- Livsfarlig tatoveringstrend

«Stick’n’Poke» brer om seg blant unge.

«Stick n Poke» er hjemmelagede tatoveringer. Mange deler resultatene i sosiale medier, som tatovøren Coco i Stockholm.

Hjemmelagede tatoveringer øker i popularitet.

- Det er en livsfarlig tatoveringstrend, farligere enn å kjøre på rødt lys med hendene foran øynene, advarte den danske overlegen Jørgen Serup i avisen BT nylig.

Trenden det er snakk om, kalles «Stick’n’Poke».

- Den er ikke ny, men vi har sett en økning i det siste, og det er først og fremst blant de unge, sier Kari Kjelskau, tatovør ved Memento Tattoo på Sagene i Oslo og tidligere leder i Norsk Tattoo Union.

Hjemmelaget tatovering

«Stick’n’Poke» går ut på å lage tatoveringer på egen hånd. En nål festes til en kulepenn eller pinne og så risper man et motiv i huden og fyller på med blekk - blekk ikke nødvendigvis ment for tatovering, men for skriving og kalligrafi.

Jørgen Serup, overlege på Bispebjerg Hospitals klinik, som blant annet fjerner tatoveringer, advarer kraftig mot trenden.

- Det er store mørketall, det foregår i unge kulturer. Der er en vesentlig risiko knyttet til å gjøre tatoveringer slik med en kulepenn. Det kan sammenlignes med å kjøre over for rødt lys med hendene for øynene, sier han ifølge danske BT.

Serup forklarer at det kan gå infeksjon i tatoveringen, noe som kan resultere i byller og blodforgiftning. Sistnevnte kan i verste fall være livstruende.

- Søk legehjelp dersom du har gjort en «Stick’n’Poke» og det er gått betennelse i den, råder han.

Tatovør Kari Kjelskau mener at selv om «Stick'n' Poke» ikke er nytt, er det er blitt en motegreie blant unge i det siste.

En kopp med blekk

- Norsk Tattoo Union har prøvd å advare, men det virker ikke som alle innser alvoret. Selv om det kan virke moro der og da, kan følgene være livsfarlige, sier Kjelskau.

- Det er sikkert noen som er 40-50 år nå, som har drevet med «Stick’n’ Poke» i sine yngre dager. Men det er blitt en motegreie blant unge i det siste, legger hun til.

Tatoveringsstudioet får inn unge som har gjort en «Stick’n’Poke», men som angrer og vil gjøre en cover-up.

- En ung gutt som kom nylig, fortalte at de var en gjeng som hadde gjort det på en fest. En kopp med blekk hadde gått rundt, det samme gjorde en felles nål. «Jeg har ikke fått noen sykdom, jeg kjenner godt dem jeg delte nål med», mente han. Men venner kan også ha sykdommer, sier Kjelskau og lister opp alle de mulige farene:

- For det første er blekket sjelden ment for tatoveringsbruk. Jeg har hørt om blekk har inneholdt bensin, noen farger kan i verste fall være kreftfremkallende. Stikker man for dypt og får blekket langt ned i huden, øker risikoen for infeksjoner.

- For det andre pleier de ikke å desinfisere hudområdet. Nålen er ikke sterilisert, og den går fra person til person. Hepatitt kan spres lett på denne måten, og selvsagt verre sykdommer som hiv-virus.

Risikoen lokker?

Eksempler på «Stick’n’Poke»-tatoveringer finnes på Instagram og i Facebook-grupper under emneknagger som #handpoke, #handpoked, #handpoketattoo, #sticknpoke, #sticknpoketattoo og #stickandpoke.

Tatovør Coco ved Deepwood Tattoo i Stockholm driver også med «Stick’n ’Poke».

- Jeg ville ikke selv ønsket meg en tatovering fra noen som ikke vet hva de holder på meg, sier han til oss. Han beskriver «Stick’n’Poke»- trenden slik:

- Jeg tror ungdom godt vet hva de holder på med. Det kan til og med være slik at risikobiten ved dette lokker. Men jeg mener det finnes verre ting å lefle med: fascistiske vinder, for eksempel.