Norge

Verger på mottak pålegges klemmeforbud i ny veileder

Vergene for enslige mindreårige asylsøkere pålegges en rekke regler i et utkast til ny veileder, ifølge Klassekampen. – Umenneskelig, sier Vergeforeningen.

I et nytt veileder-utkast forbys verger for enslige mindreårige asylsøkere blant annet å holde dem i holden eller gi dem klemmer. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

 • NTB

– Det er helt umenneskelig å skulle kreve at vi ikke skal oppføre oss som mennesker for ikke å skape en forventning om at vi er der for dem, sier leder Hilde Krogh i Vergeforeningen.

I utkastet forbys vergene for de mindreårige enslige asylsøkerne ifølge Klassekampen å gi klemmer, holde dem i hånden, høre barnets historie, ta med barnet ut av mottak på kafé, følge dem på møter med myndighetene og være tilgjengelig på sosiale medier.

Veilederen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som ble sendt på høring i sommer, vil bli førende for hele landet. Formålet er å sikre en god rolleforståelse og en avklaring av vergenes oppgaver. Vergeforeningen har sendt sitt høringssvar.

– Dersom vi skal ivareta våre oppgaver, som er å sørge for at den enslige mindreårige asylsøkerens rettssikkerhet blir overholdt, og at omsorgsbehovet blir dekket, må vi ha en tillitsrelasjon, være til stede og høre den mindreårige, sier Krogh.

Den endelige veilederen skal komme i løpet av kort tid.

Les mer om

 1. Tilbakekallinger
 2. Innvandring
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Asylmottak

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sterk uro for enslige asylbarns kår i Norge

 2. NORGE

  Vergen til dobbeltdrapssiktet 18-åring tror han var psykotisk

 3. NORGE

  Politiet om tidligere statsråd og fylkesmann: Inviterte mindreårige til middag, badstue, kjøreturer og hotellovernatting

 4. DEBATT

  I familien Abbasis sak er samtlige sentrale psykologiske prinsipper for mennesker i krise brutt

 5. NORGE

  Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie

 6. NORGE

  Slik har det gått med regjeringens strengere asylkrav: Rekordmange enslige har fått familiegjenforening.