Norge

- Fire IS-terrorister var på vei til Norge i sommer

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at det var fire terrorister fra Den islamske stat (IS) som utløste terroralarmen i Norge i sommer.

afp000749313-LJ0Z1rhVFh.jpg Braastad, Audun

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Fire terrorister fra IS var på vei til Norge, og skulle utføre en terroraksjon for den fryktede ekstreme islamistiske terrororganisasjonen, ifølge Dagbladet.

Avisen er kjent med identitetene og bakgrunnen til de fire IS-terroristene som opprinnelig er hjemmehørende fra land utenfor Midtøsten.

— Planla et større attentat

Som Aftenposten tidligere har skrevet, fikk både PST og E-tjenesten de første meldingene om et mulig forestående terrorangrep 18. juli i sommer.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder som kjenner prosessen fra innsiden at opplysningene om terror ikke bare ble tatt alvorlig, men at alt tyder på at terrorfaren var reell og at terroristene hadde planlagt et større attentat i Norge i slutten av juli måned.

Les også:

Les også

Jobbet i seks dager før de gikk ut med terrorinformasjon

Usikkert hvem

Ifølge avisen er det fortsatt usikkert hvem terroristene egentlig var, og hvor i Norge de skulle slå til. Europeiske etterretningsorganisasjoner hadde informasjon om identiteten til IS-terroristene og at de var på vei mot Norge.

Opplysningene — som er ettergått av både E-tjenesten og PST - viser at informasjonen om et nytt terrorangrep skulle skje på et ukjent sted i Norge. Det forelå opplysninger om at IS-terroristene også kunne slå til i et søreuropeisk land.

Det er opplysninger som tyder på at terroraksjonen ville være spektakulær og skape internasjonal frykt.

Les også:

Les også

PST-sjefen: - Vi hadde ganske presis informasjon

To team dro

Torsdag 24. juli gikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP), PST-sjef BEnedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik ut og fortalte om terroralarmen til norges befolkning. Junge, Heiko

Dagbladet får bekreftet at de to utenlandske etterretningsorganisasjonene hadde innhentet detaljkunnskap om at det var overhengende fare for et terrorattentat mot Norge.Ifølge avisen ble minst to team med terroreksperter ble sendt ut av Norge for å sjekke kvaliteten på informasjonen. Et av teamene reiste til den minste av de to hemmelige tjenestene. Der fikk de tilgang til alle opplysninger.

Interpol varslet

Samtidig som sikkerhets— og etterretningstjenestene i Europa samarbeidet og jaktet på terroristene, ble det sendt ut en melding fra Interpol, det ordinære politiets internasjonale samarbeid, om at fire IS-terrorister skulle slå til i Europa - trolig i Norge.

Interpol informerte også om terroristenes angivelig identitet.

I den graderte meldingen Interpol sendte ut til medlemslandene via det lukkede politikommunikasjonsnettet, ble det understreket at informasjonen ikke måtte deles ut og at opplysningene ikke måtte offentliggjøres.

Til Athen

Ifølge Dagbladet skal sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Europa være sikre på at mennene - de fire IS-terroristene - kom til Aten i midten av juli måned.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at alle sikre spor etter mennene stopper i Hellas. Ingen vet med sikkerhet hvor mennene oppholder seg nå. Eller hvor de reiste, etter at de ankom Aten.

Meldingene til de hemmelige norske tjenestene var at de fire var på vei nordover.

- Vi visste ikke

— Vi visste ikke om det var de fire som var beskrevet i Interpol-meldingene som skulle slå til. Eller om det kunne være en avledningsmanøver. Det var ingen grunn til å anta at de som skulle til Norge ville reise sammen. Hadde norske myndigheter gått ut med bildet, kunne det skapt mer forvirring, sier en kilde til Dagbladet.

Verken PST, justisministeren eller e-tjenesten vil kommentere saken til Dagbladet.

Se også: Dette bør du vite om IS

 1. Les også

  PST om nettovervåking: Vi ønsker å snu opp-ned på hvordan vi jobber

 2. Les også

  PST vil kartlegge nordmenns nettaktivitet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Berlin-terroren: Slik foregår klappjakten på den mistenkte

 2. VERDEN

  Skal ha tilstått nattklubbmassakren

 3. NORGE

  PST frykter fremmedkrigere kan komme hjem til Norge

 4. VERDEN

  IS' øverste terror-koordinator skal være drept. Her er fire ting du bør vite.

 5. VERDEN

  Regjeringen i Sverige sover på krisen - pressekonferanse i morgen klokken 10.00

 6. KULTUR

  Åsne Seierstad hevder Dagbladet trykket oppdiktet historie fra Syria