– Forbrukerne må få slippe å subsidiere den voldsomme kjøttproduksjonen

Landbruksministeren og Dyrevernalliansen braker sammen om kjøttspising i podkasten Aftensmaten.

Det blir høy temperatur mellom mat- og landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og Dyrevernalliansens Live Kleveland i diskusjonen om kjøttspising, dyrevelferd, klimautslipp og folkehelse.
  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl

– Vi må spise mindre kjøtt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Helseminister Bent Høie (H) skriver i Folkehelsemeldingen at å spise mer planter og fisk og mindre kjøtt vil «både bidra til å nå helsepolitiske og klimapolitiske mål».

Samtidig oppfordrer mat- og landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) nordmenn til å spise mer kjøtt.

– For meg handler det om valgfrihet og mulighet for den enkelte å bestemme hva den selv vil. Jeg har ingenting imot at folk vil være veganer eller ikke spise kjøtt. Men jeg vil ikke nekte folk å spise kjøtt eller ha dårlig samvittighet for at de spiser kjøtt, sier Hoksrud.

Lytt til episoden i Itunes, Spotify eller her (flere episoder er tilgjengelig nederst i denne artikkelen):

Norsk kjøttproduksjon får milliarder av skattekroner

I forrige uke skrev A-magasinet i Aftenposten at stadig flere nordmenn følger trenden med å droppe eller redusere kjøttspisingen. Interessen for og kjøp av veganske og vegetariske alternativer øker i Norge. Men til tross for dette, øker det samlede kjøttkonsumet i Norge.

Oppslaget førte til sterke reaksjoner, blant annet på grunn av virkemidlene og dokumentasjonen avisen brukte.

– Noen av de bildene så ikke veldig delikat ut, mener Hoksrud.

– Men det er jo sånn det ser ut?

– Ja, men du kan gjøre det på en helt annen måte, så ser det godt og innbydende ut. Det handler om at vi må produsere det folk vil ha, det folk vil spise. Så mener jeg det er mye bedre at vi produserer det i Norge, sier Hoksrud.

I årets første utgave av Aftensmaten møter Hoksrud kommunikasjonsleder Live Kleveland fra Dyrevernalliansen for å diskutere om myndighetene bør jobbe for å få ned kjøttkonsumet og -produksjonen i Norge. Kleveland i Dyrevernalliansen avviser at dette handler om å bestemme hva folk skal spise.

– Det er nær markedsdekning av storfekjøtt, men det er overproduksjon av svinekjøtt, lammekjøtt og egg i Norge. Forbrukerne må få lov til å slippe å subsidiere denne voldsomme kjøttproduksjonen som nå er altfor stor. Hvert år går 25 milliarder kroner av skattebetalernes penger til norsk landbruk, sier Kleveland, og mener at nesten alt dette går til å subsidiere kjøttproduksjon.

Slik kutter du kjøttspisingen

Kleveland har også konkrete tips til de som ønsker å redusere eller kutte kjøttspisingen sin.

– Ikke gå for hardt ut. Ikke tenk at du skal bli veganer, men tenk at du vil spise litt mindre kjøtt, sier hun, og foreslår kjøtterstatninger for både fredagstacoen og pastasausen.

Slik lytter du

Aftensmaten er en smart og uformell podkast om mat og drikke kokt sammen av Aftenpostens kommentator Joacim Lund og journalist Carl Alfred Dahl.

Du finner Aftensmaten der du hører på podkast:

I faktaboksen under finner du en enkel guide til hvordan du kan lytte:

Bruker du Iphone eller Mac?

Klikk på denne iTunes-linken og deretter på abonner. Da lastes nye episoder automatisk ned til Itunes på din mobil eller Mac.

Bruker du Android-telefon?

Besøk denne siden eller last ned en podkast-app på telefonen din (for eksempel «Acast»). Der søker du opp podkasten du ønsker å abonnere på og trykker «abonner». Du kan også sørge for at nye episoder lastes ned automatisk, i innstillinger.

Vil du lytte på datamaskinen?

Bruker du PC eller Mac, kan du lytte på denne siden eller klikke på Itunes om du har programmet installert. På mobil kan du laste ned en podkast-app (for eksempel «Acast»). Der søker du opp podkasten du ønsker å abonnere på.