Norge

Teknologirådet: – Norge har ingen plan for kunstig intelligens

Teknologirådet mener hver tredje jobb i framtiden vil bli endret av kunstig intelligens, og mener det er på tide at Norge legger en plan.

Statsminister Erna Solberg mottok fredag en bred rapport om digitalisering av næringslivet. På mandagens teknologitoppmøte i Trondheim fikk hun en advarsel fra Teknologirådet om at det trengs spissere tiltak mot kunstig intelligens. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Når det tas beslutninger ved hjelp av maskinlæring om hvem som får tilgang til en offentlig tjeneste, en dyr medisin, eller en jobb, så må vi ha en åpenhet rundt det som skjer og kunne kontrollere det. Vi må kunne forklare teknologien, og vi må ha kompetanse i Norge og kunne forsvare demokratiet mot manipulering, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet til Dagens Næringsliv.

Han mener det haster for Norge å legge en plan, og viser til at land som Sverige, Finland, Storbritannia og Frankrike har planene på plass.

– Hver tredje nordmann vil få jobben kraftig endret av kunstig intelligens innen ti år. Det er viktig for økonomisk bærekraft og offentlige tjenester, og det påvirker demokratiet og den enkeltes rettigheter, sier Tennøe.

Statsministeren er ikke like overbevist.

– At «alle» andre har en slik egen plan for kunstig intelligens, betyr ikke at vi skal ha det eller at det er riktig, men ja, det blir viktig å satse på kunstig intelligens, sier Solberg til avisa.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Disse yrkene blir hardest rammet av kunstig intelligens

 2. KULTUR

  Facebooks gjorde helomvending om holocaust: – Teknologien vår er veldig kraftig og kan misbrukes.

 3. KARRIERE

  Ekspertene mener Regjeringen undervurderer viktigheten av AI: – Vi kan ikke lede landet uten å ha en strategi

 4. DEBATT

  Hva vil vi bruke kunstig intelligens til?

 5. KULTUR

  Nytt råd skal bestemme over Facebook: – For lite og for sent, mener kritiker

 6. DEBATT

  Data er gull. Men hvis vi bare sitter på dem, er de egentlig ikke mer enn gråstein.