Norge

- Nå behandler vi pasienten og tar vare på de pårørende

Den 30 år gamle hjelpearbeideren for Leger Uten Grenser kom til Ullevål sykehus 13.30 i ettermiddag, og har siden fått behandling ved høysmitteavdelingen.

Politet voktet portene utenfor infeksjonsavdelingen ved Ullevål sykehus like før den ebolasmittede pasienten ankommer i ambulanse tirsdag i 13.30-tiden. Foto: Stein J Bjørge

 • Jørgen Svarstad

Legene og sykepleierene i teamet som skal ta i mot den ebolasmittede kvinnen skifter til smittevernutstyr. Foto: Stein J Bjørge

Legene og sykepleierene i teamet som skal ta i mot den ebolasmittede kvinnen forbereder seg med smittevernutstyr. Foto: Stein J Bjørge

Ambulansen med den ebolasmittede kvinnen ankommer Infeksjonsavdelingen ved Ullevål universitetssykehus kl 13.30 tirsdag. Foto: Stein J Bjørge

Båren med den ebolasmittede kvinnen løftes over fra teltet i ambulansen til infeksjonsavdelingen ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Stein J Bjørge

Oslo universitetssykehus holdt klokken 17.30 i ettermiddag en pressekonferanse for å informere om hva som nå skjer med hjelpearbeideren som ble evakuert fra Sierra Leone til Norge. Kvinnen er nå innlagt i en egen isolasjonsavdelingen på infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus.

På grunn av strenge sikkerhets— og vernetiltak mener sykehusledelsen at det er helt usannsynlig at det vil bli noe ebolautbrudd i Norge som følge av at den ebolasmittede kvinnen nå har kommet til Norge.

Avdelingsoverlege Dag Kvale minnet om at ebola smitter gjennom kontakt, ikke gjennom luftsmitte.

-I bygget der vi har denne avdelingen, har vi kontroll på alt som forlater sykerommet. Ikke en vanndråpe eller luftpartikkel slipper ut uten at vi har kontroll på det, sa Kvale.

Da spesialflyet med den ebolasmittede kvinnen landet på Gardermoen kl. 12.10, sto tre ambulanser og flere spesialutstyrte team fra Ullevål sykehus klare til å overta transporten videre til sykehuset. Helsepersonellet var iført heldekkende vernedrakter. Flyet landet på den militære del av Gardermoen, og ble ledet til et avsperret område hvor ambulansene og leger og sykepleiere i fullt smittevernutstyr ventet.

Både NRK og TV2 sendte direkte fra Gardermoen, og flere nettaviser hadde også direktesendinger.

Med politieskorte og blålys kjørte ambulansen til Ullevål sykehus.

Se også: Slik beskytter Leger uten grenser hjelpearbeidere mot ebola

Godt forberedt

Viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus sa at sykehuset og de ansatte var godt trent og godt forberedt på å ta imot den ebolasmittede pasienten.

-Transporten gikk helt etter planen og uten problemer, det samme gjelder innleggelsen her på sykehuset. Vi vil nå ha fokus på å behandle pasienten, ta vare på de pårørende og de ansatte. Det er ingen grunn til engstelse for andre pasienter eller pårørende på sykehusområdet i forhold til smitte,. Det har vi god kontroll på. Vi kan ikke uttale oss om pasientens tilstand, av hensyn til taushetsplikten, sa Lofthus.

Hun understreket flere ganger at sykehuset er bundet av taushetsplikten så lenge de ikke har pasientens fullmakt til å gi informasjon om tilstanden.

Hun ville likevel orientere generelt om hvordan sykehuset er forberedt på å ta imot denne pasienten og eventuelle andre ebolasmittede pasienter som måtte komme til Norge.

Kan kommunisere med pårørende

Overlege Espen Rostrup Nakstad opplyste at hjelpearbeideren kan kommunisere med sine pårørende, men at hun må oppholde seg i isolasjonsrommet på sykehuset, som skal være topp moderne utstyrt og hvor høy sikkerhet skal hindre smitte.

Det er helt usannsynlig at det vil bli noe ebolautbrudd i Norge som følge av at den ebolasmittede hjelpearbeideren har kommet til Norge, mener sykehusledelsen.

