Norge

«Barnet lå alene på benken mens legen bare var opptatt i telefonen»

Dagen etter omskjæringen var babyen blå og virket svært syk. Da moren tok kontakt med legen, skal han ha bedt henne vente, og gi gutten mat og litt smertestillende. Like etter døde han.

Khalid Moradi og Daiva Gedvygaite sørger fremdeles over sønnen, som døde etter omskjæring hos en lege i Oslo for halvannet år siden. Foto: Dan Petter Neegaard

 • Tine Dommerud
  Journalist
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Abdul Rahman Ibrahim Kafi var 13 dager gammel da moren Daiva Gedvygaite tok ham med til legen i Oslo sentrum for å få ham omskåret. Dagen etter omskjæringen var babyen svært blek. Da moren tok kontakt med legen, skal han ha bedt henne vente og gi gutten mat og litt smertestillende.

Bak disse vinduene ligger legekontoret der gutten ble omskåret i april 2012. Foto: Ørn E. Borgen

Aftenposten har møtt foreldrene, som forteller om hva som skjedde i timene før gutten døde i april i fjor. Aftenposten har også fått tilgang til Helsetilsynets varselbrev til legene. Hendelsesforløpet som beskrives der, bekrefter foreldrenes fremstilling av hva som skjedde da barnet deres døde. — Etter omskjæringen sa legen til meg at jeg bare skulle ringe hvis det oppsto infeksjon eller komplikasjon. Men han forklarte ikke hva jeg egentlig skulle se etter, og hva som var tegn på at noe var galt, forteller moren.

Gutten blødde en del da de kom hjem, men de antok det var vanlig. Begge foreldrene syntes han gråt fryktelig av smerte hver gang moren skiftet bleie. Det kom mindre og mindre blod for hver gang hun skiftet på ham, og da gikk de ut fra at alt gikk den riktige veien. På natten virket det som om gutten var utslitt. Han sov mye og klarte ikke å spise.

Om morgenen syntes moren han virket veldig blek.

— Jeg ble redd. Dessuten begynte han å puste rart, forteller hun.

"Ring etter ambulanse! "

Daiva Gedvygaite ringte legen.

– Han sa det var normalt, at jeg skulle vente litt. Jeg la på – men var sjokkert, forteller hun.

Hun skrev SMS til ham: "Kan barnet mitt dø?" Da ba han henne ta med barnet til legekontoret.

Mor og baby ble kjørt av svigerfaren fra Bjørnholt til Oslo sentrum – en biltur på 20 minutter. Faren Khalid Moradi var hjemme for å passe de to eldste barna på tre og fire år. Den kvinnelige legen hun møtte på legekontoret, ville vente på en annen lege og ba henne om å roe seg ned:

- Jeg ropte: "Ring etter ambulanse!" Gutten klarte ikke å svelge og var enda mer blå. Men hun ville ringe legen først for å rådføre seg om hva hun skulle gjøre. Hvert minutt var som en time, forteller moren.

Les også

- Er det sannsynlig at en tredjedel av verdens foreldre utsetter sine sønner for helsefare eller identitetskrenkelse?

— Det var et mareritt. Jeg skjønte at han hadde mistet for mye blod, at det kanskje var for sent.

Professor og barnelege Trond Markestad forteller at et barn på 3,5 kilo risikerer å miste livet etter et blodtap på ca. 1,5 desiliter. Han presiserer at det kan være vanskelig for foreldre å oppdage at barnet mister så mye blod.

— Det skumle er at det siver ut blod over tid, og det behøver ikke å se så mye ut når det trekker inn i de moderne bleiene, sier Markestad, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Varsel om reaksjoner

Ifølge Helsetilsynets beskrivelse, som blant annet er basert på legenes forklaring, spør legen moren på telefonen: "Hvorfor ringte du meg ikke før?"

De tre legene som var involvert i inngrepet, har fått varsel om reaksjoner fra myndighetene.

Da ambulansepersonellet kom til legekontoret, fant de barnet alene på en undersøkelsesbenk – uten tilsyn av lege. Ambulansepersonellet visste ikke at gutten var omskåret, det oppdaget de først da barnet ble undersøkt.

"Barnet hadde store pusteproblemer og fikk hjertestans kort tid etter ambulansepersonellets ankomst. Barnet ble så kjørt til akuttmottaket ved Ullevål sykehus der det senere ble erklært dødt," skriver Helsetilsynet i brevet til legene.

Jeg skjønte at han hadde mistet for mye blod, at det kanskje var for sent.

Ambulansepersonellet som ankom legekontoret, skrev i etterkant en bekymringsmelding.

I skrivet fra Helsetilsynet går det frem at ambulansepersonellet opplevde synet som møtte dem på legekontoret, som skremmende.

