Mange ville feire gjenåpning: Politiet melder om 190 oppdrag og to alvorlige voldshendelser

Det var folkehav og kaos i sentrum av Oslo og andre store byer natt til søndag. Oslo-politiet sammenligner kvelden med nyttårsaften.

Utenfor Bar og bakgård i Oslo, i likhet med mye av sentrum og indre by ellers, var det lange køer på utestedene. Det var samme var tilfelle i mange andre byer i landet.

– Det har vært noe mer hektisk enn normalt, men ikke mer enn det er nyttårsaften eller 17. mai. Vi har hatt litt mer enn 190 oppdrag. Noe færre enn det vi har en normal nyttårsaften, sier politinspektør Egil Brekke ved Oslo politidistrikt i et pressemøte søndag morgen.

– Gjenåpningen ble omtrent slik vi forventet, sier han oggså.

Det ble en natt med stappfulle gater av festende mennesker. Politiet mener det var «god stemning blant publikum som var ute», med unntak av to alvorlige hendelser.

  • En mann ble alvorlig skadet etter å ha blitt utsatt for grov vold på Stortorvet. Mannen behandles for alvorlige hodeskader ifølge politiet. Ingen er pågrepet i saken.
  • En annen mann ble alvorlig skadet etter knivstikking i Nedre Slottsgate. Oslo-politiet meldte om hendelsen rett før klokka 4 natt til søndag. Mannen er fraktet til sykehus med stikkskader i bena. Politiet leter etter mellom tre og fem personer etter hendelsen.

Politiet avhørte natt til søndag vitner på stedet og sikret tekniske spor i området. De har også skaffet videoovervåkingsmateriale.

Mer enn 60 meter lang kø

Utenfor Justisen i Oslo var køen mer enn 60 meter lang lørdag kveld, ifølge NTBs fotograf på stedet. Ved mange utesteder sto flere i kø utenfor, enn det var plass til inne på stedene. Svært mange hadde tatt turen ut på byen. Men mange valgte i tillegg å droppe voerspielet og dra tidligere ut enn vanlig:

– Alle utestedene er smekkfulle og folk står i kø og venter på å komme inn. Byrommet også veldig fullt, konkluderte politiets innsatsleder til Avisa Oslo i natt.

Ved utestedet Storgata 26 i Oslo var det ifølge VG fullstendig kaos. Daglig leder Johan Høeg Haanes mener regjeringen satte i gang gjenåpningen for raskt. Den kom med bare ett døgns forvarsel.

– Det er akkurat det jeg spådde på forhånd. Det ble livsfarlig på byen fordi de ikke har gitt oss i alle fall noen dagers tidsfrist, sier Haanes.

Barsjefen forteller at de har plass til 6–700 inne. Utenfor sto minst det dobbelte i kø, anslo han overfor avisen.

– Det var skikkelig kaos, folk er helt kokko, sa vakt Tony Hansen på Last Train til Dagbladet.

Det har vært mye bråk, svært mange politiepisoder - og vanvittig mange mennesker ute i gatene over hele landet. I Trondheim ble det meldt om at folk svimte av i trengselen for å komme inn på utsteder første gjenåpningskveld.

50 hendelser på fire timer

Tett i tett, men i ordnede former likevel, sto folk på WInstons pub i Oslo sentrum. Stående drikking har vært forbudt i 18 måneder.
Det var feststemning oppover Karl Johans gate natt til søndag. Svært mye folk var ute i Oslo.
Køen sto lang utenfor Justisen ved Youngstorget i Oslo. Det gjorde den svært mange steder. Selv uten koronarestriksjoner, var det ikke plass til alle som ville ut lørdag kveld.

I Oslo har politiet hatt det travelt. En mann behandles for hodeskader etter at han ble utsatt for vold ved Stortorget. Oslo-politiet meldte om saken rett før kl. 03 natt til søndag.

– Det er alvorlige skader, mannen er inn og ut av bevissthet, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til VG.

Politiet har også tatt hånd om en man som bar en større kniv inne i Strøget-passasjen. Det er ingen opplysninger om at noen er blitt skaded.

Ifølge politiet tok det seg opp med meldinger om slagsmål og ordensforstyrrelser i Oslo sentrum etter klokka 02.30. På fire timer ble det loggført hele 50 slike hendelser.

Elsparkesyklist i tunnel i Oslo

I Universitetsgata i Oslo ble en mann pågrepet for å ha sparket en politimann. Den pågrepne hadde før dette sneket seg inn på et utested hvor han var uønsket.

Politiet tok også opp letingen etter en kvinne på elsparkesykkel som satte i vei i motgående retning i Festningstunnelens østgående løp.

– Sparkesyklisten kom seg unna oss. Heldigvis ble hun ikke påkjørt da hun kjørte mot kjøreretningen i Festningstunnelen, men det fremsto på kamera som mer flaks enn dyktighet, opplyser politiet.

Trengsel i Trondheim

Det var svært mye folk ute i Trondheim sentrum natt til søndag.

I Trondheim meldes det også om veldig mye folk.

«Status «gjenåpningsmarkeringen»: Veldig mye folk i sentrum. Trengsel i køene ved utestedene», meldte Trøndelag politidistrikt.

Trengselen er enkelte steder så stor at folk har besvimt, meldte TV 2.

– Vi har fått meldinger både fra publikum og patruljer om store folkemengder. Det er lange, tette køer utenfor utestedene. Personer presser på, og det har medført at flere har blitt presset pusten ut av, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim.

Folkehav i Stavanger

God stemning og mye folk i Stavanger lørdag kveld. i forbindelse med gjenåpningen av Norge, etter at koronarestriksjonene er hevet.

Politiet i Sørvest har lagt ut bilder på Twitter av gatene i Stavanger, der det var stappfullt av folk.

«God stemning i forbindelse med gjenåpning!», skrev politiet.

En likelydende melding kom fra politiet i Troms.

«Innsatsleder i Tromsø melder om meget god stemning i sentrum og mange folk ute. Det begynner å bli solide køer på alle utesteder. Vil tro det gjelder for de andre byene våre», skrev de på Twitter.

Masseslagsmål

Både i Tønsberg og Skien måtte mannskaper fra Sørøst politidistrikt håndtere masseslagsmål. I Tønsberg skjedde det på bryggestripen, og et titalls personer var involvert. Ingen ble alvorlig skaded, men en mann i 20-årene ble innbrakt etter at han skal ha vært aggressiv mot politiet.

I Bergen ble en mann anmeldt for å ha sparket inn og delvis ødelagt døren på en politibil. Han anmeldes også for trusler og vold mot offentlig tjenestemann. Flere steder i byen var det flere slagsmål med minst fem involvert. I tillegg ble en 19-årig mann fraktet til sykehus etter å ha slått og sparket, og en 25-årig måtte til legevakt etter å ha blitt slått i ansiktet med en flaske.