Norge

Forskere ser forbindelse mellom utsettelsesadferd og depresjon

Prokrastinering (kronisk utsettelsesadferd) er en kjent adferd for mange studenter, men den irrasjonelle utsettelsen kan i ytterste grad se ut til å føre til depresjon.

I sommer har 94.101 personer fått tilbud om studieplass av Samordna opptak. Omtrent halvparten av dem kommer til å utsette gjøremål for ofte, ifølge norsk og internasjonale data. Illustrasjonsfoto. Sara Johannessen / NTB Scanpix

 • NTB

I sommer har 94.101 personer fått tilbud om studieplass av Samordna opptak. Omtrent halvparten av dem kommer til å utsette gjøremål for ofte, ifølge norsk og internasjonale data, melder Universitetet i Tromsø (UiT).

Fordi også hver femte student rapporterer om alvorlige psykiske plager, har forskere sett på sammenhengen mellom det og vaner med å utsette gjøremål.

 • Hverdagen var fylt med tvangstanker. Så fikk Stine (15) tilbud om en firedagers kur.

Professor Frode Svartdal ved Institutt for psykologi har ledet en redaksjonsgruppe med forskere fra Canada, Tyskland, Nederland og Sverige som skal lage et spesialnummer for fagbladet Frontiers in Psychology.

– Det å utsette viktige ting, i faglig sammenheng, fører ofte til at oppgavene hoper seg opp. Grunnen til at studenter utsetter, henger tett sammen med at det de gjør kan oppfattes som kjedelig, vanskelig, truende eller endeløst, sier Svartdal.

Han konstaterer at deres forskning viser en sammenheng mellom prokrastinering og depresjon.

– Litteraturen rapporterer om en moderat sammenheng, noe vi også har sett i våre data. Det mest interessante er kanskje at prokrastinering kan være en mekanisme folk tyr til i møte med vanskelige utfordringer, og at dette kan kobles til at man trekker seg tilbake, blir mindre sosial, våger mindre og så videre, sier professoren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Depresjon

Relevante artikler

 1. VITEN

  17 sykehjem kartlagt: 1 av 3 med demens har angst

 2. NORGE

  Bruk av rusmidler og røyk synker drastisk blant norsk ungdom

 3. VITEN

  Har fulgt over 400 unge: Positive minner kan beskytte mot depresjon

 4. NORGE

  – Ungdom opplever at hovedårsaken til de psykiske helseplagene er skole

 5. KARRIERE

  Studenten sliter med å øve til eksamen: Fem steg kan hjelpe, ifølge jobbeksperten.

 6. DEBATT

  Jordmødre og fødselsleger bør gi korrekt og saklig informasjon, ikke synse og moralisere