje lenger monopol på runde briller»

  3. Tre nye trollmannsfilmer fra Rowling