Norge

Mil eller mil uten vingeslag

Den svever og svever i det uendelige. Rører knapt en fjær. Men nå er verdens beste langdistanseflyver frarøvet sin hemmelighet.

Slik flyr albatrossen: 1) Ved å justere vingen vinnes høyde opp mot vinden. 2) På toppen av kurven, 15 meter over havflaten, snur den og 3) faller med vinden til det laveste punktet 4) rett over vannflaten. Deretter gjentas prosessen.
 • Terje Avner

Du er kanskje ikke blant dem som har ligget våken natt etter natt og undret deg på hvordan albatrossen flyr. Men du har muligens sett den i naturprogrammer og latt deg imponere over den enorme fuglens flyveferdigheter.

Flyingeniøren

I tusenvis av år har sjøfarere studert albatrossen langt til havs og sett at den glir over havet nesten uten å røre en fjær. Flykonstruktører har stilt seg det samme spørsmålet: Hvordan er det mulig? Nå hevder flyingeniør og professor Gottfried Sachs ved München tekniske universitet i Tyskland å ha funnet svaret.

I denne videoen, som Sachs og medarbeiderne har laget, demonstreres prinsippene de har funnet.

Albatrossen er en av verdens største fugler, med et vingespenn på opptil 3,7 meter. Teknikken den bruker er stikk motsatt av det "fetterne" – verdens minste fugler, kolibriene, bruker. Men først mer om albatrossen:

Alvorlig truet

Nesten alle albatrossarter lever på den sørlige halvkule. Skulle du ha observert den i Europa, kan du være trygg på at den kun er på visitt, på chartertur så å si. Fuglene kan bli 60 år gamle og vil i løpet av disse årene ha danket ut enhver kaptein i SAS når det gjelder tilbakelagt distanse. Men den lever farlig!

Det er registrert 22 arter av albatrossen, og fuglene skal ifølge forskerne ha eksistert i 55 millioner år. Nå er imidlertid albatrossen satt på listen over truede dyrearter, og det er faktisk fiskerne som får skylden. Hvert år mister 100 000 fugler livet fordi de blir fanget av fiskebåtenes lange liner med åte.

Rører ikke vingene

Flyingeniør Gottfried Sachs og teamet hans klarte å sette GPS på 16 albatrosser for å følge flyvemønsteret deres. Ti ganger i sekundet ble dataene registrert og lagt inn i et program som tegnet et mønster over fuglenes dynamiske manøvre. Disse avslørte at fuglene kun vinklet vingene svakt når de fløy opp mot vinden. Slik vant de høyde før de igjen stupte i sving ned mot havoverflaten i opptil 115 km/t. Uten å slå et vingeslag.

Ved stadig å repetere disse manøvrene kan albatrossen fly i mange tusen kilometer nesten uten å røre en fjær.

— De har en utrolig eleganse i både teknikk og fremtoning, sier en imponert Sachs.

For noen år siden fulgte forskerne en albatross som fløy hele 23 000 km på denne måten.

Slik flyr albatrossen: 1) Ved å justere vingen vinnes høyde opp mot vinden. 2) På toppen av kurven, 15 meter over havflaten, snur den og 3) faller med vinden til det laveste punktet 4) rett over vannflaten. Deretter gjentas prosessen.

Førerløse flyHvilken nytte kan vi ha av å vite hvordan den elegante fuglen flyr?

Spør NASA. De har studert albatrossen lenge for å finne ut akkurat hvordan den utnytter vinden og aerodynamiske prinsipper for å holde seg i luften dag etter dag etter dag. Nå ønsker de å bruke denne teknikken for å utvikle førerløse fly som skal benytte de samme prinsippene mens de utfører atmosfæriske undersøkelser og forskning på de store havene.

Kolibrien kan ha rundt 100 vingeslag i sekundet. Flyvemessig er den albatrossens rake motsetning.

MinimaskinenTilbake til kolibrien: Mens den store albatrossen kan fly i dagevis, nesten uten å røre på vingene, er kolibriens flyveegenskaper i den helt andre enden av skalaen. Minifuglen, fra 5 til 13–14 cm lang, slår opptil hundre vingeslag i sekundet for å holde seg i luften.

Til gjengjeld har den en annen egenskap: Den er nemlig den eneste fuglen som kan fly baklengs!

Det er kanskje noe albatrossen kan misunne den.

 1. Les også

  Havørnungene på vingene over Oslofjorden

 2. Les også

  Politiet starter eget droneprosjekt

 3. Les også

  Vil sende papirfly fra romstasjon

Svartbrynalbatrossen hviler på vingene over Galápagosøyene. Faktisk gjør den ikke stort annet – bortsett fra å forsyne seg av sjømaten under seg.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Han har fått ansvaret for «unge mennesker som menstruerer» i Skottland: «Føles som en spøk»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5