Greenpeace bordet norsk borerigg

Aktivister fra Greenpeace Norge har bordet boreriggen West Hercules i Skipavika utenfor Bergen. Riggen skal i sommer dra på oppdrag for Statoil i Barentshavet.

Riggen skulle dra fra Skipavika torsdag, men avgangen er nå forsinket på grunn av at to aktivister har tatt seg inn på riggen, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi bruker de virkemidlene vi har for å få Statoil og norske myndigheter til å ta klimasituasjonen på alvor, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Hovedkravet for aksjonistene er at Statoil ikke skal bore etter ny olje i Arktis.

Seadrill eier riggen som fra i sommer skal ut i oppdrag fra Statoil for å bore to letebrønner i Barentshavet. De har også opsjoner på ytterligere fem letebrønner. Riggen eies av Seadrill og opereres av datterselskapet North Atlantic Norway Ltd.

– Riggen er på kontrakt for oss først fra i sommer, og aksjonen vil derfor ikke ha noen effekt for oss, opplyser pressetalsperson Morten Eek i Statoil til NTB.

Han understreker at dette er en rigg som Statoil kjenner godt.

– Statoil har boret letebrønner i Barentshavet siden 1980, totalt over 130 letebrønner og fem av dem i fjor. Dette har foregått helt uten noen hendelser. Vi har gyldige letelisenser for området, og av disse følger også leteforpliktelser, sier han.

De to aktivistene gikk om bord like før klokken 8.00 torsdag morgen, og befinner seg fortsatt om bord ved 10-tiden. Aktivistene sender direkte fra riggen på sin Facebook-side. Greenpeace melder at all aktivitet er på riggen er stoppet.

I tillegg til de to om bord er det også flere aktivister i kajakker i farvannet rundt riggen. De to aktivistene om bord skal ha med seg mat og drikke til å okkupere riggen i flere dager.

Hordaland politidistrikt er orientert om saken, men har ifølge NRK ikke sendt noen patrulje til Skipavika.

– Vi har foreløpig ikke mannskap på stedet, men det vil bli vurdert fortløpende, sier politioverbetjent Kurt Inge Hordvik til NRK.