- Hensyn til barna må gå først

Barneombud Anne Lindbo mener foreldre bør legge festen til når de har barnevakt.

afp000606667-8Ow3EO0mRM.jpg

— Mange barn synes det er ekkelt når mamma og pappa drikker for mye. For mye kan være de glassene som får foreldrene til å le høyere enn vanlig, sier barneombudet.

Aftenposten har tidligere skrevet at 10 prosent av barn og ungdom som deltok i en spørreunderundersøkelse om alkohol svarer at de har opplevd at foreldrene drikker for mye. 30 prosent mente foreldrene drakk for mye i ferier eller høytider.

Foreldrene blir annerledes

Barneombudet sier tallene bekrefter det andre undersøkelsen er kommet med.

— Vi vet at mange barn og unge ikke liker at foreldrene drikker alkohol, og at de opplever at foreldrene blir annerledes enn de pleier. Det er ikke alltid foreldrene selv opplever det slik.Ferier og familiesammenkomster bør skje på barnas premisser. Det er barn og ungdom som skal være i høysetet ved disse anledningene.

  • Les også:Ødelagt jul
    - Kan man ikke ta en øl i hytteveggen eller et glass rødvin til lammesteken hvis man har med barn og unge?

— Det er ikke alltid det blir med det ene glasset. Hvis barn blir utrygge av at foreldrene drikker alkohol bør glasset stå. Det er viktig for barns trygghet at de blir lyttet til. Selv om foreldrene selv ikke opplever at de endrer atferd er det mange barn som synes at mamma eller pappa blir rar og annerledes. Barna må legge premissene. Foreldrene får ta festen når de har barnevakt eller er alene, sier Lindbo.