Er dette verdens smarteste taxisjåfør?

Universitetet i Stavanger fyller 10 år. Og det feirer de med å «ta en Stoltenberg».

Universitetet i Stavanger (UiS) har i forbindelse med sitt 10-årsjubileum lansert en kampanje «Kunnskapsreisen». Det hele sparkes i gang med filmen over — som handler om en noe uvanlig taxitur, skriver Aftenbladet.no.

– Vi har 10-årsjubileum i år, og i den forbindelse ønsker vi å gjøre noe litt utenom det vanlige. Vi vil vise at med kunnskap kommer du lengre, og at Norges framtid begynner her ved UiS, sier rektor Marit Boyesen i en pressemelding.

Omdømmeekspert Øivind Hagen, professor ved BI, mener filmen tydelig er inspirert av Jens Stoltenbergs stunt.

– Filmen har jo uneketlig sine likhetstrekk med Stoltenbergs taxitur i forkant av valget i fjor høst, sier Hagen til Aftenbladet.

Utfordrer stereotypier

Men UiS-filmen spiller på et annet overraskende element. I Taxi Jens-filmen ble passasjerene forundret over at det var Norges tidligere statsministert som satt bak rattet. I UiS-filmen er det taxisjåførens utrolige kunnskap som setter folkene i baksetet ut.

– Den utfordrer våre stereotype oppfatning av taxisjåfører som FrP-sympatiserende Stutum-er, mener han - med henvisning til Bjørn Sands kjente rollefigur.

Han tror den spreke filmen er først og fremst et artig påfunn, og ikke noe som vil ha enorm effekt for UiS.

– I beste fall blir noen flere oppmerksomme og nysgjerrige på UiS, og da er vel hensikten oppnådd. Men for både fremtidge studenter og UiS sin del håper jeg det er andre ting enn filmen som gjør folk til UiS-studenter.

– Et universitets faglige omdømme og søknadstall handler nok om noe annet og mer grunnleggende enn en film. Men har universitetet den faglige tyngden i bunn, kan en slik «reklamefilm» styrke omdømmet og den faglige profilen. Isolert sett har den imidlertid begrenset verdi, avslutter han.

Togreise-film kommer

— Kunnskapsreiser skal visualiseres og presenteres ved flere anledninger fremover, skriver UiS i pressemeldingen.

På onsdag skal 14 eksperter holde foredrag for passasjerer på toget fra Oslo til Stavanger. Togreisen blir filmet og lagt ut på internett.