Norge

Verger på mottak pålegges klemmeforbud i ny veileder

Vergene for enslige mindreårige asylsøkere pålegges en rekke regler i et utkast til ny veileder, ifølge Klassekampen. – Umenneskelig, sier Vergeforeningen.

I et nytt veileder-utkast forbys verger for enslige mindreårige asylsøkere blant annet å holde dem i holden eller gi dem klemmer. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

 • NTB

– Det er helt umenneskelig å skulle kreve at vi ikke skal oppføre oss som mennesker for ikke å skape en forventning om at vi er der for dem, sier leder Hilde Krogh i Vergeforeningen.

I utkastet forbys vergene for de mindreårige enslige asylsøkerne ifølge Klassekampen å gi klemmer, holde dem i hånden, høre barnets historie, ta med barnet ut av mottak på kafé, følge dem på møter med myndighetene og være tilgjengelig på sosiale medier.

Veilederen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som ble sendt på høring i sommer, vil bli førende for hele landet. Formålet er å sikre en god rolleforståelse og en avklaring av vergenes oppgaver. Vergeforeningen har sendt sitt høringssvar.

– Dersom vi skal ivareta våre oppgaver, som er å sørge for at den enslige mindreårige asylsøkerens rettssikkerhet blir overholdt, og at omsorgsbehovet blir dekket, må vi ha en tillitsrelasjon, være til stede og høre den mindreårige, sier Krogh.

Den endelige veilederen skal komme i løpet av kort tid.

Les mer om

 1. Tilbakekallinger
 2. Innvandring
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Asylmottak

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Peder Kjøs skriver fabulerende og rørende om berøring

 2. NORGE
  Publisert:

  Sterk uro for enslige asylbarns kår i Norge

 3. DEBATT
  Publisert:

  I familien Abbasis sak er samtlige sentrale psykologiske prinsipper for mennesker i krise brutt

 4. NORGE
  Publisert:

  Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie

 5. NORGE
  Publisert:

  Politiet endrer rutinene for å sende barn ut av Norge

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny veileder: Så lenge kan barnet ditt være hjemme fra skolen før det har rett på hjemmeundervisning