Politiet tror eier brente ned sitt eget hotell

De tre mennene som er siktet etter hotellbrannen i Selje anklages også for grovt forsikringsbedrageri. Både styreleder og daglig leder er siktet.

TOTALSKADD: Alle de tre siktede er innvovert i driften av hotellet, derav daglig leder og styreleder. Nå er de siktet for å ha satt fyr på hotellet og for grovt forsikringsbedrageri.

De tre siktede mennene, blant annet styreleder og en av eierne av hotellet, ble i dag fremstilt for varetektsfengsling i fire uker. Kjennelsen ventes å være klar om noen timer, melder Bergens Tidende.

– De er mistenkt for grov brannstiftelse og grovt forsikringsbedrageri, sier påtaleavdokat Magnus Engh Juel i Vest politidistrikt.

– Vi har bedt om vareteksfengsel i fire uker, de to første ukene med brev- og besøksforbud i tillegg til at de ikke får snakke med meida, sier Juel til Bergens Tidende.

– Argumentet er at er redd for bevisforspillelse og er fremdeles i en tidlig fase i etterforskningen.

Alle de tre siktede er involvert i driften av Selje hotell, derav en av dem som daglig leder.

– Grovt bedrageri

Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forteller til BT at de er fornøyde med politiets jobb så langt. De tre mennene er altså siktet for forsikringssvindel, i tillegg til påsetning eller medvirkning til brann.

– Politiet har gjort et veldig godt arbeid og klart å konkludere raskt. Vi setter pris på politiets grundige jobb, sier Voll.

Gjensidige understreker at de tre mennene enda bare er mistenkte i saken, og at dei vil avvente med ytterligere kommentarer til de har fått mer informasjon fra politiet.

– Vi kjenner ikke saken særleg mye meer enn det vi leser i media. Da er det viktig å holde tungen bent i munnen, seier Voll, som forventer at dialogen med politiet blir fulgt opp i dagene og ukene som kommer.

ARRESTERT: Tre menn ble torsdag ettermiddag pågrepet av politiet i forbindelse med at Selje hotell i Sogn og Fjordane brant og ble totalskadet for en uke siden.

Satte fyr på hotellet

Torsdag kveld gikk politiet ut med melding om at tre voksne menn samme ettermiddag var pågrepet, siktet etter brannen på hotellet i Selje natt til fredag 25. november.

Etter det BT har fått opplyst, er de tre siktede svært sentrale i den nåværende driften av hotellet.

Den ene av de siktede står formelt sett oppført som én av to eiere. Den andre eieren, en kvinne, er ikke mistenkt for å ha noe med saken å gjøre.

Samme dag som brannen mente politiet at brannen hadde startet i et av hotellrommene i underetasjen.

- Alvorlig siktelse

Ansvarlig jurist for saken i politiet, Magnus Engh Juel, sier fredag morgen til BT at han ikke ønsker å si noe nærmere om hvem de siktede er.

– Jeg ser at dere har fått litt ekstra informasjon. Jeg ønsker å tenke mer gjennom hvordan vi skal gå ut med mer informasjon om saken, sier Juel.

Han vil verken avkrefte eller bekrefte BTs opplysninger nå. Fengslingsmøtene for de tre starter klokken 11 i Førde fredag. Politiet vil be om fire ukers varetekt, samt brev- og besøksforbud for alle tre. Juel har begjært lukkede dører og pålagt retten å ikke opplyse om de siktedes navn.

Strafferammen for det ene forholdet i siktelsene, som ifølge Juel er liktlydende for alle de tre og gjelder særlig grovt skadeverk, er 15 års fengsel.

Han ville fredag morgen ikke si hva det andre punktet i siktelsene dreier seg om.

– Det er ikke noe tvil om at siktelsen er alvorlig. Bakgrunnen er et stort bevisbilde med flere momenter. Både hvordan ildspåsettelsen er utført og vitneforklaringer; det vi kaller tekniske og taktiske bevis, sier Juel.

I avsnittet om særlig grovt skadeverk i straffelovens paragraf 352 står dette: «Skadeverk som innebærer ødeleggelse av gjenstand som har en betydelig historisk, nasjonal eller religiøs verdi, eller som innebærer en svært omfattende ødeleggelse av eiendom, regnes som særlig grovt skadeverk. Det samme gjelder skadeverk som har til følge slik ødeleggelse, tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse, eller nærliggende fare for slike følger. Særlig grovt skadeverk straffes med fengsel inntil 15 år.»

Som BT skrev i går hadde driftsselskapet en negativ egenkapital på seks millioner kroner ved utgangen av 2015.

Hotellet stengte for vinteren 1. november. Eierne hadde i utgangspunktet tenkt å benytte tiden fremover til oppussing.

Én av politiets teorier skal være at brannstiftingen kan ha vært økonomisk motivert.

- Du ville skjønt det selv

– Bevisene trekker entydig i retning av forsettlig ildspåsettelse. Du ville skjønt det selv om du hadde sett åstedet. Politiets oppgave nå er å finne ut av hvem som gjorde det.

Juel poengterer at det på det nåværende stadiet av etterforskningen kun dreier seg om siktelser.

– Vi er ikke der at vi er sikre på hvem som har gjort det. Vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at de siktede stiftet brannen eller medvirket til ildspåsettelsen. Hva de eventuelt har gjort og hvilke roller de kan ha hatt, er noe av det som etterforskes videre. Samtidig må vi holde muligheten åpen for at også andre kan ha gjort det eller vært involvert.

– Hva skjer videre i etterforskningen nå?

– Vi har kun hatt innledende avhør, og det er ikke kommet noen form for erkjennelse. Nå blir det oppfølgende avhør der de andre bevisene vi sitter på må tas i bruk, sier Juel.

BT snakket torsdag kveld med advokat Per Kjetil Stautland, som da representerte alle de tre siktede. Han sa at de stiller seg uforstående til siktelsen.

Fredag opplyser politiadvokat Juel at mennene nå har fått oppnevnt hver sine forsvarere.