Norge

Far til såret Syria-kriger siktet for terror

En 45 år gammel mann fra Østfold og en mann i 20-årene fra Oslo ble mandag terrorsiktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

En 24 år gammel mann ble i desember 2014 pågrepet i sin bolig på Greåker og terrorsiktet av PST. Nå er faren også siktet etter terrorparagrafen. Foto: Thomas Andersen / NTB scanpix

 • Thomas Olsen
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Olga Stokke
  Journalist

De to mennene er siktet for deltagelse og støtte til en terrororganisasjon. En av de siktede er far til en Syria-farer som neste uke står terrortiltalt i retten.

— Vi kan bekrefte at to personer er pågrepet på østlandsområdet, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten.

De to ble pågrepet hver for seg på to ulike steder på Østlandet. PST opplyser til Aftenposten at de vurderer å be om varetektsfengsling for de to siktede.

Siktet etter terrorparagrafen

Begge to er siktet for deltakelse og støtte til en terrororganisasjon etter den såkalte terrorparagrafen (straffeloven § 147 d). De risikerer inntil 6 års fengsel dersom de skulle bli dømt.

– Det er to menn som er pågrepet. En av dem er i 20-årene, og den andre er i 40-årene, sier Alsén.

PST ønsker ikke å si noe mer om omstendighetene rundt pågripelsene, annet enn at de fikk bistand fra flere politidistrikt på Østlandet. PST mener de har deltatt i eller på en annen måte støttet Den islamske stat (IS).

Verdens farligste terrororganisasjon:

Les også

Dette er IS

Rettssak mot sønnen om en uke

Ifølge VG skal mannen i 40-årene være faren til en 24-åring som i mai ble tiltalt for å ha vært med i IS. Sønnen ble pågrepet i sin bolig påGreåkermellom Fredrikstad og Sarpsborg fredag 5. desember i fjor.

24-åringen ble første gang pågrepet i februar i fjor da han landet på Gardermoen med skuddskader i foten etter å ha vært i Syria.

En av de siktede antas å ha hatt kontakt med islamistgruppen Profetens Ummah, ifølge Dagbladet.

5. desember i fjor ble sønnen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste. Nå er faren også terrorsiktet. Foto: Thomas Andersen/Scanpix

24-åringen er tiltalt, i likhet med faren, for brudd på straffeloven § 147 d, som innebærer økonomisk eller materiell støtte til en terrororganisasjon. Rettssaken mot sønnen skal etter planen starte mandag 22. juni.

Drev treningstudio med kampsport

Den 45 år gamle faren, har bedt om sammen forsvarer som sønnen, advokat John Christian Elden. Elden opplyste mandag kveld til Aftenposten at han ennå ikke hadde fått snakket med sin klient.

Far og sønn drev inntil 2012 et treningssenter i Fredrikstad, der en rekke kampsporter sto sentralt.

Hele familien bodde på samme adresse. De var stille og rolige – og hadde lite kontakt med andre i strøket, opplyste naboer til Aftenposten i fjor. En nabo beskrev dem som «en helt vanlig familie».

— Vi ble invitert av dem på kaffe én gang etter at de flyttet inn. Det var hyggelig, og jeg har ikke inntrykk av at dette var noen radikal familie.

Profetens Ummah-aktiv - faren drapsdømt

Sønnen har ikke noe kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST. Etter det Aftenposten kjenner til har han blant annet vært aktiv i den omstridte gruppen Profetens Ummah, som har vært ledet av Ubaydullah Hussain, som nylig fikk ankebehandlet en dom for trusler mot flere norske journalister.

45-åringen har derimot en rekke dommer på rullebladet, for både vold, trusler og narkotikalovbrudd. I 1994 ble mannen dømt til fengsel i 10 år for medvirkning til overlagt drap på en kioskeier i Ås i 1993. Motivet skal ha vært hevn, og faren oppga i retten av han og en kamerat ble presset til å utføre drapet av familie i Pakistan.

Les mer:

Les også

Drev treningssenter med sin drapsdømte far

Østfold på radikaliseringstoppen

Det er kjent at sønnen tilhørte et miljø i Fredrikstad der flere unge menn har reist til Syria. Men faren har tidligere ikke vært regnet for å være radikal muslim.

Østfold ligger på radikaliseringstoppen i Norge sett i forhold til antall innbyggere. Bare i Lislebyveien i Fredrikstad skal syv unge menn har dratt til Syria for å kjempe for IS. PST vet om drøyt 70 personer som har reist fra Norge til Syria og Irak for å kjempe med IS, men de antar at det reelle tallet er vesentlig høyere. Rundt 15 personer er drept i kampene. Nærmere 30 personer har returnert til Norge.

Skal hindre radikalisering :

Les også

Tror det tar år før Østfold blir kvitt jihad-stempelet

I forrige uke ble en 18 år gammel mann fra Oslo pågrepet og siktet for forsøk på å slutte seg til IS i Syria. Han er varetektsfengslet i fire uker, men nekter straffskyld.

I mai ble tre personer, som de første i Norge, dømt for brudd på straffelovens § 147 d. Alle tre har anket til lagmannsretten.

PST vet om drøyt 70 personer som har reist fra Norge til Syria og Irak for å kjempe med IS, men de antar at det reelle tallet er vesentlig høyere. Om lag 15 personer er drept i kampene. Nærmere 30 personer har returnert til Norge.

Les også

 1. Terrorsiktet mann pågrepet av PST

 2. Retten om IS-siktet: «Konsekvent forbrytersk forsett»

 3. - Oppsiktsvekkende når PST gjennomfører razzia hos Ulrik Imtiaz Rolfsen

 4. Derfor sliter verden med å bekjempe IS