20 anmeldt for førerkortforfalskning i fjor: Slik avsløres falske førerkort

Med UV-stråler og lupe sjekker de ansatte på Risløkka trafikkstasjon alle utenlandske førerkort som skal byttes inn med norske. 20 personer ble anmeldt for førerkort-forfalskning i fjor.

Kontorsjef Mikael Majid Khokhar på Risløkka trafikkstasjon sjekker om sikkerhetsmerkene er på plass på det italienske førerkortet som eieren vil bytte med et norsk førerkort.

Eieren av et italiensk førerkort aner lite om at førerkortet hennes er blitt sjekket både med UV-lys og lupe på Risløkka trafikkstasjon i Oslo. Førerkortet ble levert inn fordi eieren vil ha et norsk førerkort.

– Dette er et gammelt førerkort. Derfor har det ikke så mange sikkerhetsmerker, men jeg ser EU-flagget når jeg legger det på UV-apparatet, sier Mikael Majid Khokhar, kontorsjef på Risløkka trafikkstasjon.

En kopi av førerkortet blir uansett sendt til italienske myndigheter som må bekrefte overfor norske myndigheter at førerkortet er ekte. Først da vil søknaden om innbytte bli innvilget.

Dømt til fengsel

Nesten 10.000 utenlandske borgere søkte i fjor om å bytte sitt utenlandske førerkort til norsk førerkort, viser tall fra Vegdirektoratet. 20 av disse ble anmeldt til politiet for forsøk på å bytte et forfalsket utenlandsk førerkort. Kontorsjef Khokhar antar at én av fire falske førerkort blir levert inn på Risløkka.

Alle skranker på Risløkka trafikkstasjon er utstyrt med UV-apparat. Ved hjelp av ultrafiolett stråling kan man se stjernene og «I» i midten som ikke er synlig i vanlig lys.

– I fjor ble alle ansatte på kundesenteret vårt kurset for å bli bedre rustet til å avsløre falske førerkort. Vi har stort fokus på dette, særlig med tanke på at en god del av dem som er her for å bytte førerkort, jobber i transportbransjen, sier Khokhar.

– Vi ser at antall falske førerkort vi får inn er på vei ned. Muligens fordi flere har fått med seg at vi sjekker nøye og alltid tar kontakt med utsteder-landet. De fleste som blir oppdaget kommer fra Litauen og Polen. Også andre land i Øst-Europa er godt representert i statistikken, legger Khokhar til.

I fjor sommer ble en mann i 40-årene dømt til fengsel i 18 dager i Drammen tingrett for å ha brukt et falskt belgisk førerkort i Norge. Mannen skal ha brukt førerkortet i fire år før han ble oppdaget i forbindelse med søknad om å bytte det til norsk førerkort.

Tror mange kjører ulovlig

Bilister som har tatt lappen i et EU-land kan kjøre i Norge med sitt utenlandske sertifikat så lenge de ønsker det. De som jobber i transportbransjen kan likevel bli nødt til å bytte til norsk førerkort fordi arbeidsgiveren krever det.

Her er boken som viser de fleste førerkort-typene i verden. Den er til stor hjelp for de ansatte på Risløkka trafikkstasjon når de skal avdekke falske førerkort.

– Siden det ikke er krav om at folk med førerkort fra EU-land må bytte det, er det grunn til å tro at mange kjører med forfalskede førerkort. Risikoen for å bli stoppet i en kontroll er jo minimal, sier Khokhar.

Statens vegvesen har tidligere advart mot dette. Norges Lastebileier-Forbund tror også at mange kjører rundt med falske førerkort.

Kan ha kjørt ulovlig i flere år

Det er ikke bare falske utenlandske førerkort som skaper hodebry for veimyndighetene:

Natt til lørdag i forrige uke stoppet politiet en bilist som ble målt inn til 109 km/t i en 80-sone i Asker. Etter hvert viste det seg at mannen hadde et iransk førerkort. Reglene er mye strengere når det gjelder bruk av førerkort som er utstedt utenfor EU. Førerkort fra de fleste land utenfor EU/EØS kan brukes i Norge i inntil tre måneder.

Politioverbetjent Finn Erik Grønli i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

– Han trodde at førerkortet var gyldig i tre måneder hver gang han hadde vært på ferie i Iran. Det stemmer ikke. Mannen har bodd fast i Norge i åtte år. Han kan ha kjørt ulovlig i en lang periode. Hvor lenge det er snakk om, vil etterforskningen vise, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

Han legger til at iraneren har kjørt opp i Norge minst en gang, men besto ikke førerprøven.

– Jeg har inntrykk av at de fleste som flytter til Norge vet om reglene om hvor lenge de kan kjøre med utenlandsk førerkort. Vi får i hvert fall veldig mange henvendelser om det. Vi har også informasjon om dette på engelsk, sier kontorsjef Khokhar.