#Anbefalt: «Det er ikke hva man kaller ekteskapet som er det viktige, men om det er frivillig eller ikke»

Hadia Tajik.

Hadia Tajiks svar om arrangert ekteskap er siste døgns mest omtalte innlegg.

I innlegget skriver den tidligere kulturministeren og nåværende Ap-nestlederen at det avgjørende er at ekteskapet er frivillig, ikke hva det kalles.

«Slik er det: Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim. Det er også alt vi kommer til å si om vår tro og vårt ekteskap. Begge deler er allerede offentlig kjent.»

Svaret kommer etter at Jeanette hos Human Rigts Service 13. mai skrev et svært mye delt åpent brev der hun spør Tajik om muslimske jenter nå kan gifte seg med ikke-muslimer — slik Tajik gjorde da hun i fjor giftet seg med Høyre-mannen Stefan Heggelund. Innlegget er delt mye også fra Nettavisen, som har en publiseringsavtale med Human Rights Service.

Jeanette ble som 16-åring giftet bort av familien sin, og har i et intervju med Dagbladet beskrevet tiden med eksmannen som sexslaveri. Hun har etterpå levd på hemmelig adresse og skriver uten å bruke sitt etternavn.

Human Rigts Service har fått svært mye kritikk for å ha publisert Jeanettes innlegg, der hun blant annet beskriver Heggelund som en vantro. I VG skrev Bushra Ishaq, Amal Aden, Lena Larsen og Muniba Ahmad at angrepene på Tajik denne gangen har krysset en grense. Det «kreves svar på spørsmål man neppe kunne forestille seg å stille andre politikere», skriver de fire.

Human Rights Service-redaktør Nina Hjerpset-Østlie forsvarer publiseringen med at Tajik som kulturminister og dermed offentlig person – ikke privatperson – uttalte (i 2012) at «arrangerte ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten».

I sitt svar skriver Tajik at hun gjerne vil møte Jeanette. I kommentarfeltet svarer Jeanette at det vil hun gjerne:

«Kjære Hadia Tajik. Tusen takk for svaret ditt! Du er et forbilde. Jeg oste av stolthet første gangen jeg så deg på TV. Dette er det koseligste brevet jeg har lest. Er glad på vegne av alle som leser dette brevet. Vil gjerne treffe deg :) mvh Jeanette»

Les Hadia Tajiks svar til Jeanette her.