Norge

Ny serie dokumenterer bilberging på norske vinterveier

Nå skal bilberging på tøffe, norske vinterveier vises frem for verden på National Geographic Channel International.

  • Astrid Hexeberg
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

TV-fotografene fra National Geographic Channel International fulgte i over en måned i vinter bilberging på barske fjelloverganger, nemlig Rv7 over Hardangervidda og E134 over Haukelifjell.

TV-kanalen til National Geographic har laget «Highway thru hell: USA». Etter filming på norske fjelloverganger i vinter, har «Vinterveiens Helter» nå prèmiere 31. august.

Fotografene fikk gjort opptak i solid vinteruvær, og serien blir den første fullstendige dokumentarserien fra Norge, produsert for et europeisk publikum, ifølge TV-kanalen.

Se traileren øverst.

Innspillingen begynte i desember og fortsatte ut over vinteren. Som det heter i pressemeldingen:

— Det er fantastisk å se arbeidet disse bilbergerne gjør for å holde transportårene på Norges fjelloverganger åpne. Å håndtere tungtransport på norske vinterveier er utfordrende i seg selv, og uten opprydning blokkeres hovedfartsårer raskt. Heldigvis finnes det mennesker som er parate til å berge, uansett vær – og de gjør et glimrende stykke arbeid, sier Thomas L. Dubourcq, produsent for ITV Studios Norway.

Se også: Brøytekantene var opp mot 10 meter høye i Sirdal i sommer. Se video av kjøreturen over fjellet her.

Ville vært momentant stopp i USA

Det drives bilberging i Norge som aldri ville skjedd i USA. Der ville værforholdene betydd full stopp for kjøring, har filmteamet fra National Geographic tidligere fortalt som i uke etter uke satt på med Bjørn Lægreid (48) i Eidfjord Bilberging AS.

— Men vi er jo vokst opp med dette, og tenker annerledes, sier Lægreid.

Lægreid, som har drevet med bilberging siden 1988, bekrefter at vinteren som var var spesiell.

— Det kom så vanvittig mye mer snø enn det pleier, tidlig i sesongen. Derfor var det mye kolonnekjøring og stengte veier, sa Lægreid til Aftenposten i vinter.

Les også :

Les også

Slik gikk det da samferdselstoppene testet veiene mellom Oslo og Bergen

— Det er mye drama under «Highway thru hell: USA». Hvordan taklet filmteamet fra National Geographic å møte staute, rolige redningsmenn fra Norge?

— Vel, de har i alle fall fått skikkelig uvær. Det betyr jo ikke så mye for oss som er vokst opp med slike forhold, sier Lægreid.

Første episode sendes kl 22 mandag kveld.

Om du synes det er spennende med store maskiner, så anbefaler vi denne prisbelønnede dokumentaren om USAs demninger.