Telenor angriper Schibsted

Under en debatt på Stortinget torsdag ettermiddag gikk Telenor langt i å peke på Schibsted som grunnen til at de kobler seg fra knutepunktet for norsk internett-trafikk

Her er en del av Telenors beskrivelse av NIX-saken. Setningen er tatt fra presentasjonen som Telenors direktør for fastnett i Norge, Berit Svendsen, holdt i sin innledning.

— Det saken egentlig handler om er likebehandling på Internett, og for oss ivaretar ikke NIX dette behovet for likebehandling fordi det er sluppet inn innholdsleverandører, sa Berit Svendsen, direktør for Telenors fastnett i Norge under sitt innledningsforedrag til debatten.

Men det var ikke alle innholdsleverandørene hun siktet til.

— Det er kommet inn noen aktører på NIX, slik som Schibsted, som sender 250 ganger mer trafikk inn til oss enn vi sender til dem. Da er det ikke et lenger snakk om et spleiselag eller likeverdige partnere. Hele bransjen er nå tjent med at det inngås avtaler, sa Svendsen under debatten som ble arrangert av IKT-Norge i samarbeid med Høyre og Venstre.

Schibsted svarer

— Telenor er en innholdsleverandør selv. Det er uhyre vanskelig å balansere trafikk med Telenor som har over 50 prosent av markedet, svarer Schibsteds IT-direktør, Dag Wigum. Han forteller at de er "urolige over at Telenor nå skal sitte i førersetet" og at man burde få til en modell på Internett som er rettferdig og likebehandler alle parter.

Heftig debatt

Debatten har rast etter at Telenor i forrige uke annonserte at de kobler seg helt ut av knutepunktet for norsk nettrafikk, NIX. Se lesernes sterke meninger her.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Telenors folkeran

Internettguru Gisle Hannemyr sa til Forbruker.no at beslutningen er dramatisk.

Beslutningen er dramatisk fordi den setter til side et viktig prinsipp som har ligget under Internett siden starten, nemlig at det ikke skal være nødvendig å inngå spesielle samtrafikkavtaler for at data skal kunne flyte den raskeste veien mellom avsender og mottaker, sa han.

Hannemyr var også tilstede på torsdagens debatt på Stortinget. Han svarte på Telenors uttalelser om at Schibsted sender for mye data, med at all trafikk som Telenor må frakte fra innholdsleverandørene faktisk er etter deres egne kunders ønsker.

— Det er kundene hos internettleverandørene som bestemmer hvilket innhold de finner interessant. Den eneste trafikken som Telenor bærer fra Schibsted og de andre innholdsleverandørene er jo den som Telenors kunder ber om. En telecom-aktør har kun én oppgave og det er å transportere de bit-ene som kunden etterspør. Det at kundene skal bestemme, må være grunnlaget for Internett.

Måtte kastet ut Telenor

— Innholdsleverandører som NRK og Schibsted skulle aldri vært sluppet til på NIX, fastholdt Telenor.

— Hvis vi ikke skulle sluppet inn innholdsleverandører den gangen, så måtte vi også kastet ut Telenor, fordi de er en av de største leverandørene, svarte Kjetil Otter Olsen fra Universitetet i Oslo. Han er en av dem som var med å starte NIX i 1993 og var også med på beslutningen om å tillate innholdsleverandører å knytte seg til NIX.

— I 2001 og 2002 hadde vi en god del diskusjoner rundt innhold eller ikke innhold. Vi kikket rundt i verden og så at trenden endret seg fra at alle lovet å prate med alle til at man slapp inn innholdsleverandører og droppet kravet om at alle skulle ha samtrafikk med alle. Det ble kanskje gjort litt klønete av oss, men etter 2002 har vi ikke nektet noen å koble seg fra trafikk med andre aktører, sa Olsen. Telenor har likevel valgt å koble seg helt fra NIX.

Konsekvenser

Når Telenor fra og med 1. juli ikke lenger er koblet til NIX, blir Schibsted tvunget til å finne en annen vei å nå frem med innholdet sitt til Telenor-kunder som ønsker tilgang til det.

Forrige uke ble det kjent at Schibsted allerede har mottatt et tilbud fra Telenor om en direktelinje til dem for en pris som er mange ganger høyere enn det de i dag betaler for å være knyttet til NIX og for kun en tiendedel av kapasiteten.

Schibsteds IT-direktør, Dag Wigum, sa til Forbruker.no at de har takket nei til tilbudet og i stedet går via en annen aktør som har direktekobling til Telenor. Nå risikerer de å få regningen fra Telenor gjennom denne aktøren.

Telenors Berit Svendsen sa under debatten at det ikke har lyktes selskapet å inngå en avtale for å "henge Schibsted direkte på oss".

— Vi tror de har gått til en annen og koblet seg opp den veien. Den aktøren som får Schibsted må vi ta en diskusjon med, for da blir det plutselig sendt mye trafikk fra denne og da er det ikke sikkert vi kan prate om likeverdige partnere lenger, sa Svendsen.

- Må betale

— Det bør ikke være betaling mellom likeverdige partnere, men betaling hvis man ikke er likeverdige, sa Svendsen og lovet at ingen av Telenors kunder vil merke noen forskjell på tjenestene de etterspør mandag.

— På mandag kommer kundene våre til å få akkurat de samme tjenestene som de får i dag, men hvis ikke Schibsted har inngått en avtale med noen andre for å få en linje til oss, vil ikke våre kunder kunne nå Schibsted lenger, sa Svendsen.

Nix’ Kjetil Otter Olsen tror "Telenors kunder sannsynligvis vil merke at Schibsteds sider vil lastes ned saktere på mandag."

Schibsteds IT-direktør sier de har funnet en annen aktør som har direktekobling til Telenor, men vet ikke sikkert om omveien vil ha noe å si for Telenors bredbåndskunder som ønsker tilgangt til Schibsteds innhold.

— Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke. Det kommer an på Telenor. Tidligere var det NIX som styrte, nå er det Telenor, sier Wigum til Forbruker.no.

Schibsteds innhold på nett inkluderer sider som Aftenposten.no, Forbruker.no, Finn.no og E24.

Ser på saken

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Post- og Teletilsynet nå skal utarbeide en rapport om NIX-saken.

— Vi ønsker en åpen nettstruktur og at internett skal være en kanal alle kan benytte. Jeg engasjerte meg straks jeg hørte om Telenors vedtak, og nå skal Post- og teletilsynet se nærmere på saken. En rapport skal legges fram innen 1. august, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp), ifølge NTB.

IKT Norge innkalte til debatt om det frie internett på Stortinget torsdag. Til venstre, IKT Norges generalsekretær Per Morten Hoff og til høyre, Dagbladets Jam Omdahl.
Her er Telenors beskrivelse av NIX-saken. Trykk på bildet for større versjon.