Norge

Slik ble soldathverdagen deres

Tidlig i august møtte vi tre ungdommer på vei til Indre Troms og Hærens 2. bataljon. Her forteller de hvordan de første ukene på førstegangstjenesten har vært.

Den 6. august ruslet de rundt på Sessvollmoen i sivil, på deres første dag i Forsvaret, spente på hva som ventet dem i Indre Troms. Her Lars Martin Ingebrigtsen. Olav Olsen

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Nå er dette hverdagen til de samme ungdommene. Lange utmarsjer og mye fysisk trening. Og mye annet ... Olav Olsen

I lørdagens Aftenposten går tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til et massivt angrep på dagens vernepliktsforsvar.

Et hovedargument for ham er at dagens unge på førstegangstjeneste får en dyr og lang utdanning, mens de bare i aller siste del av tjenesten er kapable til å fylle rollen i dagens moderne forsvar. I maks tre måneder kan de nok til å håndtere de avanserte våpnene, og fungere i strid sammen med en stor militær styrke.

Så forsvinner de aller fleste ut av Forsvaret, og nye kommer inn til tilsvarende dyr og lang utdanning.

Den 6. august traff vi på Sessvollmoen ved Jessheim flere hundre ungdommer som var inne til helsesjekk før de skulle sendes nordover, til Indre Troms, Skjold leir og Hærens 2. bataljon.

Les også

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen går til frontalangrep på vernepliktsforsvaret

De var spente, følte seg ikke akkurat som krigere og var usikre på om fysikken viille holde. Samtidig som sjefen for 2. bataljon, oberstløytnant Bjørnar Eriksen, lovet dem en tøff hverdag.I fire uker har Lars Martin Ingebrigtsen, Kristian Hylen og Brynjar Abrahamsen, alle 19 år, vært på soldatutdanning i Indre Troms. Det har vært en brå overgang fra livet de levet i Bergen og på Voss.

Her forteller de hvordan de første fire ukene som soldater har vært:

Ble sikker på at han gjorde det rette

Vel mange pushups fikk Lars Martin Iingebrigtsten til å tvile på om det var lurt å gjennomføre førstegangstjenesten. I dag er han veldig fornøyd! Olav Olsen

— Vi har vært her i 4 uker nå. Første uken var jeg veldig usikker på om jeg hadde gjort det riktig å gå i førstegangstjenesten," forteller Lars Martin Ingebrigtsen.

— Mye pushups på asfalten utenfor, masse informasjon, nye mennesker og nye rutiner. Det var også spesielt kjipt da jeg hadde bursdag fire dager inn i militæret den 10. august. Videre hadde vi harde treningsøkter, og det var spesielt tungt da vi måtte bære «familien Tømmervoll» (3 store tømmerstokker) opp det fjellet som heter Mauken bak leiren.

De neste ukene begynte vi med soldattrening og skyting. Dette er ofte det kuleste med militæret. Men først lærte vi våpenregler og sikkerhet ut og inn.

Vi hadde også noen dager i felt hvor vi blant annet plutselig måtte marsjere 15 km på 2 timer og 15 min. Mitt lag pushet seg selv maks, og "vant" derfor innad i troppen vår.

Les også

Disse soldatene koster rundt en halv million

Ellers har vi vært igjennom endel teori, kanskje mer enn mange her forventet. Men for meg er det greit. Orientering, sanitet, stridsteknikk og kamuflasje har vært på skjema. Det fysiske var ganske utfordrende de to første ukene. Men etter at vi har fått mer sekk på ryggen og jeg er blitt vant til pushups, så går det fint.

Vi har også brukt mye tid på å trene inn SLO (sluttet orden), hvor vi trener på bevegelse på oppstillingsplass.

Vasking av rom og fellesrom er en del av hverdagen. Pleier å få godkjent der, men ikke de første dagene.

Jeg er glad for at jeg er i militæret nå, og håper det blir et spennende år. Det finnes masse fritidstilbud her, alt fra ting i naturen til spill, kurs og utflukter. Man har aldri muligheten til å oppleve noe slikt igjen senere (som regel). Samtidig får man veldig fort mange gode venner her. Det føles som jeg har kjent romkameratene mine i flere år, mens det egentlig bare har gått fire uker. Uten PC, uten privatliv, og med alt av felles opplevelser, så er det kanske ikke så rart.

Fremover nå blir det eksamen i sanitet nivå 2, og en uke med rydding av blindgjengere i Dovre-området. Det blir litt spennende, vi får sikkerhetsvest og risikotillegg. Men jeg satser på at befalet har kontroll. Deretter tipper jeg vi får to harde uker, før vi blir menige og får reise hjem i den sandfargede bereten. Det blir nok et høydepunkt.

