Norge

15-åring slipper hasj-bot etter å ha anmeldt voldtekt

En 15 år gammel jente ble bøtelagt for hasjrøyking etter å ha anmeldt en voldtekt. Statsadvokaten har nå trukket forelegget tilbake og henlagt saken.

Statsadvokat Anne Margrete Katteland har trukket tilbake forelegget som politiet ga en 15 år gammel jente for å ha røykt hasj. Politiet avdekket hasjrøykingen i etterforskningen av en voldtektsanmeldelse fra jenta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB

– Dette forelegget skulle ikke vært gitt, sier førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland ved Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter til VG.

Jenta anmeldte voldtekten i september i fjor, og i forbindelse med avhøret fant politiet bilder på jentas telefon som viste at hun røykte hasj.

Voldtektsanmeldelsen ble henlagt i desember, etter bevisets stilling, men i januar i år besluttet Sørøst politidistrikt å gi jenta et forelegg på 4.000 kroner for hasjrøykingen.

Katteland sier hun reagerte da hun leste om saken i VG , og tok kontakt med politiet for å få en redegjørelse.

– Etter å ha fått en forklaring, henla jeg saken etter straffeprosesslovens bestemmelse om at påtale kan unnlates hvis ikke allmenne hensyn tilsier påtale, sier Katteland.

Hun sier påtalemyndigheten har lang tradisjon for å unnlate å straffeforfølge mindre alvorlig kriminalitet som er begått av fornærmede og som er blitt avdekket under etterforskning av alvorligere saker.

– Bakgrunnen for dette er at det ikke er ønskelig å få en situasjon hvor fornærmede i alvorlige straffesaker skal vegre seg for å anmelde dette til politiet, skriver Katteland i påtegningen til Sørøst politidistrikt.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Vil ikke etterforske saken mot Terje Søviknes på nytt

 2. NORGE

  Politiet: To mulige voldtekter i Frognerparken

 3. NORGE

  Vil ha ny etterforskning av Søviknes-saken

 4. A-MAGASINET

  18 år etter FpUs landsmøte: Søker om erstatning basert på voldtekt

 5. NORGE

  Tirsdag starter rettssaken mot voldtektstiltalt kulturprofil

 6. OSLO

  Ungdomsgjeng brakk nesen til Azib på jobb lille julaften. Saken henlagt etter avhør på telefon.