Familien mener Sigrid-tilståelsen er falsk

Den såkalte tilståelsen i saken om drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, kan være falsk. Det mener bistandsadvokaten til Sigrids foreldre.

Mannen som er dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, har tilstått drapet, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden. Her er han fotografert sammen med sin klient under ankesaken i 2014.

Bistandsadvokat Harald Stabell viser til et brev som den drapsdømte 41-åringen har skrevet til politiet. Han leste opp deler av dette brevet på NRK Dagsrevyen mandag.

«Jeg blir fortalt at jeg ikke kommer meg videre i systemet om jeg ikke husker hva som hendte med Sigrid. Dette, til deres informasjon, kan presse fram en FALSK tilståelse.»

Sigrids familie oppfatter ikke at hans forklaring innebærer noen tilståelse, ifølge Stabell.

– Foreldrene er meget fornøyd med at også politiet stiller spørsmål ved og sår tvil om «tilståelsen», sier Stabell til NRK.

Overfor Dagbladet sier han familien mener tilståelsen er falsk.

– Deres konklusjon etter å ha lest brevet er klokkeklar: At det som er forklart ikke er en tilståelse, sier Stabell til Dagbladet.

Politiinspektør Grete Lien Metlid, som leder seksjonen for vold og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, bekrefter at politiet har fått en ny forklaring.

– Hva vi tenker om den forklaringen og verdien av den, får vi komme tilbake til. Domfelte har kommet med uttalelser til politiet om sin forklaring som gjør at vi stiller en del spørsmål rundt selve forklaringen. Vi vil gjøre flere undersøkelser og vurderinger før vi sier noe mer, sier Metlid til NRK.

Tilsto

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Bryn i Oslo i august 2012 og ble funnet død en måned senere. Oslo tingrett slo i 2013 fast at 41-åringen drepte jenta i en campingvogn som sto i en låve på Bryn for å skjule at han hadde bortført henne.

Søndag meldte Dagbladet at 41-åringen har tilstått ugjerningen han er dømt for. I en politiforklaring i sommer skal han ha forklart at han planla å kjøre 16-åringen til legevakten etter at hun ble påkjørt, men at han ombestemte seg.

– Han har hele tiden vært klar på at han er tilregnelig, men vi har ikke drøftet noen rettslige skritt i saken. Det viktigste for ham nå, var at han fikk tilstå det han er dømt for, sier Elden videre.

Ny vurdering neste sommer

Behovet for fortsatt psykisk helsevern av mannen som har tilstått drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, skal vurderes på nytt sommeren 2017, tre år etter at dommen ble rettskraftig.

– Dersom påtalemyndigheten ser behov for forlengelse, må de vurdere om de vil fremme ny sak, sier 41-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Jourhavende statsadvokat Carl Graff Hartmann sier på generelt grunnlag at slike vurderinger blir gjort på bakgrunn av opplysninger fra institusjonen der den dømte blir behandlet.

– En tilståelse vil i seg selv ikke ha betydning for en slik vurdering. Det er situasjonen til den dømte man ser på. Da vurderer man helsesituasjonen og faren vedkommende utgjør for samfunnet, sier Hartmann til NTB.