Norge

Facebook kjøper WhatsApp for 115 milliarder

Gründer Mark Zuckerberg (29) graver dypt i lommene for å sikre seg eierskap til konkurrerende tjenester.

Sent onsdag kveld gjorde Facebook-gründer Mark Zuckerbergs enda et oppkjøp av nye og potensielt konkurrerende tjenester. Denne gangen var det den hurtig voksende direktemeldingstjenesten WhatsApp som ble kjøpt inn til Facebook-stallen. Foto: ROBERT GALBRAITH

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Facebook, som fylte 10 år i januar, har den siste tiden vært på offensiven med hensyn til å kjøpe opp konkurrerende tjenester. Ifølge Wall Street Journal har Zuckerberg nå gravd dypt i lommeboken for å sikre seg direktemeldingstjenesten WhatsApp.

Het potet

WhatsApp er beregnet på smarttelefoner, og lar brukerne sende lyd, bilder, video og tekst til hverandre helt gratis, så lenge de har nettforbindelse. Tjenesten har det siste året vært en av teknologiverdenens heteste poteter. I april i fjor hadde tjenesten 200 millioner aktive brukere. På slutten av året var tallet fordoblet, til 400 millioner brukere.

Det kostbare oppkjøpet av WhatsApp må regnes for å være en del av Facebooks strategi for å dominere markedet for direktemeldingstjenester. Facebook lanserte i fjor sin egen direktemeldingstjeneste, Messenger. De la også inn et bud på 18 milliarder kroner for bildemeldingstjenesten Snapchat, men eierne valgte ikke å selge.

Ifølge Business Insider hadde Zuckerberg ikke noe valg, ettersom WhatsApp allerede hadde blitt store i markeder der Facebook foreløpig er svakt representert. Med oppkjøpet sikrer Zuckerberg seg et imperium som er mer internasjonalt enn i dag.

Blir ikke integrert

Ifølge Wall Street Journal skal WhatsApp fortsatt drives som en ekstern tjeneste utenfor Facebook, på samme måte som bildedelingstjenesten Instagram, som facebook overtok for 6 milliarder kroner i 2012.

Les også:

 1. Les også

  «Gode Gud … Vi kanha skapt et monster»

 2. Les også

  Slik skal vennelisten vokse videre

 3. Les også

  Har ti år med Facebook gjort oss mer sosiale, eller bare mer selvopptatte?

 4. Les også

  Snapchat-gründer takket nei til 18 milliarder kroner fra Facebook

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Facebook er snart utsolgt for annonseplass - nå får du reklame også her

 2. VERDEN

  Facebook med store problemer – avviser hackerangrep

 3. VERDEN

  WSJ: Facebook må betale 5 milliarder dollar for personvernbrudd

 4. KULTUR

  En av Facebooks grunnleggere advarer mot Mark Zuckerbergs makt: – Jeg er ansvarlig for ikke å ha slått alarm tidligere

 5. KOMMENTAR

  Midt i tillitskrisen lanserer Facebook en datingtjeneste – og ber om tillit til å forvalte dine mest personlige opplysninger.

 6. KULTUR

  Facebook-app betaler brukere ned til 13 år for detaljerte mobildata