Betalte opptil 30.000 kroner for å se på oljeplattformer

Arrangerte Nordsjøens første «plattformspotting» med offshoreskip.

En av turistene om bord Nordsjøens første oljecruise beundrer Troll A-plattformen. Offshoreselskapet som arrangerer turene, sier de må tenke nytt for å øke aktiviteten mellom de store oppdragene i den kriserammede industrien.

En gruppe på 120 personer – for det meste nordmenn – gjennomførte nylig det nye og uvanlige turisttilbudet i Nordsjøen med hotellskipet Edda Fides, melder Reuters.

Det såkalte flotellet benyttes vanligvis av offshorearbeidere, men settes nå inn som reiselivsaktør i dødtiden mellom store oljeoppdrag.

– Jeg kan ikke tro at det er mulig å bygge slike store bygninger, sier Kari Somme (86) til nyhetsbyrået etter å ha betraktet Statoils Troll A-plattform.

Fra Grieg til Gjøa

I løpet av to turer i juli skal Edda Fides og turistene besøke den nye plattformen Edvard Grieg, Johan Sverdrup-feltet, Balder, Oseberg, Troll A, Troll C og Gjøa A, ifølge sysla.no, som omtalte saken tidligere i sommer.

Flotellet Edda Fides har 600 senger og brukes vanligvis til overnatting for offshorearbeidere. I jakten på alternativt arbeid mellom større oppdrag, tilbyr det nå plattformspotting for turister i Nordsjøen.

– Det er fantastisk! Jeg var så spent siden jeg ikke visste mye om det på forhånd. Så da vi kom hit, og dro fra plattform til plattform, ble jeg forbløffet, sier Somme.

Turistene betalte mellom 6000 og 30.000 kroner for fire dager om bord skipet, som også inkluderte forelesere som holdt foredrag underveis.

Nye tider

Turene organiseres av Edda Accomodation, et underselskap av Østensjø Rederi, som sørger for at offshorearbeidere har et sted å sove. Oljebransjen sliter, og senest i dag meldte NTB at nærmere 40.000 stillinger er kuttet de siste to årene.

Bjørn Erik Julseth, hotellmanageren om bord, sier de så etter nye måter å generere aktivitet på.

– Vi brukte kreativiteten vår og organiserte denne turen på seks uker, sier han til Reuters.

Turistene fikk ikke anledning til å komme om bord plattformene, men ifølge selskapets nettsider kan de gå helt inntil sikkerhetssonen på 500 meter.

– Det har vært et eventyr. Å være en del av et høyteknologisk offshoreskip, nærmest som et besetningsmedlem, var utrolig, konkluderer turisten Nils Olav Nergaard overfor Reuters.