Norge

- Alle må jobbe mot voldelig ekstremisme

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN) Mehtab Afsar utdyper hva han mener om norske islamister som drar til Syria.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN) Mehtab Afsar. Jan T. Espedal

 • Ingvild Bruaset

Afsar reagerer på vinklingen intervjuet med ham fikk på førstesiden av Aftenposten lørdag, der det sto at han sammenligner kriging i Syria med norsk førstegangstjeneste

— Det er disse unge menneskenes holdninger vi skal ha fokus på. Man må snakke med dem og skape dialog. I dette holdningsarbeidet tar man opp ulike temaer, blant annet det å være et godt menneske, ikke skade andre, ikke ty til vold, ikke delta i en krig hvor uskyldige liv går tapt. Jeg er ganske sikker på at mange av de som har uttalt seg i denne saken aldri har snakket med disse det gjelder, sier Afsar.

- Arrogante holdninger

— Hadia Tajik (Ap) viser til sitater i intervjuet med deg når hun sier «På spørsmål fra Aftenposten om hva han tenker om de som reiser for å slåss, svarer han at de bør tenke seg godt om. Det er feil svar. Han burde svare at de ikke skal reise, det bør være hans råd». Hva tenker du om det?

— Hadia Tajik må ha rom for at folk velger å ordlegge seg annerledes. Jeg sier ikke at jeg støtter de som reiser dit for aktivt å delta i en væpnet konflikt. Det jeg sier er at hvis det var så enkelt som å si at de ikke skulle dra, hvorfor er det fortsatt da mange som drar? Man må finne andre måter å kommunisere med dem på, enn å fordømme dem og belære dem. Det er den type arrogante holdninger som bidrar til isolasjon og skaper mennesker som blir en utfordring for samfunnet, hevder Afsar.

- Har fordømt

Han understreker Islamsk Råd Norges holdninger.

— Som jeg sier i intervjuet har vi fordømt hatretorikk og voldsforherligelse. Når Islamsk Råd Norge fraråder folk fra å delta i demonstrasjoner eller aktiviteter som blir promotert med hat- og voldsretorikk, må det ikke være tvil om hva vi mener om terror og ekstremisme. Vi må jobbe mot voldelig ekstremisme. Islamsk Råd Norge oppfordrer norske muslimer til å fokusere på humanitært arbeid og ikke å delta i væpnet konflikt. Mange av våre medlemmer er engasjert i humanitært arbeid rettet mot sivile, sier Afsar.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kvinnene fra boken «To søstre» er i live i Syria: – Vi har opplevd grusomme ting.

 2. DEBATT

  Vi har ikke råd til å tape kampen om unge muslimers hjerter og sinn. Vi må kjempe - nå. | Abid Raja

 3. POLITIKK

  Påstander om Hadia Tajiks rolle i varslersakene lammer Arbeiderpartiet

 4. POLITIKK

  - Skal du gå i homoparaden, Listhaug?

 5. VERDEN

  Erna Solberg: Vil fremdeles ikke hjelpe IS-kvinnene til Norge

 6. POLITIKK

  Hadia Tajik sier det er «veldig god stemning» i Ap, til tross for svake målinger