24-åring bak Blå-skyting fremstilles for fengsling tirsdag

Mannen (24) som er siktet for drapsforsøk etter å ha skutt fire personer på utestedet Blå i Oslo natt til søndag, blir fremstilt for varetektsfengsling tirsdag.

Fire personer ble skutt på utestedet Blå i Oslo natt til søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • NTB

Det får NTB opplyst ved krimvakten i Oslo politidistrikt.

Den siktede 24-åringen erkjenner straffskyld for grov kroppskrenkelse, men ikke for drapsforsøk. Han sier at han skjøt spontant – men ikke for å drepe. Han har forklart at han avfyrte skuddene fordi han ikke fikk komme inn på utestedet natt til søndag.

– Han har holdt i et våpen. Han har skutt med våpenet. Og så har han hatt en slik vinkling på våpenet at det ikke er egnet til å kunne medføre at noen mister livet, sier mannens forsvarer, advokat Tor Even Gjendem.

Ingen av personene som ble skutt, er alvorlig skadet.

Aksepterer fengsling

Mannens forsvarer, Tor Even Gjendem, sier til Dagbladet at 24-åringen allerede har samtykket til fengsling.

– Derfor går saken sannsynligvis som kontorforretning, sier Gjendem.

Det betyr i så fall at en dommer alene avgjør om politiet skal få medhold i sin begjæring om varetektsfengsling.

Les også

– Det var utrolig kjipt og skummelt. Jeg tror veldig mange fikk sjokk. Ingen visste hva som hadde skjedd, men vi håpet bare at det ikke var terror.

Over fem år i fengsel

24-åringen er tidligere straffedømt for blant annet grov vold, ran, narkotikabesittelse, vold mot politiet og en rekke trusler mot både politifolk og sivile. Senest i 2016 ble han dømt til 33 dager i fengsel for blant annet å ha truet en fengselsbetjent.

Ifølge dommer fra Oslo tingrett har 24-åringen tilsammen blitt dømt til over fem års fengsel for en rekke lovbrudd i 2009, 2012, 2013 og 2016.

Allerede som 15-åring begikk han de første straffbare handlingene, men sakene ble henlagt på grunn av hans unge alder.

I 2009 ble han dømt til samfunnsstraff for drapstrusler og ulovlig oppbevaring av narkotika. I 2013 ble mannen dømt for ulovlig kjøp og bruk av våpen. Samme år ble han dømt for knivstikking utenfor Blitz-huset i Oslo.

Mannen har i tidligere rettssaker forklart at han begynte å ruse seg som 13-åring. Han droppet ut av ungdomsskolen i 9. klasse.