Norge

- Stopper ikke spillegalskapen

Ekspert på spillegalskap Hans Olav Fekjær er kritisk til Norsk Tippings forslag til nye regler for spilleautomatene. - Dette stopper ikke spillegalskapen. De nye automatene blir ikke snille nok, advarer han.

 • Forf>
 • <forf>jan Gunnar Furuly Pål Enghaug <

Kulturdepartementetarbeider nå med en ny forskrift om spilleautomatreglene, som trolig vil være klar i løpet av neste måned. Ingen i departementet vil i dag kommentere hvordan reglene blir.Ifølge Norsk Tippings eget forslag ønsker selskapet bare en liten justering av toppgevinstene fra dagens 2000 kroner til 1500 kroner pr. spill. Samtidig foreslås spilletiden pr. runde øket fra 1,5 sekund til minimum 3 sekunder. Dette vil ifølge Norsk Tipping minske det gjennomsnittlige, teoretiske tapet for spillerne fra 5280 kroner til 2200 kroner pr. time.— Dette er et skritt i riktig retning, men de nye automatene blir ikke snille nok. Spilleautomatene vil fortsatt ha stor tiltrekningskraft blant de spillegale, og det vil dessverre være mulig å tape store pengebeløp på automatene i løpet av kort tid, sier overlege og psykiater Hans Olav Fekjær i Blå Kors. Han viser til at toppgevinstene i naboland som Sverige, Danmark og Finland er på mellom 300 og 500 kroner pr. spill, og at spilletiden der er vesentlig lengre.Fekjær peker på at det er særlig viktig å minske muligheten for tilfeldige og raske spill på automater.- Mange av de pasientene vi behandler for spillegalskap forteller at de spilte bort alle pengene sine på vei for å kjøpe brød, fordi de underveis ble møtt av spilleautomater i butikken, sier Fekjær.

Satser på utesteder

Under det nye monopolregimet skal automatene bort fra kjøpesentre og dagligvarebutikker, men vil fortsatt være tilstede i kiosker, enkelte bensinstasjoner og i spillehaller, bingosteder og på travbaner. Hoteller, restauranter og barer vil bli et nytt satsingsområde for automatvirksomheten.- Vi er glade for at 18-årsgrensen skal kontrolleres sterkere enn før, men er skeptisk til å innføre spilleautomater i større grad på utesteder. Det er betenkelig å blande alkohol og pengespill, og vi frykter at mange vil bruke mer penger hvis de spiller i beruset tilstand. Det er ikke for ingenting amerikanske casinoer spanderer gratis drinker på sine spillere, sier spesialkonsulent Finn Gyllstrøm ved Østnorsk Kompetansesenter, som arbeider med rus og avhengighet.- I beste fall stanser dette noe av rekrutteringen, men det hjelper ikke de som allerede er spilleavhengig. Forslaget burde gått lenger, men det er et skritt i riktig retning, sier styreleder Lill Tove Bergmo i Organisasjonen for pårørende til spilleavhengige.

 1. Les også

  Automater gir fet gevinst

 2. Les også

  - Et stort samfunnsproblem

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5