Bilistene bes om å kjøre forsiktig på glatte veier

Meteorologene advarer om at kjøreforholdene kan bli krevende i Sør-Norge torsdagen og inn mot helgen.

Det var snøvær og stedvis glatt på E6 forbi Vinstra i Gudbrandsdalen onsdag ettermiddag, men trafikken gikk relativt greit. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Inn mot utfartshelgen advarer Meteorologisk institutt om at det kan bli tøffe kjøreforhold nå før jul. På fjellet blir det vind og snøfokk, og i Agder-fylkene blir nedbøren en utfordring. Der går det fra regn til snø.

Fredag er den store utfartsdagen, og for noen kan kjøreforholdene bli krevende i #SørNorge. På fjellet blir det vin … https://t.co/mqKEA0eRFV

Allerede onsdag sendte instituttet ut to farevarsler for lokalt vanskelige kjøreforhold på Østlandet.

Frem til torsdag kveld meldes det om underkjølt regn eller regn som fryser på bakken på Østlandet og til dels på Sørlandet.

Kjør etter forholdene og hold avstand, oppfordrer Veivesenet Øst, som omfatter Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold.

– Vi vil ha alle trygt frem til jul! Våre entreprenører er ute og gjør tiltak, tvitrer de.

Hvert år skjer det om lag 80 ulykker med personskader i juletrafikken. I fjor mistet hele seks mennesker livet i juletrafikken mot to i 2016 og ingen i 2015 og 2014, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Veidirektøren er overrasket over at mange har det ubegripelig travelt i juletrafikken.

– Mitt største juleønske er en jul uten drepte og hardt skadede i juletrafikken. Mange kjører på veier de ikke er vant med å kjøre. Været og føre kan være krevende. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i juleulykkene. Planlegg turen godt. Bruk den tiden som trengs. Det er bedre å komme frem litt senere enn ikke i det hele tatt, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Torsdag morgen melder flere politidistrikt om utforkjøringer i forbindelse med vanskelige kjøreforhold. I Drammen og Østfold har det vært utforkjøringer.

I tillegg står et utenlandsk vogntog på tvers i veigen ved Kvitseid i Telemark. Det sperrer trafikken.