NASA tok en drastisk og vågal beslutning. Nå er det 50 år siden de første menneskene reiste til Månen.

I juledagene i 1968 reiste de aller første menneskene til Månen. Det var kanskje det mest dristige steget menneskeheten har tatt utenfor vår egen planet.

Bildet «Earthrise», jordoppgang, viser jordkloden som stiger opp over Månens horisont. Ingen hadde sett dette synet før Apollo 8-astronautene gikk inn i bane rundt Månen i desember 1968.

Det er 50 år siden de tre amerikanske astronautene Frank Borman, Jim Lovell og William A. Anders for en stakket stund fikk verden til å glemme alle tragediene som til da hadde preget 1968 – Tet-offensiven i Vietnam, drapene på senator Robert Kennedy og borgerrettsforkjemperen Martin Luther King og den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia, for å nevne noen.

Det lille romfartøyet Apollo 8 hadde løftet menneskeheten ut av Jordens sfære og til et annet himmellegeme – 380.000 kilometer unna. I julen 1968 løftet mennesker over hele kloden øynene mot himmelen, ikke for å se etter noen julestjerne, men for å undre seg over at noen virkelig kunne ha reist til Månen.

Les hele saken med abonnement