Norge

Wara ber om vergemålsgranskning etter VG-avsløringer

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener det er grunn til å frykte at flere nordmenn har fått vergemål mot sin vilje. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) vil ha en gjennomgang av gamle vergemålssaker for å finne ut om nordmenn har fått verge mot sin vilje.

  • og NTB

Onsdag avslørte VG at over 9.000 personer som er satt under vergemål siden 2014, er blitt registrert som «ikke samtykkekompetent», noe som betyr at personen er vurdert til ikke å forstå hva et vergemål innebærer. Trolig er bare et fåtall av disse snakket med.

– Dette er så alvorlig at vi er nødt til å ha en stor gjennomgang av eldre vergemålssaker. Vi må avdekke om noen har fått et vergemål mot sin vilje, sier justisministeren til VG.

Onsdag la han fram et forslag om en lovendring som skal gjøre det vanskeligere å sette noen under vergemål mot deres vilje, men ville ikke love at det ble en fullstendig gjennomgang av eldre vergemål, som kan ha blitt opprettet på feil grunnlag.

Wara ville først avvente konklusjonen i granskingen av Tolga-saken.

– Det ligger i kortene at konklusjonen blir at vi må undersøke eksisterende vergemål. Da er det ingenting å vente på, sier han.

Fredag sendte justisdepartementet et brev til fagorganet Statens sivilrettsforvaltning der det ber om et forslag til hvordan gjennomgangen skal gjøres.

Les også

  1. VG: 43 prosent settes under frivillig vergemål uten samtykke

  2. VG: Mer enn 50 personer oppført som psykisk utviklingshemmet uten utredning

  3. Tolga kommune legger ned Facebook-siden

  4. Mæland: – Veldig alvorlige forhold er avdekket i Tolga-saken

  5. Tolga-ordfører ber brødre om unnskyldning

Les mer om

  1. Tor Mikkel Wara
  2. Tolga