Norge

Kraftige snøbyger på vei: Her kommer det en halv meter med snø

Indre strøk av Agder vil i løpet av natten få en halv meter med snø. I Oslo-området blir det 20 centimeter. Flere steder i landet er det dessuten uvær og skredfare.

Natt til onsdag er det ventet store mengder med nedbør på Østlandet og Sørlandet. I Oslo vil det komme nærmere 20 centimeter med snø. Bildet er fra en av sesongens første vinterdager i oktober. Wasim Riaz

 • Wasim Riaz
 • NTB

Etter en av de varmeste februar-månedene i historien er vinteren tilbake for fullt: Natt til tirsdag var det under ti kuldegrader flere steder på Østlandet.

Og tirsdag kveld starter snøværet som vil gi vanskelige kjøreforhold onsdag morgen i flere områder på Østlandet og Sørlandet.

– Nedbøren vil komme som regn ved kysten. Innover i landet blir det snø. Det er vanskelig å si hvor grensen vil gå, sier Håvard Thorset, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han kan likevel konstatere at indre strøk av Agder får mest snø det neste døgnet. Der er det ventet opp til en halvmeter med snø. Oslo-området får 20 centimeter med våt snø.

 • LES OGSÅ: Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen

Vil bli liggende

– Snøfallet starter gradvis fra ettermiddagen, men det meste vil komme i løpet av natt til onsdag, sier Thorset.

Og selv om temperaturen vil stige noe de neste dagene, vil snøen bli liggende. I hvert fall i høyden.

– Det kan bli fire-fem grader midt på dagen i perioden fremover. Snøen vil nok smelte i lavlandet i løpet av noen dager, men blir liggende i høyden, sier Thorset.

– Når kommer våren?

– Det blir ikke noe vår som i februar med det første. Vi må vente litt til, humrer meteorologen.

Varsler vanskelige kjøreforhold

Fra tirsdag kveld blir det uvær over store deler av landet, og det kan blant annet blir opp mot en halvmeter snø og svært kraftig vind en rekke steder.

I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er det sendt ut farevarsel for tirsdag kveld om kraftige vindkast mellom 27 og 30 meter per sekund, ifølge meteorologene.

På Helgeland og Saltfjellet er det ventet vindkast på mellom 27 og 35 meter per sekund fra tirsdag kveld og fram mot onsdag formiddag.

Det er dessuten kuling en rekke steder i landet. Det er kolonnekjøring på flere fjelloverganger på grunn av uvær og sterk vind. Mange fjelloverganger er stengt, deriblant riksvei 15 over Strynefjellet.

– Det er betydelig snøskredfare i store deler av Sør-Norge, og moderat i store deler av Nord-Norge, samt på Nordenskiöld Land på Svalbard, advarer meteorologene.

Hør Aftenpostens nye podkast her:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fortsatt mye vind og vanskelige kjøreforhold i fjellet

 2. NORGE

  Venter orkan på deler av vestlandskysten

 3. NORGE

  Uvær i Sør-Norge velter campingvogner og gir snø i fjellet: – Uvanlig

 4. NORGE

  Farevarsel: Storm på vei

 5. NORGE

  Kraftige vindkast på Østlandet og i Telemark - strømbrudd og løse konstruksjoner

 6. NORGE

  Været hindrer trafikken mellom øst og vest