Norge

Nye protester mot Sir Salman Rushdie

Islamabad (NTB-AFP-Reuters): Protestene mot at forfatteren Salman Rushdie er slått til ridder fortsatte i Pakistan og Iran tirsdag. Mange vendte sitt sinne mot dronning Elizabeth II.

Samtidig som Rushdie tirsdag kunne feire sin 60-årsdag og nyte sin nye status som Sir Salman, er han igjen blitt et hatobjekt for mange i den muslimske verden.

Tirsdag fortsatte protestene i Pakistan og Iran. Der er mange muslimer rasende på Storbritannia og på dronning Elizabeth II, som lørdag slo den kjente forfatteren til ridder i en høytidelig seremoni på Buckingham Palace.

I Lahore i Pakistan demonstrerte over 150 rasende muslimer og krevde at Rushdie må utleveres til en islamsk shariadomstol mens de brente bilder av den britiske dronningen.

– Vi krever at Rushdie blir utlevert til et muslimsk land der han kan bli tiltalt i henhold til sharialoven. Straffen for blasfemi er døden, sa en av demonstrantene.

– En fornærmelse

Samtidig krevde overhuset i den pakistanske nasjonalforsamling at Storbritannia trekker tilbake ridderslaget av forfatteren. Det samme kravet kom underhuset i Pakistan med dagen før.

– Det er en fornærmelse mot alle muslimer at Rushdie nå er slått til ridder, sa Waseem Sajjad, parlamentarisk leder for regjeringspartiet PML.

Rushdie ertet på seg store deler av den muslimske verden og ble beskyldt for blasfemi da han ga ut romanen «Sataniske vers» i 1988. Han måtte gå under jorden da Irans overhode ayatolla Khomeini året etter utstedte en fatwa med ordre om å drepe ham. Britisk-indiske Rushdie måtte leve i skjul og byttet oppholdssted 30 ganger, før den iranske regjeringen i 1998 offisielt trakk fatwaen tilbake.

– Gammel kjerring

I Teheran gikk flere ledende politikere til verbalt angrep på dronning Elizabeth tirsdag og beskyldte henne for å leve i en drømmeverden. Og en iransk avis kaller henne en «gammel kjerring» med fete typer.

– Salman Rushdie er et forhatt lik, og ingen handling i verden kan få ham til å gjenoppstå, sa første viseleder for den iranske nasjonalforsamlingen, Mohammad Reza Bahonar.

– Det var en svært uklok handling av dronningen å slå den frafalne Rushdie til ridder. Den britiske monarken lever i den tro at Storbritannia fortsatt er en supermakt som på 1800-tallet, og at å dele ut titler fortsatt ansees for å ha stor betydning, sa Bahonar videre, til applaus fra resten av nasjonalforsamlingen.

Provokasjon

Også muslimer i Storbritannia fordømmer ridderslaget av Rushdie, og kaller det en provokasjon.

– Å slå Salman Rushdie til ridder er bare med på å gjøre enda mer skade på omdømmet til vårt land blant verdens muslimer, sier en talsmann for MCB, en paraplyorganisasjon for britiske muslimer. MCB ber likevel vanlige muslimer om «å besinne seg».

Britiske myndigheter er imidlertid ordknappe om det som skjer, og har ikke villet gi mange kommentarer. Men tirsdag uttrykte det britiske utenriksdepartementet «dyp bekymring» over at en pakistansk minister mandag sa at ridderslaget av Rushdie rettferdiggjør selvmordsangrep.

Rushdies forlegger nekter å kommentere de muslimske reaksjonene.

– Vi ønsker ikke å helle bensin på bålet, sier en talskvinne for forlaget Random House, som utgir Rushdies bøker.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Én roman førte til protester verden over. I Norge ble en person forsøkt drept. Slik forklares striden om «Satanistiske vers».

 2. VERDEN
  Publisert:

  Etter 22 års kamp har Imran Khan snudd det politiske landskapet i Pakistan på hodet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Blasfemi er blitt et politisk våpen. Nå blir det farligere å spotte Gud i flere land.

 4. DEBATT
  Publisert:

  Straffbart å karikere profeten? Et absurd forslag. Hva sier Støre nå?

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Telenor-annonse i pakistansk avis fordømmer koranbrenning

 6. DEBATT
  Publisert:

  Hun forsøker å endre islam fra innsiden