UPs nye supervåpen mot rusede sjåfører slår alle rekorder

Utrykningspolitiet (UP) sprenger grenser med sitt nye apparat, som avslører rusførere på Vestlandet. I år tas det dobbelt så mange rusede på veiene som i fjor.

Det nye apparatet avslører raskt om bilister har brukt narkotika eller ulovlig medisin når de stanses i en UP-kontroll.
  • Per Lindberg

Terje Oksnes leder UP på Vestlandet i fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Hittil i år har UP tatt 538 personer som har kjørt i ruset tilstand. I hele fjor var tallet 282, skriver Bergens Tidende.

– En suksesshistorie

– 253 av førerne ble avslørt etter å ha blitt testet med vårt nye apparat. Det er en suksesshistorie når det gjelder trafikkontroller, sier Oksnes.

Det nye apparatet Dräger Drugtest 5000 avslører raskt om bilister har brukt narkotika eller ulovlig medisin når de stanses i en UP-kontroll. Slår testen ut, blir bilistene tatt med til legevakt for blodprøve.

Tidligere ble det kun tatt blodprøve hvis vedkommende var synlig ruset eller at patruljen fattet mistanke om rus. Nå sier altså apparatet fra dersom en person har inntatt ulovlige stoffer selv om vedkommende fremstår som kjørbar.

Også nasjonal økning

I år kommer altså UP til å avsløre mer enn dobbelt så mange rusførere som i 2015. Også nasjonale tall viser en voldsom økning.

– I fjor tok UP 1664 førere på landsbasis. Hittil i år er tallet 2334, sier Oksnes.

I desember har han og kollegene prioritert ruskontroller. 13.000 mennesker er blitt testet på vestlandsveiene. 40 av dem har avlagt positiv prøve.

– Desember er en måned der det drikkes mye, og vi vil vise publikum at vi er til stede og at de løper en risiko for å bli tatt hvis de setter seg ruset bak rattet eller på motorsykkelen. Kan vi hindre dem fra å kjøre, er det det aller beste. Så må vi stå der hvis de kjører, sier Oksnes.

– Bedre rustet

Han lover flere kontroller slik at folk ikke skal kunne føle seg trygge hvis de setter seg bak rattet dagen derpå eller på vei hjem fra fest.

– Vi vet at vi ikke klarer å ta alle som kjører i ruset tilstand, men nå har vi blitt langt bedre rustet.