Norge

Shopper mer - gir mindre

Folk legger igjen stadig mer penger i Oslo Citys butikker, men gir mindre til kjøpesenterets innsamlingsaksjon. - Skuffende, sier senterleder Sturla Tune.

  • Forf><forf>ingrid Wærp <
  • <forf>ole Kristian Nordengen <

For fjerde år på rad har Oslo City en innsamlingsaksjon i ukene før jul. Men for hvert år som er gått, har kundene puttet stadig mindre penger i pengesøylen ved hovedinngangen. Årets aksjon til støtte for Kirkens Bymisjon er intet unntak.Utviklingen har vært slik:

  • 2002: 300 000 til Frelsesarmeen
  • 2003: Ca. 250 000 til Frelsesarmeen
  • 2004: 230 000 til Foreningen for hjertesyke barn
  • 2005: "Definitivt mindre enn på samme tid i fjor" — til Kirkens Bymisjon

Samtidig som pilen peker nedover for innsamlingsaksjonen, har kjøpesenterets desemberomsetning skutt i været - fra 132 millioner kroner i 2002 til en forventning om 205 millioner i år.

Bedre råd.

— Mitt inntrykk er at folk har bedre råd og bruker mer penger enn før. Derfor er det litt merkelig at givergleden ikke er større, sier senterleder Sturla Tune ved Oslo City.Han understreker at han ikke ønsker å kritisere kundene sine, men stiller spørsmål ved hva som har skjedd med folks giverglede.- Kirkens Bymisjon er jo en organisasjon som står veldig sterkt i Oslo. Men spørsmålet er om innsamlingene kanskje er blitt for medieavhengige. Eller er det en generell tendens at vi gir mindre? spør Tune og leker seg med denne tanken: - Hver dag er det 25 000 personer som går inn vår hovedinngang. Dersom alle disse hadde gitt én krone hver gang de gikk inn gjennom døren, hadde vi fått inn 750.000 kroner, sier han.

- For mange.

På Oslo City en mandag kveld er det fullt trøkk. Med bæreposer i hendene strener den ene av gårde etter den andre, og bare et fåtall stopper opp ved pengesøylen som er plassert lagelig til ved inngangspartiet. Daniel Tobias og Anja Kile-Odén med sønnen Gard Mikal hadde tenkt å slippe noen kroner i søylen på vei ut.- Jeg la merke til søylen med en gang og synes det er fint at den er der, slik at jeg kan kaste litt penger oppi, sier Daniel Tobias.Paret mener folks knappe tid kombinert med at innsamlingsaksjonene er blitt så utrolig mange, forklarer at organisasjonene får inn færre penger på kjøpesentrene.- Folk haster av gårde - og har så liten tid Jeg tror folk heller gir penger på egen hånd til formål de vet litt om på forhånd, sier Daniel Tobias.Selv har de automattrekk fra bankkontoen og gir penger til Redd Barna, Care og Røde Kors.- Jeg tror nok noen frykter at pengene ikke går dit de skal. Jeg tenker veldig lett det med mindre det er noe som er veldig kjent, sier Anja. - Ja, man lurer jo litt på hvor mye som egentlig går til administrasjon, legger Daniel Tobias til.

Stabile beløp.

Men selv om det går tyngre å samle inn i butikkene, ser hverken Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen noen tendens til at Oslo-folk generelt gir mindre enn før. Bymisjonen fikk inn fem millioner kroner på sin desemberaksjon i fjor og har hatt en svak økning de siste årene. Frelsesarmeen har fått inn 115.000 kroner etter den første uken med gryter i sentrum, og forteller at dette bare er noen få tusenlapper bak fjorårstallet. Armeen fikk inn totalt 715.000 på sine tre sentrumsgryter i fjor og håper på tilsvarende tall i år.

- Gi litt av julebudsjettet

Storo Storsenter satser mye på sin innsamlingsaksjon til Wandasenteret, men har fått en tregere start enn forventet.

— Siden torsdag har vi fått inn 5000 kroner. Vi hadde håpet på mer, så foreløpig er jeg litt skuffet, sier senterdirektør Unni Merethe Aasgaard. - Det kan virke som om kundene er så stresset at de ikke har tid til å stoppe opp for å gi. Det kan vel også tenkes at endel er blitt litt mettet av alle innsamlingsaksjonene, mener hun.Kjøpesenteret har bøsser i alle butikkene og et sentralt plassert innsamlingsrør. Til helgen vil de også forsøke seg med noen bøssebærere - i håp om at det skal få flere til å gi.- Oppfordringen må være at man stopper opp litt og gir litt av julebudsjettet sitt. Bare i Norge er det 200 000 barn som vokser opp i familier med alkoholproblemer, og svært mange gruer seg til julen. Derfor er dette et så viktig formål.

Anja og Daniel Tobias Kile-Odén gir gjerne til veldedige formål, men synes etterhvert det er blitt mange innsamlingsaksjoner. Her med sønnen Gard Mikael (8 mnd)