Norge

Ekstremvær blir normalen

Fremdeles beskrives uværene Finn, Gudrun, Hårek og Inga som ekstremvær. Snart blir slike stormer normalen, varsler klimaforskere.

  • Forf>
  • <forf>ola Henmo <

— Vi kan ikke utelukke fremtidige kalde og fine vintre i Norge. Men de vil bli stadig sjeldnere. Områder som i dag har snø og temperaturer rundt null grader, får problemer. Været vi ser nå, blir trolig det typiske, skisserer professor Helge Drange, klimaforsker ved Bjerknessenteret i Bergen.Det betyr at silkeføret erstattes av våt, sur vind.- Vær som det vi opplever denne vinteren, med en rekke stormer på kort tid, vil forekomme oftere og oftere. Klimamodellene våre viser at vi vil få flere stormdannelser, at nedbørsmengdene høst og vinter vil øke med 20- 30 prosent de neste 50- 70 årene, at vinteren om 65 år vil være mellom 30 og 50 dager kortere enn nå, mener Drange.Han vil ikke konkludere bastant med at akkurat denne vinterens ekstremvær er menneskeskapt - vi opplevde mye av det samme i overgangen mellom 80- og 90-tallet.- Men stormene skyldes lavtrykk sør for Grønland og Island. Disse lavtrykkene henger sammen med temperaturøkningen i Det indiske hav. Og denne oppvarmingen er menneskeskapt, den skyldes vår forurensing av atmosfæren, slår klimaforskeren fast.

Værdoping.

Cicero-direktør Pål Prestrud støtter Dranges analyse:- Alle modeller indikerer at det kommer mer ekstremvær, og det er overveiende sannsynlig at en stor del av disse klimaendringene skyldes vårt utslipp av klimagasser, sier han.- For når vi slipper ut karbondioksid, vil det føre til at luft og vann blir varmere og slik tilføres slik mer energi. Resultatet blir livligere, kraftigere, mer intenst vær, over hele kloden. Det er som å gi anabole steroider til en kroppsbygger, illustrerer Prestrud.Han forteller at alle forskeres modeller forteller om mer ekstremvær i tiden som kommer. Men fremholder at forutsetningen er at vi fortsetter å slippe ut klimagasser.- Så vi kan reversere utviklingen?- Ja, og mange land tar nå utviklingen på alvor. Ikke minst gjelder det innen EU og i Japan og Canada. Jeg tror dokumentasjonen etter hvert blir så overbevisende at selv amerikanerne vil komme etter, sier Prestrud.

Les også

  1. Takplater blåste av på Alnabru

  2. Color Line-ferge slet seg i Kristiansand

  3. Bare sjøvann i baren