PST-sjefen: Ingen mistenkt for anslag mot Wara

– Truslene mot Tor Mikkel Wara har høyeste prioritet, sier sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Benedicte Bjørnland.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier ingen er mistenkt for anslagene mot justisminister Tor Mikkel Wara.

PST har fortsatt ingen konkrete mistenkte etter at bilen til justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara ble satt i brann natt til søndag.

I en pressemelding sendt ut mandag ettermiddag, kommenterer PST-sjefen etterforskningen av flere alvorlige hendelser rettet mot justisministeren og hans familie. Det dreier seg om trusler, hærverk og brann.

«Vi etterforsker bredt, og ønsker ikke å spesifisere enkelte hypoteser som mer aktuelle enn andre slik etterforskningen står nå. Foreløpig har vi ingen mistenkte i saken», skriver PST.

Ifølge PST er hendelsene er alvorlige og vurderes som mulig overtredelse av straffelovens § 115 og trusler etter straffelovens § 263.

Høyeste prioritet

Ifølge PST, har saken høyeste prioritet. «Det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre», heter det i pressemeldingen.

Bilbrannen i helgen er femte gang på tre måneder at det skjer hendelser på justisminister Tor Mikkel Waras eiendom.

I desember ble både bilen og boligen til statsråden utsatt for hærværk. Da betegnet Wara truslene mot ham og hans familie som et angrep på det norske demokratiet.

PST-sjefen ønsker ikke å kommentere sikkerhetstiltakene rundt Wara og hans familie. Hun sier derimot at det i hovedsak er Oslo politidistrikts anliggende.

– Vi har nærsikringen i form av livvaktsbeskyttelse, og utover det eies tiltakene av Oslo politidistrikt, sier Bjørnland til NTB.

«Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»

Av pressemeldingen fra PST fremgår det at «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet» straffes med fengsel inntil 10 år.

Den som i ord eller handling truer med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Les også

Tidligere Kripos-etterforsker: Overraskende at politi og PST ikke klarer å hindre dette

Justisminister Tor Mikkel Wara kommer hjem fra Storbritannia mandag ettermiddag og har ennå ikke kommentert det siste branntilløpet.

Dette er hendelsene som har rammet Wara og familien:

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen.
  • Klokken 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet.
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen.
  • Klokken 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket.
Les også

Les også Harald Stanghelles kommentar: Et mysterium som må løses

PST: Flere ikke kjente hendelser

Overfor VG bekrefter PST-sjefen at det er flere ikke kjente hendelser utenfor statsrådens bolig.

– Vi har ikke tallfestet det, fordi noen hendelser er kjent og noen er ikke kjent for offentligheten. Vi kommer ikke til å gå ut med det absolutte antallet, sier PST-sjefen til VG.

PST har ansvaret for objektsikring av boligene til myndighetspersoner i Norge. Med dette menes medlemmer av kongehuset, høyesterett, Stortinget og Regjeringen.

– PST kommer med råd om hva som bør gjøres ut ifra trusselbildet, og så iverksettes tiltakene i samarbeid med det lokale politiet. Vi gjennomfører også en sikkerhetssamtale med alle som går ut av eller inn i en regjering, sa PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Aftenposten i desember.

Oslo-politiet: Styrket vaktholdet

Bjørn Vandvik, visepolitimester i Oslo politidistrikt, sier at politiet helst skulle vært foruten brannen i statsrådens bil.

– Vi har nå styrket vaktholdet. Utover det har dette vært en løpende vurdering av hva som er gode og relevante tiltak, men det står ikke på ressursene, sier Vandvik til NTB.