Farenivået ved Mannen senket til gult – beboerne får flytte hjem

Bedre vær lørdag ettermiddag har ført til at NVE har besluttet å senke farenivået ved Veslemannen til gult.

Den akselererende hastigheten i øvre område er halvert i løpet av natten, men i nedre del har hastigheten hatt en liten økning

Fredag kveld begynte bevegelsene i Veslemannen å øke kraftig grunnet mye nedbør. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) besluttet da å øke farenivået til rødt, og beboerne i de utsatte områdene ble evakuert. Lørdag ettermiddag har været bedret seg, og farenivået er nedjustert til gult igjen.

– Hastigheten nå er bare sju centimeter i døgnet i øvre del av fjellet, og vi ser en avtagende trend i nedre del. På bakgrunn av det, samt at det har blitt fint vær, har vi besluttet å senke farenivået, opplyste geolog Gudrun Majala i NVE i en kort pressekonferanse klokken 14 lørdag.

Geolog i NVE Gudrun Dreiås Majala orienterte pressen om status for Veslemannen i Romsdalen lørdag formiddag.

De elleve evakuerte er lettet over nyheten, ifølge Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

– Beboerne fikk noen hint allerede før i dag, og de er nå lettet over at de kan flytte hjem.

På det meste registrerte geologene i NVE bevegelser i fjellet på 40 centimeter i døgnet natt til lørdag. Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

På det meste registrerte geologene i NVE bevegelser i fjellet på 40 centimeter i døgnet natt til lørdag. Sist lørdag ble farenivået i området satt til oransje, men grunnet forventet nedbør ble dette oppjustert til rødt fredag.