— Samholdet utrolig bra

Jeg ser veldig frem til resten av førstegangstjenesten, sier Kristian Hylen, tidligere Norgesmester i basket for ungdom, nå soldat i Indre Troms. Olav Olsen

— De første ukene har vært utrolig travle, sier Kristian Hylen. Vi har holdt på fra klokken 06 til rundt 21 hver dag med alt fra fysisk trening, leksjoner, vasking, gåing i felt osv. Vi har lært (er i opplæring) militære holdninger, våpenregler og våpenpuss og å kle på oss. Det er veldig mye sivilt som "utgår". Mitt foreløpige inntrykk er veldig positivt. Jeg havnet i Kompani B, som utdanner lettinfanterister. Det meste foregår til fots, og det virker som en krevende og varierende tjeneste. Ser veldig frem til resten av tjenestetiden! Samholdet i troppen er utrolig bra.

- Omvask og omvask

Av og til føles det som å være tilbake på skolebenken, sier Brynjar Abrahamsen om livet som soldat i Indre Troms. Olav Olsen

— De siste ukene har vært travle, med program fra reveljen klokken 6 om morgenen, til sent på kveld før rosignalet klokken 10, melder også Brynjar Abrahamsen.

— I begynnelsen var det utdeling av et lass med utstyr, som alt skulle inn i vårt personlige skap på kasernen, med brettekant og særregler. Det ble omvask på omvask, og mitt roms lengste omvask tok omtrent 5 timer før det ble godkjent. Nå som rutinene er på plass går det derimot lettere med orden og vaskingen, og man får mer tid til måltidene til gjengjeld, selv om dagene fortsatt er lange med leksjoner og fysisk fostring. Har lært mye i løpet av relativt få uker, og av og til føles det som å være tilbake på skolebenken, med prøver og tester i stoffet man gjennomgår. Man lærer ganske fort at det ikke er mye "jeg" i tjensten, det er alltid snakk om makkeren, laget eller troppen.

Oberstløytnant Bjørnar Eriksen er mannen som styrer hverdagen til de unge soldatene i 2. bataljon i Indre Troms. Han er såre fornøyd etter fire uker. Olav Olsen

På Sessvollmoen vagget oberstløytnant Bjørnar Eriksen rundt som en blid bamse, og kikket på ungdommene han skulle lage soldater av. Her er hans egen dom over ungdommene Aftenposten møtte 6. august:

— Vi har mistet åtte prosent av dem som møtte (litt over 500, red. anm.) på grunn av helseproblemer og tidligere skader som ikke ble avdekket ved innrykk. Vi har relativt krevende tjeneste, og den passer ikke for alle, sier Eriksen.

— Da vi snakket sammen på Sessvollmoen var du klar på at antalllet skulle ned kraftig. Hvordan ville dette blitt håndtert om det ikke var funnet "tidligere skader som ikke var oppdaget før" etc?

— Da ville vi overført overskudd til andre avdelinger som mangler. Flere avdelinger har fått inn for få, sier Eriksen.

Han sier også at enda flere vil måtte forlate 2. bataljon.

-Vi skal også overføre noen til annen tjeneste etter grunnperioden, sier Eriksen.

Slik beskriver han de unge soldatene fire uker etter oppmøtet på Sessvollmoen:

— Soldatene viser meget god motivasjon, de er læringsvillige og har god progresjon. Fysisk så holder de en bra standard, vi har mange gode tester både på utholdenhet og styrke. De har hatt en gradvis tilvenning og marsjer med gradvis mer vekt. Alle soldatene i bataljonen har skutt med sine primærvåpen og treffer allerede på lange hold. Nå er de i gang med sine første netter i felt, og alt i alt ser det lovende ut.

 1. Les også

  Forsvarets videobløff

 2. Les også

  Marinejegerkommandoen skal bistå politiet mot terror

 3. Les også

  Forsvaret hentet tilbake 234 «avhoppede» offiserer

Den 6. august ruslet de rundt på Sessvollmoen i sivil, på deres første dag i Forsvaret, spente på hva som ventet dem i Indre Troms. Olav Olsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Soldater skulle lage souvenirer fra tjenesten da det smalt

 2. NORGE

  Forsvaret lovet å slutte med praksisen – men nå har de gjort det igjen

 3. NORGE

  Regjeringen vedtok kutt i Hæren fem uker før forsvarssjefens krisevarsel

 4. NORGE

  Nå er hver tredje 19-åring som kalles inn til førstegangstjeneste en kvinne

 5. NORGE

  Heimevernets dom over egen evne til å objektsikre: Null bedring siden 2011

 6. A-MAGASINET

  Unge norske soldater skulle stå vakt for freden. De ble kastet inn i en heksegryte