Norge

Heldekkende badedrakt? I Oslo har burkinien vært i bruk lenge.

Burkini, heldekkene badedrakt, og gjør det mulig for muslimske jenter å være med på svømmeopplæring.

I Finnsnes i Troms får elevene nå delta i svømmeundervisning i heldekkende badedrakt. Målet er å redusere fraværet i svømmetimene blant muslimske elever.

  • Stein Erik Kirkebøen

I dag skrev Nordlys om hvordan den heldekkende badedrakten lanseres for å få flere til å delta i svømmeundervisningen.

I Oslo er dette ikke noe problem.I 2009 ble det åpnet for å bruke heldekkende svømmedrakt i hallene.

«I våre basseng er det kun tillatt med tøy som er ment for bading. Av hensyn til hygienen tillater vi ikke bruk av undertøy eller andre vanlige klær i bassengene. Heldekkende badetøy, eller burkini, er laget for bading, og vårt inntrykk er at dette brukes av flere», skriver presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten i en oppklaring.

Heller ikke i svømmeopplæringen i Oslo later dette til å være noe problem:

Null henvendelser siste år

– Nei, vi har ikke registrert noen henvendelser om dette siste år. Det betyr ikke at det ikke er ett og annet enkelttilfelle, men hvis det hadde hatt noe omfang og blitt oppfattet som et problem at elever ikke har egnet antrekk vedsvømmeopplæring, så ville vi fått melding om det, sier fungerende direktør i Utdanningsetaten, Walter Frøyen.

– Opplæringsloven har ingen krav til antrekk i forbindelse med svømmeopplæring. I Oslo krever vi ikke annet enn at antrekket skal være hensiktsmessig og være slik at det ikke hindrer elevne i å nå kompteansemålet for svømeopplæringen, sier Frøyen.

Inne eller ute, burkini kan være løsningen.

Selger burkini i svømmehallen

Svømmehallen i Namsos begynte allerede i 2011 å selge burkini.

– Vi selger ikke mange, men vi har noen utstilt og kan skaffe burkini i badedraktstoff om noen ønsker det. Vi er et offentlig bad som er åpent for både kvinner og menn, og burkini gjør det mulig for kvinner å bade uten å vise hud på en måte som er i strid med religion og kultur, sier daglig leder Bodil Rømo.

– Når det gjelde svømmeopplæring i skolen, så har de aller fleste det i vanlig badeantrekk. Hvis noen ønsker burkini, så kan vi skaffe det. Det er ikke noe problem, sier Rømo.

- Bedre enn å bade i vanlige klær

– Tiltaket burde være helt ukontroversielt. Rent praktisk er det dessuten bedre enn at man bader i vanlige klær, ettersom burkinien er av et materiale som er egnet for bruk i svømmehall, sier Kristin Walseth,
førsteamanuensis på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus tilNRK i forbindelse med vedtaket i Finnsnes.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det opp til den enkelte kommune og fylkeskommune å ta en vurdering i denne typen saker.

  • Kjønnsdelte kasser i gym og svømming?