Les også

- Kan ikke eksistere som trossamfunn hvis dette forbys

I tvil om legen kunne førstehjelp

"Barnet lå alene på benken mens legen bare var opptatt i telefonen. Legen skulle startet resuscitering (gjenoppliving) før vår ankomst, ifølge de vitale parametre jeg observerte med en gang jeg kom inn på kontoret. Det er vel uvisst om utfallet hadde vært noe annet, men jeg er i tvil om at legen kunne nok til å identifisere det som skjedde, og til å yte adekvat førstehjelp eller basal førstehjelp," skrev ambulansepersonellet til Helsetilsynet like etter behandlingen.

Legene som deltok under inngrepene, har vært til politiavhør. Legen som utførte inngrepet, sa der at han hadde spurt foreldrene om barnet var friskt, og at foreldrene ble informert om risikoen. Allmennlegen som arbeider ved legekontoret, mener ifølge Helsetilsynet at legekontoret ikke er ansvarlig for inngrepene som legen utførte, men innrømmer at han selv var til stede.

Følte skyld

Faren rakk å ta farvel med gutten på sykehuset. Livet sto ikke til å redde.

— I tiden etterpå har vi følt mye skyld for at det gikk som det gikk, sier Khalid Moradi.

— Legen som hadde utført omskjæringen, ringte oss på sykehuset like etter at gutten var død – men da orket vi ikke snakke med ham. Siden hørte vi ingenting, forteller foreldrene.

Aftenposten har vært i kontakt med legen som er innehaver av legekontoret. Han sier han ikke kjenner til saken, til tross for at han ifølge Helsetilsynet har vært i avhør hos politiet. Heller ikke den kvinnelige legen som tok imot moren og barnet, ønsker å kommentere saken.

Aftenposten har heller ikke lykkes å få kommentar fra legen som utførte selve inngrepet – på tross av flere henvendelser.

Les også

Flertall blant partiene for å regulere omskjæring

Politiet tok aldri kontakt

Foreldrene fikk aldri informasjon av politiet om hvordan etterforskningen gikk, til tross for at de selv tok kontakt.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier politiet rutinemessig skal kontakte pårørende i saker av denne typen.

— Vi kan imidlertid ikke se at vi formelt sett har gjort det i denne saken, noe som er beklagelig. Uansett vil det være naturlig å kontakte de pårørende når Helsetilsynets anbefaling foreligger, sier han.

Politiet avsluttet etterforskningen ett år etter at gutten døde. Grete Lien Metlid, fungerende leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, sier at denne saken sammen med flere andre helsesaker er blitt nedprioritert.

Hjort Kraby opplyser at politiet startet etterforskning i saken etter anbefaling fra Helsetilsynet. Etterforskningen ble avsluttet i mai, og er tilbakesendt Helsetilsynet for innstilling. Politiet avventer nå utfallet av Helsetilsynets behandling, og om tilsynet vil anbefale straff eller ikke.

Rundt 40 gutter omskjæres hver uke

I to år har omskjæring av gutter vært en vanskelig politisk sak. Mye tyder på at et flertall på Stortinget vil gå inn for at omskjæring skjer i organiserte former. I dag er det ingen kontroll.

Ca. 2000 muslimske og rundt fem jødiske gutter blir årlig omskåret i Norge. Frem til 2005 var det et tilbud om omskjæring av guttebabyer mens de var på barselavdeling på offentlige sykehus.

Myndighetene har ingen oversikt over hvor omskjæring foregår i dag, men fylkeslege Petter Schou antar at noen få legekontorer i Oslo øst trolig står for de fleste inngrepene.

Ti komplikasjoner årlig

Oslo universitetssykehus behandler ca. ti tilfeller i året med komplikasjoner etter rituell omskjæring. Barneombud Anne Lindboe og flere barneleger ønsker en nedre aldersgrense på 15–16 år i Norge.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, har advart mot at norske muslimer og jøder uansett vil fortsette med å praktisere omskjæring av nyfødte gutter, selv om en aldersgrense blir innført. Han mener det kan føre til at inngrepet vil bli foretatt av ufaglærte, på bakrom, i kjellere og lukkede miljøer.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har lovet å legge frem et lovforslag om omskjæring før påske.

 1. Les også

  «Vi vet rett og slett ikke hvor vi skal begynne å lete»

 2. Les også

  Skjære i friske barn

 3. Les også

  Politikerne vil regulere omskjæring av gutter

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Sønnen døde etter omskjæring - nå får de erstatning fire år senere

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Ervin Kohn om omskjæringsforbud: – Det er å forby jødisk religiøs praksis

 3. NORGE
  Publisert:

  Tre år etter at loven ble innført: Et fåtall guttebabyer omskjæres på norske sykehus

 4. NORGE
  Publisert:

  Her må foreldrene bevise at datteren ikke er kjønnslemlestet

 5. DEBATT
  Publisert:

  Jeg ble omskåret som liten. Frp har rett når de ønsker et forbud

 6. NORGE
  Publisert:

  Seks uker gammel baby fikk morfin i stedet for antibiotika