Norge

De ubesvarte spørsmålene etter drapene på Kongsberg

Seks dager etter angrepet i gatene på Kongsberg, er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Her er noen av dem.

  • Odd Inge Aas
    Journalist

Espen Andersen Bråthen er siktet for fem drap i Kongsberg. Angrepet skjedde onsdag i forrige uke.

Under en pressekonferanse mandag, fortalte politiinspektør Per Thomas Omholt at gjerningsmannen brukte «stikkvåpen» da han tok liv i Hyttegata. Han presiserte også hvilken vei Bråthen tok ut av Coop Extra-butikken der angrepet startet.

Ellers er politiet tilbakeholdne med informasjon rundt politiets aksjon. Bakgrunnen er i hovedsak at de vil snakke med flere vitner først, og sørge for at vitnene ikke er påvirket av informasjon i mediene.

– Vi føler vi er ute med mye informasjon allerede på dag seks, sier Omholt i et intervju med Aftenposten.

Men fortsatt er det flere ubesvarte spørsmål.

Hva skjedde da den første patruljen støtte på Bråthen?

Klokken 18.13 ble politiet varslet om at en person skjøt mot folk på en Coop Extra-butikk med pil og bue. Fem minutter senere var den første patruljen på stedet.

De to første politifolkene var bevæpnet, og valgte å gå rett inn uten ekstra verneutstyr. Da de ropte til Bråthen, ble de beskutt. Ifølge politiet kom de aldri i posisjon til å skyte. Hvorfor gjorde de ikke det? Hvilke vurderinger gjorde betjentene?

Dette er spørsmål politiet fortsatt kartlegger.

Mens de ventet på en tredje betjent som kom med skjold, rakk Bråthen å flykte ut en bakvei. Det var etter dette at han drepte fem personer.

Når kom de andre patruljene til stedet?

Politiets første patruljer var raskt på stedet, men Bråthen ble først pågrepet 34 minutter etter første varsel. Det skal ha vært totalt 22 patruljer i Kongsberg.

Men hvor lang tid tok det før de første patruljene fikk hjelp av flere kolleger? Og hvor kom disse patruljene fra?

– Dette er også en del av etterforskningen. Vi undersøker det, og vil kunne gi et svar når vi vet mer, sier Omholt.

Hadde Bråthen et motiv for handlingen?

PST sa først at mistanken om terror var styrket. Så sa politiet senere at mistanken om terror var svekket.

Hadde Bråthen et motiv for handlingen?

– Vi må snakke mer med den siktede. Vi har flere spørsmål rundt motiv og planleggingen i forkant vi vil stille ham, sier Omholt.

Han er blitt omtalt som en konvertitt til islam, men dette har politiet mer eller mindre gått tilbake på. Omholt sier de ikke kan utelukke noe så tidlig i etterforskningen, men at et motiv med bakgrunn i konvertering, er svekket.

Politiet sier nå at sykdom later til å være hovedårsaken til handlingen.

Politiinspektør Per Thomas Omholt under en pressekonferanse mandag.

Hva skjedde etter at PST varslet helsevesenet?

PST har opplyst at Kongsberg DPS ble kontaktet i 2018. Bråthen ble da vurdert til å være i stand til å begå «lavskala» angrep. Bakgrunnen var videoer han hadde publisert på nett.

Det er ukjent hvilket innhold varselet fra PST hadde, og hva Kongsberg DPS gjorde i etterkant av dette.

Bråthens psyke ble kartlagt i fjor. Hva var konklusjonen?

Bråthen skal nå gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse. Der skal det kartlegges om han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Var han det, kan han ikke straffes. Da vil han trolig bli overført til tvungent psykisk helsevern.

Så sent som i begynnelsen av 2020 ble det gjennomført en såkalt prejudisiell rettspsykiatrisk undersøkelse av Bråthen. Ifølge politiet dreide det seg her om en mindre alvorlig straffesak. Det er ikke kjent hvilken.

Formålet med en slik undersøkelse, er å vurdere om det er behov for en større og mer omfattende undersøkelse.

Vi vet ikke hvordan den sakkyndige konkluderte i fjor.

Hvilke vurderinger ble gjort etter besøksforbudet?

Bråthen ble dømt til besøksforbud etter å ha trengt seg inn i boligen til foreldrene i fjor sommer. Ifølge dommen kom han med drapstrusler.

Vi vet ikke om det førte til noen nye undersøkelser av Bråthens tilstand.

Spørsmål om Bråthens helse og fortid ønsker heller ikke politiet å uttale seg om nå. Også her snakker politiet med vitner som kan si noe om vurderingene som ble gjort rundt Bråthens helsetilstand tidligere.

Hva skjedde i Hyttegata?

Drapene skjedde i Hyttegata. Vitner forteller at de hørte skrik litt før eller rundt 18.30. Da skal politiet ifølge vitnene ha kommet til stedet kort tid etterpå, men gjerningsmannen ble pågrepet først 18.47.

Hvor gikk gjerningsmannens ferd gjennom Hyttegata? Hvordan kan han ha gått fra hus til hus i flere minutter, hvis politiet ikke var langt bak?

Politiet håper å kunne svare på disse spørsmålene når de vet mer.

Les mer om

  1. Drapene på Kongsberg
  2. Kongsberg-angrepet
  3. Krim
  4. Drap