Norge

Kraftig vind førte til kaotiske tilstander på Østlandet

Takplater, takstein og stillas løsnet. Falne trær har ført til personskader og gjort at rundt 40.000 kunder mistet strømmen – og flere jernbanestrekninger ble stengt. Det var bare noen av konsekvensene da Østlandet fredag ble rammet av en sjeldent kraftig sommerstorm.

Deler av Oslo sentrum måtte evakueres da et stort takstillas i Tollbugata, like ved Oslo S og Opera, ble tatt av vinden.
  • Guri Gunnes Oppegård
    Journalist

– Veldig, veldig ekstremt.

Slik oppsummerer vakthavende stabssjef for Oslo brann- og redningsetat, Nicklas Helgestrand, effekten av fredagens uvær i Osloområdet.

Nedfalne trær, plater som ble revet av tak og vegger, gjenstander som suste gjennom luften, båter kantret. Strømbrudd, togstans og mobilnett som var nede.

– En kollega av meg har jobbet ved vaktsentralen i 30 år og aldri opplevd å ha så mange hendelser på så kort tid, forteller Helgestrand til Aftenposten nærmere kl. 22.

– Vi var forberedt av meteorologene, men vinden kom senere enn vi hadde trodd, sier han.

Svært mange trær ble tatt av vinden. Denne bjørken i Munkedamsveien hadde brukket som en fyrstikk.

150 hendelser i Oslo

Han beskriver uværsfredagen som «kontrollert kaos»: Kl. 14.50 kom den første meldingen. Frem til 18.45 rykket Oslo 110-sentral ut til 88 hendelser – og da lå fortsatt 62 på vent.

Helgestrand opplyser at de ved flere av hendelsene der strømkabler var involvert ble forsinket fordi de slet med å få kommunisert med Hafslund. Nettselskapet var selv overbelastet.

Nærmere 40.000 Hafslund-kunder har vært berørt av strømbrudd.

– Totalt har vi hatt om lag 80 høyspentlinjer ute av drift, og 10 av disse er gjenopprettet, melder Hafslund i en pressemelding
Selskapet har 130 personer i jobb for å håndtere situasjonen i kveld og utover natten.

Østfoldbanen mot Sverige stengt

Bane Nor opplyser lørdag morgen at det er store skader på strømforsyningsanlegget ved Halden og strekningen fra Sarpsborg til Sverige er stengt inntil videre. De kommer med ny informasjon lørdag kveld.

#Østfoldbanen: Det er store skader på strømforsyningsanlegget ved Halden og strekningen fra Sarpsborg til Sverige e… https://t.co/ZVUxPFdNg6

– På høyde med uværet «Dagmar» i 2011

– Dette er en av de største feilsituasjonene vi har opplevd i vårt nett. Antall høyspentfeil er på høyde med uværet «Dagmar» i 2011, heter det i pressemeldingen.

Også mobilnettet er utsatt. Fredag kveld er mobilnettet slått ut flere steder på Østlandet. Både Telenor, Telia ICE opplyser at en rekke basestasjoner ligger nede i både Østfold, Telemark og Akershus, melder NTB.

Togtrafikken ble sterkt påvirket av uværet. Deler av Østfoldbanen og Gjøvikbanen var stengt, men er åpnet igjen lørdag morgen.

Stillas står i fare for å rase

Et stillas i Tollbugata står i fare for å rase. Hele området ble fredag ettermiddag evakuert og avsperret.

– Hele kvartalet er bygd inn av stillaset som går helt inntil taket og oppå taket. Det er dekket av en veldig stor presenning som har dratt med seg deler av stillaset, forklarer operasjonsleder i Oslo politiet Tor Gulbrandsen.

Politiet sperret av et større området rundt bygningen der stillaset hadde løsnet.

Det er snakk om et bygg som er under rehabilitering. Alle som jobbet med bygget er også evakuert.

– Stillaset har glidd ut, men det har ikke rast ned på gaten.

Arbeidet med å sikre stillaset ble avbrutt etter at politi og brannvesen vurderte at ingen arbeidere skal jobbe på taket i Tollbugata av sikkerhetsgrunner.

Fredag kl. 22 er området fortsatt sperret. – Stillaset har ikke rast videre ut, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt. – Vi forsøker å begrense sperringen av området så godt vi kan.

Gulbrandsen kan ikke si om området fortsetter å være sperret natten gjennom. Avsperringen hindrer også busstrafikken, og Ruter oppfordrer folk som skal mellom Rådhuset og Oslo S til å bruke trikk eller T-bane.

Vinden har ført til store skader på takstillaset i Oslo sentrum.

Båter har slitt seg, trær veltet

Også i Asker og Bærum har brannvesen og politi hatt fullt opp. Mange båter har slitt seg og kantret.

På Mysen ble en gutt forslått etter å ha fått et tre over seg da han var ute og syklet, mens i Fredrikstad ble en person sendt til sykehus med hodeskader etter at en bil ble truffet av et tre.

Vinden veltet et tre over en bil i Hærland i Østfold.

«Nå sist på E18 inngående ved Høvik hvor et tre har truffet en bil. Ingen personskade», skriver politiet på Twitter.

Ryggefestivalen avlyser konserter

I Oslo stengte Botanisk Hage portene. I Rygge avlyser Ryggefestivalen sine konserter fredag kveld, melder NTB.

I Oslo sentrum har vinden tatt utemøbler og parasoller.

På Oslo Lufthavn har deler fra bygningene falt ned, og politiet har valgt å stenge av området ved inngangen til avgangshallen. Blant annet ble en bil truffet. Hendelsen skal ikke ha hatt noen konsekvenser for flytrafikken.

Politiet stengte deler av uteområdet på Oslo Lufthavn etter at deler fra en bygning løsnet.

  • Har du bilder av uværet? Send til 2286@aftenposten.no

«Klokken 14 målte vi aller sterkest vind på Svenner fyr i #Vestfold, med vindkast på hele 31,4 m/s», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Slik så det ut i Drøbak fredag ettermiddag.

Vind vil prege helgeværet

– Lavtrykket forflytter seg opp langs det meste av landet, men de to nordligste fylkene slipper fri, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt.

Slik er vinden akkurat nå:

Liten storm på grensen mellom Trøndelag og Nordland

– Ved grensetraktene mot Sverige i Hedmark er det ventet stiv kuling på fjelltoppene fredag kveld, mens det i natt er ventet sterk kuling på Dovrefjell, i Jotunheimen og i Trollheimen, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det vil også bli en vindøkning i Møre og Romsdal og Trøndelag i kveld og i natt med stiv og sterk kuling flere steder. Tidlig lørdag morgen er det så varslet liten storm på grensen mellom Trøndelag og Nordland.

I Bjørvika har den kraftige vinden presset sjøen opp over kaien.

Les mer om

  1. Vær
  2. Strømbrudd
  3. Oslo
  4. Hafslund