Avdelingsoverlege Kvale opplyste at det viktigste nå var å gi pasienten nok væske, men at de ansatte følger nøye med på nye medikamenter og nye behandlingsformer som har vært utprøvet andre steder.

Kvale opplyser at sykehuset ennå ikke har tatt i bruk eksperimentelle medisiner mot ebola.

– Vi er i en prosess med de behandlingsalternativer som finnes. Det spørs hva de kan få tak i, og vi begynner å få oversikt, sa Kvale.

-Vi vet ingen ting om disse nye medikamentene når det gjelder timing: Når er det riktig å gi, er det farlig å gi for tidlig eller sent? Vi planlegger å være med i en åpen rådgivergruppe som WHO (Verdens helseorganisasjon journ. anm) står bak

Under pressekonferansen fikk han spørsmål om kvinnen ville overleve.

-Det kan vi ikke si noe til eller fra. Hun er rammet av en potensielt farlig viralfeber, men med god støtteterapi er det mye større sjanser for at hun skal klare seg, enn hvis hun ikke hadde blitt behandlet, sa Kvale.

Han sa det er individuelt hvordan sykdommen slår ut og utvikler seg.

-Det er individuelt, som influensaen. Noen får lett influensa, andre får kraftig influensa. Noen blir veldig fort syke, andre blir langsommere syke.

Kvale har vært i kontakt med familien.

— De sier at de blir tatt godt vare på, sa han.

Han opplyste også at hjelpearbeideren har hatt kontakt med sin familie gjennom et glassvindu.

-Ikke nærkontakt med noen

Overlege Nakstad sa at kvinnen ikke hadde hatt nærkontakt med noen som har vært ubeskyttet siden det ble konstatert smitte i Sierra Leone til hun nå er inne på isolatet på Ullevål.

-Det er derfor ikke noen fare for smitte, sa han.

Kvinnen har ligget i en transportisolator under hele transporten fra Sierra Leone, i flyet, i ambulansen og helt til hun var inne i isolasjonsavdelingen på Ullevål sykehus. Det er en plastkuvøse, med plass til en voksen person, som er forseglet fra omverden. All luft som trekkes inn går ut og inn gjennom et hepafilter som stopper virus og bakterier. Dermed skal det heller ikke være noen fare for at ambulansen som ble brukt fra Gardermoen til Ullevål ble utsatt for forurensning. Likevel ble alt utstyr som ble brukt grundig desinfisert etter at transporten var gjennomført.

Det er to overleger ved isolasjonsavdelingen som har hovedansvaret for den ebolasmittede pasienten, men sykehuset ville på spørsmål ikke oppgi navnene deres.

- Har hatt flaks

— Jo dårligere pasienten blir, jo vanskeligere blir det å transportere og behandle. I dette tilfellet har vi hatt flaks, for hun har vært av de tidligste som har blitt evakuert sammenliknet med andre som har blitt det til andre land, og har kommet til et vestlig sykehus. Det er en fordel behandlingsmessig, sier overlege Overlege Espen Rostrup Nakstad.

Han sier det som regel er to personer, leger eller sykepleiere, som er inne hos pasienten. De jobber i to til tre timer av gangen.

— Det er vanlig pasientbehandling, de hjelper pasienten i sine helt vanlige gjøremål. De kan være å blodprøvetaking, væskebehandling og å snakke til pasienten. Alle de vanlige tingene som gjøres på et sykehus gjøres også her, men med litt ekstra beskyttelsesutstyr.

Han sier det ikke har vært vanskelig å få ansatte ved sykehuset til å jobbe med pasienten.

-De vet at det ikke er så smittefarlig i utgangspunktet. De er veldig godt beskyttet, er vant til å jobbe med smitterisiko og har gode rutiner.

 1. Les også

  Slik virker ebolamedisinen

 2. Les også

  Helsearbeideren begynte å føle seg dårlig lørdag

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Espen Rostrup Nakstad vet mer om å stå i kriser enn de fleste. Én av dem er å miste en tvillingbror.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Lønnen er lav, boforholdene elendige og toalettene uten dør. Likevel jubler Lindis Hurum

 3. NORGE
  Publisert:

  Slik overlister du høstørreten

 4. NORGE
  Publisert:

  Klassene i barneskolen eser ut

 5. NORGE
  Publisert:

  Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller

 6. NORGE
  Publisert:

  Møter en forandret rusomsorg