Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

Etter 14 års ekteskap skal prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skilles, melder Slottet.

Ifølge en pressemelding fra Slottet vil paret ha delt omsorg for sine tre barn.

Prinsessen, som er nummer fire i den norske arverekken, blir boende i Lommedalen og beholder også familieeiendommen «Bloksbjerg» på Hankø. Begge eiendommene er hennes særeie.

Ari Behn bosetter seg i barnas nærområde.

Livet går ikke på skinner

– Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart, sier prinsesse Märtha Louise, ifølge pressemeldingen.

– Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet, sier hun videre.

Se vielsen til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i vinduet over.

Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prinsesse Astrid, Marius Borg Høiby, kong Harald, Emma Talluah Behn, Leah Isadora, Maud Angelica Behn og prinsesse Martha ble nylig fotografert i hageselskapet i Stiftsgården i Trondheim i forbindelse med at kongeparet feiret 25 år som kongepar. Ari Behn var til stede under feiringen, men var altså ikke med på fotograferingen.

– Har vokst fra hverandre

– Det er usigelig trist for oss begge å oppdage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette, sier prinsessen.

Hun sier paret føler skyld for at de ikke lenger klarer å skape den trygge felles havnen barna deres fortjener. De håper og tror likevel at de skal klare å holde fast på vennskapet.

– Vi ber om og håper at vi får ro i denne sårbare prosessen. Barna trenger tid til å fordøye, sørge og finne nytt fotfeste – hver og en for seg. Vi er bare mennesker vi òg, legger hun til.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har barna Maud Angelica Behn (13), Leah Isadora Behn (11) og Emma Tallulah Behn (7) sammen.

Det er mange som berøres

– Det er mange som berøres når et ekteskap går i oppløsning, sier Deres Majesteter Kongen og Dronningen ifølge pressemeldingen.

– Det er vondt og trist – også for oss som står rundt. Vi er glade i Ari og er takknemlige for alt vi som familie har opplevd sammen. Vi vil ha et godt forhold til Ari også i fremtiden, sier de videre.

– New York er min åndelige hjemmebane

Ari Behn har de siste årene tilbrakt mye tid i New York, en by som han omtalte som sin «åndelige hjemmebane» i et stort intervju med Aftenpostens A-magasinet i juni.

«Å bevege seg gjennom verden har vært Aris litterære metode lenge. Da han og familien levde i London, viet sladderpressen i Norge betraktelig spalteplass til hvordan prinsessegemalen helst ikke ville hjem. Nylig har han lagt sin elsk på Los Angeles, og han elsker delstaten Tennessee. Man kan unnskyldes for å tro at Ari helst vil bo steder hvor han kan være Ari og ikke Ari Behn, mannen til Märtha Louise. Men det vinker han bort», skriver journalist Vegard Tenold Aase i artikkelen.

– Jeg vil ikke snakke om familiegreier, repliserte Ari Behn.

– Det er klart at det er absurd å leve i en slik situasjon, men jeg trenger mer tid før jeg kan si noe om det, la han til. Behn erklærte også at han har et slektskap med det amerikanske:

– Jeg har alltid følt at jeg skulle ende opp her. Det er mye amerikansk i meg.

Ber om at barna får være i fred for pressen

Ifølge Slottet ønsker ikke prinsesse Märtha Louise og Ari Behn å gi ytterligere kommentarer og har anmodet om at barna fortsatt kan få være i fred for all presse.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen i Trondheim 24. mai i 2002.

Sammen har de barna Maud Angelica Behn, født 29. april 2003, Leah Isadora Behn, født 8. april 2005, og Emma Tallulah Behn, født 29. september 2008.

Les også

Solberg: Alltid trist når par går fra hverandre

Overrasket kongereporter

At prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skilles, får ingen konstitusjonelle konsekvenser.

– Bruddet påvirker heller ikke den norske arverekken, sier Wibecke Lie, som fulgte kongehuset tett i mange år som journalist for NTB. Bruddet kommer overraskende på henne.

– Jeg hadde trodd at de ville komme til å holde sammen, sier Lie.

Hun understreker at kongelige skilsmisser ikke lenger er uvanlig i europeisk sammenheng og viser til eksempler i Danmark og Storbritannia.

– Det er trist at forholdet ikke holdt og det er synd for barna og familien at de går fra hverandre, men skilsmissen har ingen konstitusjonell betydning. Den vil heller ikke påvirke arverekkefølgen, sier Lie.